ΒΙΝΤΕΟ: «Γι’ αυτό αυξάνονται οι ποινές» από την 1η Οκτωβρίου

«Η μη τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) έχει συχνά υψηλό τίμημα και κοστίζει ζωές.»

«Η οδική μας συμπεριφορά καθρεπτίζει τον πολιτισμό μας. Ας γίνουμε καλύτεροι», είναι το σύνθημα της ενημερωτικής καμπάνιας του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, για τις αυξήσεις ποινών για τις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, οι οποίες αλλάζουν από την 1η Οκτωβρίου του 2020.

Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού και αλλαγής της οδικής νοοτροπίας των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Υπουργείο ανήρτησε βίντεο το οποίο αναφέρει πως «η μη τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) έχει συχνά υψηλό τίμημα και κοστίζει ζωές», εξηγώντας πως γι’ αυτό και αυξάνονται οι ποινές.

Πόσο θα πληρώνουμε για κάθε παράβαση του ΚΟΚ:

Συγκριμένα, από την 1η Οκτωβρίου και έπειτα εάν καταγγελθεί ένας πολίτης να κρατά κινητό ή να είναι χωρίς ζώνη ασφαλείας, καθώς οδηγεί θα πληρώσει πρόστιμο €150 και στην περίπτωση που υποπέσει στο ίδιο παράπτωμα κάποια άλλη ημέρα, θα πληρώσει ακόμα €300.

Το ίδιο θα ισχύει και στην περίπτωση που κάποιος καταγγελθεί για τη μη χρήση κατάλληλου παιδικού καθίσματος στο αυτοκίνητο, όταν υπάρχει μέσα στο όχημα μικρό παιδί.

Όσο αφορά τους μοτοσικλετιστές, αυτοί που θα καταγγέλλονται γιατί δεν φοράνε προστατευτικό κράνος  θα πληρώνουν πρόστιμο €200.

Παραβάσεις ορίου ταχύτητας

Για παράβαση του 20%  του ορίου θα πληρώνουμε 2 ευρώ για κάθε χιλιόμετρο, για παράβαση του 30%  θα πληρώνουμε 3 ευρώ για κάθε χιλιόμετρο και για παράβαση του 50% θα πληρώνουμε 5 ευρώ για κάθε χιλιόμετρο.

Οπόταν, αν κάποιος τρέχει με 150 km και το όριο είναι 100 km, θα είναι €5 επί 50 km = €250. Συνεπώς θα πληρώσει πρόστιμο 250 ευρώ.

Σε περίπτωση που η παράβαση ξεπερνά το 75%, τότε o παραβάτης οδηγός θα πηγαίνει δικαστήριο και θα του ανοίγεται υπόθεση.  


Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.