Φάκελος Παρενοχλήσεις: Ο δεύτερος ηθοποιός, το κάδρο που αδειάζει και οι διαρροές [ΒΙΝΤΕΟ]

Γράφουν και σβήνουν ονόματα και πληροφορίες οι ανακριτές στη μακροσκελή λίστα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων, αφού κάποια από τα «θύματα» αλλάζουν την τελευταία στιγμή γνώμη και δεν προχωρούν σε καταγγελία.

Καθημερινές έχουν καταστεί πλέον οι προσθαφαιρέσεις των ανακριτών στη μακροσκελή λίστα με τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις στην Κύπρο.

Γράφουν και σβήνουν ονόματα και πληροφορίες, αφού κάποια από τα θύματα αλλάζουν γνώμη και δεν προχωρούν σε επίσημη καταγγελία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, τα τελευταία 24ώρα κάποιες από τις περιπτώσεις παρενοχλήσεων, που προέκυψαν μέσα από δημόσιες αναρτήσεις και συνεντεύξεις, βγήκαν από το κάδρο των αστυνομικών ερευνών, αφού μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι ανακριτές με τα κατ’ ισχυρισμόν θύματα, τους δήλωσαν πως δεν επιθυμούν να προβούν σε καταγγελία στο παρόν στάδιο.Κάτι που προκαλεί προβληματισμό στην Αστυνομία, αφού θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος για να ξεπεραστεί ο σκόπελος

Αρμόδια πηγή ανέφερε πως «γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, ωστόσο οι ανακριτές βρίσκουν απροθυμία για το επόμενο βήμα που είναι η καταγγελία».

Σύμφωνα τις πληροφορίες του ΑΝΤ1, η μία περίπτωση αφορά γνωστή κύπρια ηθοποιό, με την οποία οι ανακριτές της Αστυνομίας θα επιδιώξουν νέα επαφή, σε μια προσπάθεια να μεταπεισθεί και να δώσει κατάθεση.

Την ίδια ώρα, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, με ανακοίνωση ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει ενώπιον του οποιαδήποτε καταγγελία

«Με αφορμή φήμες ή και δημοσιεύματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είτε στον έντυπο είτε στον ηλεκτρονικό τύπο, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου επιθυμεί να ενημερώσει ότι ουδεμία καταγγελία έχει υποβληθεί ενώπιόν του στο παρελθόν, αλλά ούτε στο παρόν στάδιο, αναφορικά με διάπραξη σεξουαλικής ή άλλης παρενόχλησης.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΘΟΚ είναι έτοιμος, σε περίπτωση υποβολής επίσημης καταγγελίας που εμπίπτει στην αρμοδιότητά του, να λάβει όλα τα δέοντα μέτρα που απαιτούνται για την αποκατάσταση του θύματος», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΘΟΚ.  

Προβληματίζουν οι διαρροές

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, οι διαρροές γύρω από τις καταθέσεις και τα ραντεβού προβληματίζουν ιδιαίτερα την ηγεσία, η οποία έστειλε ξανά ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους εμπλέκονται γύρω από τις έρευνες.


Παράταση στην κατάθεση

Μετατέθηκε για άλλη ημερομηνία τελικά, η κλήτευση στο Αρχηγείο, του πολιτικού προσώπου, που κατονομάζεται σε μία από τις καταγγελίες, αφού θεωρήθηκε σκόπιμο να ληφθούν τρεις ακόμη καταθέσεις.

Την Πύλη του Αρχηγείου αναμένεται ως εκ τούτου να περάσει την ερχόμενη εβδομάδα το πολιτικό πρόσωπο. Σε ότι αφορά την υπόθεση μέλους της ιεραρχίας. Φαίνεται πως τις τελευταίες ώρες και δεύτερη γυναίκα δήλωσε έτοιμη να κατάθεση στους ανακριτές. Το γεγονός όμως πως βρίσκεται στο εξωτερικό ίσως καθυστερήσει την λήψη της κατάθεσης αυτής.

Σημειώνεται πως η ανακριτική ομάδα, προχώρησε στην κατηγοριοποίηση των υποθέσεων και διαχωρισμό καθηκόντων, για σκοπούς πιο γρήγορης διεκπεραίωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, οι υποθέσεις, οι οποίες πλέον ξεπερνούν τις 20, ταξινομήθηκαν σε τρεις φακέλους .

