Δύο χρόνια μετά τα στυγερά εγκλήματα του κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά [ΒΙΝΤΕΟ]

Η αιμοσταγής δράση του «Ορέστη» που άφησε άφωνη όλη την κυπριακή κοινωνία σε όλο της το τραγικό μεγαλείο.

Κυριακή 14 Απριλίου 2019. Η μέρα που άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της πιο φρικιαστικής ιστορίας στην κυπριακή ιστορία, με πρωταγωνιστή τον πρώτο κατά συρροή δολοφόνο.

Το μεσημέρι εκείνης της Κυριακής, ένας Γερμανός κινηματογραφιστής, ο οποίος συνέλλεγε ήχους για κινηματογραφικές ταινίες, βρέθηκε τυχαία στο εγκαταλελειμμένο μεταλλείο του Μιτσερού.

Μέσα στο φρεάτιο, όπου κατέβηκε εντελώς τυχαία, εντοπίζει ανθρώπινο πτώμα. Και ο εφιάλτης αρχίζει.

Οι αρχές ανασύρουν το πρώτο θύμα, και ταυτοποιείται ως η 38χρονη Μαρί Ρόουζ Σεουκάλιουκ, από τις Φιλιππίνες, η οποία είχε καταγγελθεί ως ελλείπουσα, μαζί με την εξάχρονη κόρη της Σιέρρα Γκράζε, ένα χρόνο νωρίτερα, στις 5 Μαΐου 2018.

Μαρτυρία από φίλη της, ότι την ημέρα που χάθηκαν τα ίχνη μητέρας και κόρης, επρόκειτο να συναντήσει στη Λευκωσία άντρα ονόματι «Ορέστη», τον οποίο γνώρισε μέσω διαδικτύου, και με τον οποίο διατηρούσε σχέσεις για έξι μήνες, ανοίγει τον ασκό.

Το όνομα θα χαραχθεί στη σκέψη όλων ως ταυτισμένο με την πιο φρικιαστική ιστορία.

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη δραματικές έρευνες μέσα στο φρεάτιο, προς αναζήτηση της μικρής Σιέρα, οι διωκτικές αρχές εντοπίζουν τον επονομαζόμενο Ορέστη.

Πρόκειται για τον 35χρονο Νίκο Μεταξά, Ίλαρχο της Εθνικής Φρουράς.

Οι συνομιλίες του μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας γνωριμιών, με απίστευτα μεγάλο αριθμό γυναικών, αλλά και φωτογραφίες από το μεταλλείο που έχει στην κατοχή του, αφού εργάζεται και ως φωτογράφος, αποκαλύπτουν το μέγεθος του εφιάλτη.

«Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία για όσους έλαβαν μέρος στη διερεύνηση της υπόθεσης. Ξεκίνησε όπως γνωρίζετε στις 14 Απριλίου με τον εντοπισμό ενός αντικειμένου που πιθανόν να ήταν σωρός ανθρώπινη. Εξελίχθηκε τις επόμενες δύο μέρες όπου αναγνωρίστηκε το πρώτο θύμα από τα σκουλαρίκια του. Μετά την κατάθεση της συγκατοίκου της Μαρί Ρόουζ επικεντρωθήκαμε πλέον και σύμφωνα και με όσα μας είπε στην κατεύθυνση Ορέστης 35», δήλωσε στην κάμερα του ΑΝΤ1, ο Επικεφαλής της Ανακριτικής Ομάδας, Ιωάννης Γιωρκάτζης.

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Ο Νίκος Μεταξάς σπάει στην ανάκριση και ομολογεί τον φόνο της Μαίρη Ρόουζ, ενώ επιμένει πως η εξάχρονη Σιέρρα έχασε την ζωή της λόγω εισρόφησης εμεσμάτων και ότι έριξε τη σορό της στη λίμνη Μεμί στον Ξυλιάτο.

Κυριακή 20 Απριλίου 2019

Η μέρα που οι φόβοι των ανακριτών για μεγάλο αριθμό θυμάτων, επιβεβαιώνονται.

Από το φρεάτιο στο μεταλλείο του Μιτσερού ανασύρεται δεύτερο πτώμα.

Ανήκει στην 28χρονη Αριάν Παλάνας Λοζάνο από τις Φιλιππίνες, η οποία είχε δηλωθεί ως ελλείπουσα στις 21 Ιουλίου 2018.

Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Ο Νίκος Μεταξάς στα γραφεία του ΤΑΕ Λευκωσίας ζητά χαρτί και στυλό.

Σε δέκα σελίδες, καταγράφει με λεπτομέρειες τη δράση του και ομολογεί όλα τα στυγερά εγκλήματα που διέπραξε.

