«Βροχή» οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία – Αναλυτικά για κάθε Επαρχία [ΒΙΝΤΕΟ]

Οι Υπεύθυνοι των ΤΑΕ κάθε Επαρχίας μιλούν αναλυτικά στον ΑΝΤ1 για τις υποθέσεις που χειρίζεται το κάθε κλιμάκιο.

Έπιασαν δουλεία τα ειδικά κλιμάκια που έχουν συσταθεί σε κάθε Επαρχία για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας. Ήδη στα κλιμάκια Πάφου,  Λάρνακας και Αμμοχώστου, τα οποία λειτουργούν μόλις για 8 μέρες, οι καταγγελίες πέφτουν βροχή και για κάποιες εξ αυτών ήδη έχουν σχηματιστεί  ποινικοί φάκελοι.

Αναλυτικά για τους αριθμούς υποθέσεων που χειρίζεται το κάθε κλιμάκιο ξεχωριστά, μίλησαν στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», οι Υπεύθυνοι των ΤΑΕ της κάθε επαρχίας.

Το κλιμάκιο για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας στη Λευκωσίας, λειτουργεί από τις 23 Νοεμβρίου του 2020.

Σύμφωνα, με τον Υπεύθυνο του ΤΑΕ Λευκωσίας, Ανδρέα Λαμπριανού, «αρχικά η στελέχωση του γραφείου ήταν με 10 μέλη  τα οποία σήμερα έχουν γίνει 15. Το κλιμάκιο έχει χειριστεί μέχρι σήμερα 236 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 20 είναι εναντίον γυναικών. Έχουν εκδοθεί 29 εντάλματα σύλληψης. Έχουν καταχωρηθεί 28 υποθέσεις ενώπιον δικαστηρίου, εκ των οποίων οι τρεις ενώπιον κακουργιοδικείου για σοβαρότατα αδικήματα βιασμών, συζύγου από σύζυγο.»

Από τις 28 υποθέσεις έχουν εκδοθεί 14 διατάγματα αποκλεισμού από το δικαστήριο. Δηλαδή, η μια πλευρά να απαγορεύεται να συναντηθεί με την άλλη.

Επίσης, αναμένεται να καταχωρηθεί ακόμα μια υπόθεση, για την οποία τελεί υπό κράτηση ένα πρόσωπο.  

Ο κ. Λαμπριανού εξήγησε πως λαμβάνουν καταγγελίες και από το Σύνδεσμο για Πρόληψη Βίας στην Οικογένεια. «Και εδώ  στη Λευκωσία λειτουργεί κάτω από τη στέγη του ΣΠΑΒΟ, το Σπίτι της Γυναίκας, με το οποίο υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη συνεργασία, σε καθημερινή βάση», συμπλήρωσε.

Το Επαρχιακό κλιμάκιο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου, άρχισε τη λειτουργία του στις 15 Φεβρουαρίου του 2021 και μέχρι σήμερα έχει δεχθεί 3 καταγγελίες, που αφορούν περιστατικά βίας στην οικογένεια.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου ΑΔΕ Αμμοχώστου, Ανδρέα Κωνσταντίνου, «οι τρεις καταγγελίες έχουν να κάνουν με σωματική βία, ελαφριάς μορφής, και τα θύματα είναι γυναίκες και στις 3 περιπτώσεις.»

Ο κ. Κωνσταντίνου εξήγησε πως «υπάρχει μια διαδικασία που γίνεται από τη στιγμή που έχει ληφθεί το παράπονο στο επαρχιακό κλιμάκιο και υπάρχει ένα πρωτόκολλο το οποίο πρέπει να ακολουθηθεί και γίνονται όλες οι εξετάσεις με την απαραίτητη σοβαρότητα και επαγγελματισμό.»