Στον πρώτο φάκελο, βρίσκονται οι έξι υποθέσεις που σχετίζονται με τον αθλητισμό, την πολιτική, την εκκλησία και την καταγγελία ηθοποιού εναντίον σκηνοθέτη από την Ελλάδα, η οποία ωστόσο δεν αφορά τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Την ίδια ώρα, οπως πληροφορούμαστε ενώπιον της Αστυνομίας βρίσκεται κατάθεση και από δεύτερο Κύπριο που ηθοποιό που υποστηρίζει ότι υπέστη σεξουαλική παρενόχληση από σκηνοθέτη από την Ελλάδα, ο οποίος βρισκόταν στη χώρα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, ο σκηνοθέτης που κατονομάζει ο ηθοποιός στην καταγγελία του, δεν αφορά ούτε τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Όπως φαίνεται, ο ηθοποιός που καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση πέρασε το μεσημέρι το κατώφλι του Αρχηγείου Αστυνομία και έδωσε πολύωρη κατάθεση προς τα μέλη του Ειδικού Κλιμάκιου. Μετά και από την εξέλιξη η Αστυνομία ανοίγει φάκελο για τη διερεύνηση των όσων κατήγγειλαν ο ηθοποιός αλλά και ο συνάδελφος του που έδωσε γραπτή κατάθεση πριν από μερικές ημέρες.  

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Αστυνομία ανοίγει φάκελο για διερεύνηση των όσων υποστήριξε ο Κύπριος ηθοποιός, αλλά και συνάδελφος του που έδωσε επίσης γραπτή κατάθεση πριν από μερικές ημέρες αναφορικά με τη δράση άλλου Ελλαδίτη σκηνοθέτη.


Στον δεύτερο καταγράφονται οκτώ υποθέσεις που σχετίζονται με παρενοχλήσεις ενδοοικογενειακά από συγγενικά πρόσωπα, ή στον εργασιακό χώρο.

Ενώ στο τρίτο φάκελο, παρατηρείται η διαρκώς αυξητική ροή καταγγελιών, και αφορά πρόσωπα που επικοινώνησαν και διευθέτησαν συναντήσεις, προκειμένου να δώσουν κατάθεση για υποθέσεις που τους αφορούν. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ενώ μέχρι αργά το απόγευμα της Τρίτης, οι συγκεκριμένες περιπτώσεις αφορούσαν οκτώ (8) πρόσωπα, αυτά αυξήθηκαν εν τέλει στα δώδεκα (12),

Οι απανωτές υποθέσεις που φτάνουν ενώπιον της ανακριτικής ομάδας που διερευνά το κεφάλαιο σεξουαλικές παρενοχλήσεις έκανε τον αρχηγό της δύναμης να δώσει ρητές οδηγίες και από σήμερα η συγκεκριμένη ανακριτική ομάδα αυξήθηκε κατά δύο μέλη.

Ανεπίσημη αντίδραση

Την ίδια ώρα επικοινωνία φαίνεται να υπήρξε ανάμεσα στις Ελληνικές Αρχές με τις αντίστοιχες της Κύπρου, όπου ανεπίσημα ενημερώθηκαν πως πιθανός θα ζητηθεί η συνδρομή τους για την παραμονή Δημήτρη Λιγνάδη στο νησί, και συγκεκριμένα για τις δυο παραστάσεις που ο τελευταίος βρέθηκε στην Κύπρο.

Η μία ήταν το 2012 με το έργο «Το Ξύπνημα της άνοιξης» που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Λιγνάδης ενώ το 2016 βρέθηκε ξανά στην Κύπρο αυτή την φορά σαν ηθοποιός της παράστασης «Αντιγόνη» που ανέβασαν στην κατεχόμενη Σαλαμίνα το Εθνικό Θέατρο το κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος καθώς επίσης και ο Θεατρικός οργανισμός Κύπρου. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 στο αρχηγείο αστυνομίας μαζεύουν δημοσιεύματα από ελληνικά μέσα ενημέρωσης και τα οποία δεν αποκλείουν οι καταγγελίες για το Λιγνάδη να φτάνουν μέχρι και την Κύπρο.

Θησέας Ιωάννου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.