«Σκότωσα την Μαρικάρ Βαλντέζ από τις Φιλιππίνες, την 36χρονη Λίβια Μπουένα και την 8χρονη κόρη της από την Ρουμανία. Τα πτώματα τα έβαλα σε βαλίτσες και τις πέταξα στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό», ομολόγησε ο κατά συρροή δολοφόνος.

Την ίδια ημέρα οδηγεί τους ανακριτές στο πεδίο βολής Ξυντούς στην Ορούντα, όπου υποδεικνύει πηγάδι μέσα στο οποίο έριξε άλλο ένα θύμα του.

Πρόκειται για την 30χρονη Ασμίτα Κάτχα Ανού, από το Νεπάλ, η οποία είχε δηλωθεί ως ελλείπουσα το καλοκαίρι του 2018. Ομολογεί ότι την σκότωσε μέσα στο αυτοκίνητό του.

«Είχαμε προετοιμάσει το έδαφος από το προηγούμενο βράδυ μέχρι αργά είχαμε επαφές με τον ύποπτο. Το βράδυ που φύγαμε ήταν αρκετά προβληματισμένος. Την επόμενη μέρα ήταν να πάμε στο δικαστήριο για σκοπό προσωποκράτησης. Πριν μπούμε στην προσωποκράτηση θέλησε να μας πει τι έγινε μονολεκτικά σε ένα ύφος που έδειχνε ότι ήθελε πραγματικά να συνεργαστεί και μετά την προσωποκράτηση έβαλε τον εαυτό μπροστά στις ευθύνες του», είπε ο ανακριτής του ΤΑΕ Λευκωσίας, Χάρης Αβραμίδης.

Κυριακή του Πάσχα 28 Απριλίου 2019

Από την Κόκκινη Λίμνη ανασύρεται η πρώτη βαλίτσα μέσα στην οποία βρίσκεται η σορός της 36χρονη Λίβια Φλορεντίνα Μπουνέα, από τη Ρουμανία, χρονολογιακά το πρώτο θύμα του Νίκου Μέταξά, καθώς είχε εξαφανιστεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2016.

Μία εβδομάδα αργότερα, στις 5 Μαΐου, ειδικό σύστημα sonar που είχε μεταφερθεί από το εξωτερικό, εντοπίζει δεύτερη βαλίτσα με τη σορό της 8χρονης Έλενα Ναταλία, κόρης της Λίβια Φλορεντίνα Μπουνέα.

Μέσα στις βαλίτσες εντοπίζονται και τσιμεντομπλόκ τα οποία τοποθετούσε ο 35χρονος, ώστε οι βαλίτσες να καταλήξουν στον πάτο της λίμνης.

Στην Κύπρο μετακαλούνται και ειδικοί της βρετανικής αστυνομίας, οι οποίο συνδράμουν στις έρευνες και στην ανάκριση του κατά συρροή δολοφόνου.

Ένα ολόκληρο μήνα μετά, στις 4 Ιουνίου, και ενώ οι ελπίδες όλων άρχισαν να σβήνουν, στα θολά νερά της Κόκκινης Λίμνης εντοπίζεται και η τρίτη βαλίτσα, με το άψυχο σώμα της 30χρονης Μαρικάρ Βαλντέζ, από τις Φιλιππίνες, η οποία είχε δηλωθεί ως ελλείπουσα στις 19 Δεκεμβρίου 2017.

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Η μέρα που θα γραφτεί ο τραγικός επίλογος των ερευνών, όταν ανασύρεται από τη λίμνη Μεμί στον Ξυλιάτο, το άψυχο σώμα της εξάχρονης Σιέρα.

Εννέα μέρες αργότερα η υπόθεση καταχωρείται ενώπιον Δικαστηρίου.

24 Ιουνίου, σε μια διαδικασία εξπρές το Μόνιμο Κακουργιοδικείο που συνεδριάζει στη Λευκωσία, επιβάλλει στον Νίκο Μεταξά, ο οποίος έχει παραδεχθεί ενοχή για επτά κατηγορίες φόνου εκ προμελέτης, ποινή επτά φορές ισόβια.

Αιτία θανάτου των έξι από τα επτά θύματα ήταν ο στραγγαλισμός, ενώ στην περίπτωση της 30χρονης που βρέθηκε στο πηγάδι, ήταν η βαριά κρανιογκεφαλική κάκωση.

Η φρικιαστική υπόθεση οδήγησε στην παύση του παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνά Νικολάου, στην παύση του Αρχηγού της Αστυνομίας, Ζαχαρία Χρυσοστόμου, και σε μία έρευνα τεσσάρων ποινικών ανακριτών για λάθος χειρισμούς των εκατοντάδων υποθέσεων εξαφάνισης αλλοδαπών γυναικών.

Το σχετικό πόρισμα των 450 σελίδων παραδόθηκε τέλος Δεκεμβρίου στην Αρχή Διερεύνησης Καταγγελιών κατά της Αστυνομίας και μελετάται.

Θησέας Ιωάννου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.