Άσκηση ετοιμότητας: Πυρκαγιά σε δεξαμενόπλοιο και πετρελαιοκηλίδα [BINTEO]

Συναγερμός σήμανε στο Βασιλικό, από πετρελαιοκηλίδα και πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δεξαμενόπλοιο. Αυτό ήταν το σενάριο άσκησης ετοιμότητας, για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, που οργανώθηκε στο ενεργειακό κέντρο, με τη συμμετοχή προσωπικού εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Με πλήρη επιτυχία στέφθηκε η άσκηση αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδας στη θαλάσσια περιοχή Ζυγίου-Βασιλικού, επιβεβαιώνοντας την ετοιμότητα των εταιρειών για διαχείριση έκτακτων καταστάσεων.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε πρόσκρουση δεξαμενόπλοιου στην προβλήτα κατά τη διαδικασία πρόσδεσης, με αποτέλεσμα να σημειωθεί διαρροή πέντε χιλιάδων λίτρων καυσίμου στη θάλασσα και να εκδηλωθεί πυρκαγιά στο πλοίο κατά τη ρυμούλκηση του.

«Αυτό είναι μία άσκηση που επιβάλλεται να γίνεται για να διαπιστωθεί η ετοιμότητα αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών και βεβαίως εμείς σαν πολιτεία καλωσορίζουμε και ενισχύουμε τέτοιες προσπάθειες», αναφέρει ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης.

Στα πλαίσια της άσκησης τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης των τριών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και οι οποίες κινητοποιήθηκαν με σκάφη και αντιρρυπαντικό εξοπλισμό για περιορισμό και συλλογή των καυσίμων από τη θάλασσα.

«Είναι μέσα από αυτές τις άσκησης που μπορούμε να έχουμε επιχειρησιακή ετοιμότητα κατάρτιση αλλά και εκπαίδευση του προσωπικού για να μπορούμε να ανταποκριθούμε και που έτυχε να ανταποκριθούμε σε πάρα πολλά περιστατικά», ανέφερε ο CEO του Vasiliko Terminal Services, Γιάννος Λακκοτρύπης.

Ο CEO VTT Vasiliko LTD, George Anastasiou, δήλωσε με τη σειρά του πως «υπάρχουν όλα τα μέτρα ώστε να αποφευχθεί μία πετρελαιοκηλίδα σε περίπτωση όμως που συμβεί υπάρχουν τα μέσα για αντιμετώπιση της»

Την άσκηση παρακολούθησαν εκπρόσωποι κυβερνητικών τμημάτων και ιδιωτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο ενεργειακό κέντρο Βασιλικού, καθώς και παράγοντες γειτονικών κοινοτήτων


Αυγερινός Χρυσοστόμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.