Το κλιμάκιο βία στην οικογένεια, έχει αρχίσει πιλοτικά να εργάζεται από την 1η του Σεπτέμβρη 2020 με θετικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον Υπεύθυνο του ΤΑΕ Λεμεσού, Λευτέρη Κυριάκου, «από την 1η του Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα, έχουν σχηματιστεί 215 υποθέσεις – ποινικοί φάκελοι, εκ των οποίων οι 108 έχουν καταχωρηθεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού. 103 πρόσωπα έχουν συλληφθεί και έχουν εκδοθεί  87 διατάγματα αποκλεισμού θυτών από τα θύματα.»

Σημείωσε δε, πως «έχουμε μέχρι σήμερα 4 καταδίκες και 2 πρόσωπα βρίσκονται και υπόδικοι στις κεντρικές φυλακές, διότι ήταν και περιστατικά σοβαρής μορφής βίας και είχαμε ζητήσει οι θύτες να μείνουν υπό κράτηση μέχρι και την εκδίκαση.»

«Έχουμε άλλες 80 υποθέσεις, οι οποίες αφορούν αυτεπάγγελτες έρευνες ή έρευνες που έχουν δοθεί ως πληροφορία από διάφορα πρόσωπα και έχουν σχηματιστεί φάκελοι και διαβιβάστηκαν στο Αρχηγείο Αστυνομίας, για οδηγίες», υπογράμμισε.

«Συνήθως έχουν καταγγελίες από τα θύματα και στην πλειοψηφία τους αφορούν γυναίκες, όμως έχουμε και καταγγελίες από παιδιά ως θύματα ενάντια στους γονείς, ακόμα και από άντρες εναντίον της συζύγου», εξήγησε ο κ. Κυριάκου.

Σε ό,τι αφορά το κλιμάκιο στην Πάφο, από τις 15 Φεβρουαρίου 2021 έχει ξεκινήσει εργασία - χειρισμού αδικημάτων κατά παράβαση του περί Βίας στην Οικογένειας Νόμου.

Σύμφωνα με τον Υπεύθυνο του ΤΑΕ Πάφου, Μιχάλης Ιωάννου, «έχουμε μέχρι στιγμής  8 υποθέσεις για θέματα που αφορούν γενικά το νόμο για τη βία. Οι 4 από αυτές έχουν καταχωρηθεί στο δικαστήριο, οι 3 είναι υπό διερεύνηση και η τελευταία υπόθεση, ο θύτης ήταν αλλοδαπός και με τη σύμφωνο γνώμη του λειτουργού μετανάστευσης, έχουν τροχοδρομηθεί  οι διαδικασίες για απέλαση του.»

Ο κ. Ιωάννου εξήγησε πως κάποιες από αυτές είναι παλιές υποθέσεις, «οι οποίες με τη σύσταση του νέου κλιμακίου φαίνεται πως τα θύματα έχουν αποφασίσει να δώσουν την κατάθεση τους και διερευνώνται με περισσότερο επαγγελματισμό και εχεμύθεια.»

Τέλος, το κλιμάκιο στη Λάρνακα, λειτούργησε στις 15 Φεβρουαρίου του 2021 στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ΤΑΕ Λάρνακας, Χαράλαμπο Ζαχαρίου, «από την ημέρα σύστασης και λειτουργίας του, είχαμε 13 καταγγελίες. Η μια εκ των οποίων είναι βιασμός, με τον ύποπτο να είναι υπό κράτηση και αναμένεται την ερχόμενη Πέμπτη να οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου και να παραπεμφθεί ενώπιον του κακουργιοδικείου.»

«Οι υπόλοιπες 12 υποθέσεις αφορούν ψυχολογική βία ή κοινές επιθέσεις, όχι σοβαρής μορφής μέχρι στιγμής. Οι πλείστες καταγγελίες είναι από γυναίκες, όμως είχαμε και μια καταγγελίας γυναίκας από τον γαμπρό της», συμπλήρωσε ο κ. Ζαχαρίου.


Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.