Αρχίζει έρευνα η Αστυνομία για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα για τα διαβατήρια [ΒΙΝΤΕΟ]

Ερευνες για τυχόν ποινικά αδικήματα, στη βάση των ευρημάτων της Ad Hoc Τριμελούς Επιτροπής Καλογήρου για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, αρχίζει η Αστυνομία, μετά από οδηγίες της Νομικής Υπηρεσίας.

Με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη, στο μικροσκόπιο ανακριτών της αστυνομίας, για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων, τίθενται τα ευρήματα της έκθεσης της Ανεξάρτητης Τριμελούς Επιτροπής, υπό την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου, αναφορικά με τις περιπτώσεις παραχώρησης πολιτογραφήσεων μεταξύ 2012 και 2018.

«Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα περιλαμβάνει συγκεκριμένο αριθμό προσώπων, τα οποία απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο με τη διαδικασία που προνοείται από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, και η προώθηση της υπόθεσης στην Αστυνομία αφορά αυτές τις περιπτώσεις», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Νομική Υπηρεσία.

Η Τριμελής Επιτροπή εξέτασε υποθέσεις, οι οποίες αφορούν την πολιτογράφηση 42 ατόμων την περίοδο 2012-2018, με τους δέκα φακέλους να αφορούν 35 φυσικά πρόσωπα, τα οποία πληρούσαν τα τυπικά κριτήρια πολιτογράφησης. Μόνο δύο φάκελοι, για επτά φυσικά πρόσωπα δεν πληρούσαν τα τυπικά κριτήρια πολιτογράφησης, ωστόσο η πολιτογράφηση τους είχε προχωρήσει.

Τέσσερις φάκελοι αφορούσαν εφτά φυσικά πρόσωπα, τα οποία εξασφάλισαν την πολιτογράφηση με ψευδείς παραστάσεις ή και με απόκρυψη σημαντικών πληροφοριών, με αποτέλεσμα να λάβουν την κυπριακή υπηκοότητα λόγω λανθασμένης πληροφόρησης των λειτουργών που εξέτασαν τις αιτήσεις τους. Για άλλους τρεις φακέλους που αντιστοιχούν σε 12 πρόσωπα, η Τριμελής Επιτροπή εισηγείται το ενδεχόμενο αποστέρησης της υπηκοότητας καθώς τα εν λόγω πρόσωπα καταζητούνται από τις αρχές των χωρών τους. Ενώ άλλοι πέντε φάκελοι, σύμφωνα με την κυρία Καλογήρου, θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

Σε ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας αναφέρεται ακόμη ότι δεν θα υπάρξουν άλλες δημόσιες τοποθετήσεις επί του θέματος, για προστασία της εν εξελίξει διαδικασίας.  
Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.