Αντιτρομοκρατικός Ουλαμός: Η καταδίωξη, οι τρομοκράτες και οι βολές ακριβείας (ΒΙΝΤΕΟ&ΦΩΤΟΣ)

Εντυπωσιακές εικόνες εξασφάλισε ο ΑΝΤ1 από την εκπαίδευση μελών του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού

Οι ύποπτες κινήσεις ενός οχήματος οδηγούν τα μέλη του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού να το ανακόψουν και μετά από έρευνες να εντοπίσουν σε αυτό δύο τρομοκράτες.

Αυτό ήταν μέρος του σεναρίου της σημερινής εκπαίδευσης των μελών του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού, του επονομαζόμενου ΕΑΟ, που διεξήχθη στο πεδίο βολής Αναλυόντα και στο Αρχηγείο Αστυνομίας.

Ο ουλαμάγος του ΕΑΟ, Πέτρος Μηνά, ανέφερε στην κάμερα του ΑΝΤ1 πως «είμαστε της πρώτης γραμμής. Καλούμαστε να επέμβουμε σε περιστατικά τα οποία εμπεριέχουν κάποια δυσκολία και συνήθως εμπεριέχουν και θέματα ένοπλης βίας. Τα μέλη του ΕΑΟ είναι σε συνεχή εκπαίδευση και ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζουμε κάθε φορά είναι πιθανά περιστατικά που μπορεί να έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην καθημερινότητα μας».

Οι επίλεκτοι με τα μαύρα είναι άρτια εκπαιδευμένοι και έτοιμοι να επέμβουν όποτε και όπου τους ζητηθεί.

Για την ετοιμασία του ρεπορτάζ, κάμερα του ΑΝΤ1 εξασφάλισε αποκλειστική άδεια εισόδου και στο Αρχηγείο της ομάδας των επίλεκτων, όπου κατέγραψε την καθημερινή εκπαίδευση τους.

Καταδίωξη και σύλληψη τρομοκρατών, βολές ακριβείας από ελεύθερους σκοπευτές και υπερσύγχρονος οπλισμός, περιλαμβάνονται στο μενού της εκπαίδευσης.

«Η κύρια αποστολή του ΕΑΟ είναι η αντιμετώπιση ένοπλων περιστατικών παράλληλα αξιοποιούμαστε από την αστυνομία σε καθήκοντα όπως προστασία προσωπικοτήτων καλούμαστε να παρέχουμε μέτρα ασφάλειας σε συνοδεία κρατουμένων υψηλής επικινδυνότητας και σε άλλες επιχειρήσεις άλλων τμημάτων της αστυνομίας κατά την κρίση της ηγεσίας», επισήμανε ο Πέτρος Μηνά.

Βολές ακριβείας από τα μέλη του ΕΑΟ

Τα μέλη του ΕΑΟ έχουν στα χέρια τους υπερσύγχρονο εξοπλισμό και η εκπαίδευση τους γίνεται πάντοτε με πραγματικά πυρά, ώστε να προσεγγίζουν την πραγματικότητα. Ελεύθεροι σκοπευτές από απόσταση εκατοντάδων μέτρων πετυχαίνουν με ακρίβεια τον στόχο.

«Εφόσον κάποιο μέλος της αστυνομίας επιθυμεί να έρθει στον ΕΑΟ κατά καιρούς προκηρύσσονται σχολεία ένταξης στον ΕΑΟ και μπορεί να αιτηθεί την συμμετοχή εφόσον πληροί τα κριτήρια και αποφοιτήσει επιτυχώς από το σχολείο μετατίθεται στον ΕΑΟ. Κανένας περιορισμός τα κριτήρια δεν έχουν σχέση με το φύλο, αλλά με σωματικές ικανότητες και αθλητικές ικανότητες», είπε ο ουλαμάγος της ΕΑΟ.

Ο Ειδικός Αντιτρομοκρατικός Ουλαμός, που αποτελείται από 40 επίλεκτα στελέχη, ιδρύθηκε το 1978 για να καλύψει το κενό που δημιουργούσε η ανάγκη για μια ειδικευμένη μονάδα, η οποία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει φαινόμενα τρομοκρατίας και οργανωμένες πράξεις βίας.

*Φωτογραφίες Mattpress

Οι φωτογραφίες που εξασφάλισε ο ΑΝΤ1 από την εκπαίδευση των μελών του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού:Θησέας Ιωάννου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.