Αυξήθηκαν κατακόρυφα οι υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια [ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ]

Ο Υπεύθυνος του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανέφερε στο ant1.com.cy ότι μέχρι στιγμής για το 2020 εντοπίστηκαν 97 υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας.

Μάστιγα η παιδική πορνογραφία στην Κύπρο καθώς αυξάνονται χρόνο με το χρόνο οι υποθέσεις διανομής ή κατοχής υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Η ολοένα αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου και η ραγδαία εξάπλωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πέρα από τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν, ενέχουν και πολλούς σοβαρούς κινδύνους για τους χρήστες που πολλές φορές δεν είναι ορατοί εκ πρώτης όψεως.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η διαδεδομένη χρήση του διαδικτύου όπως δήλωσε ο Υπεύθυνος του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ανδρέας Αναστασιάδης στο ant1.com.cy, είναι ένας παράγοντας που οδηγεί στην αύξηση των περιπτώσεων κατοχής η διανομής παιδικού πορνογραφικού υλικού χρόνο με το χρόνο, ωστόσο δεν υπάρχει κάποιος τεκμηριωμένη εξήγηση.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης ιδίως την περίοδο της καραντίνας οι υποθέσεις αυξήθηκαν λόγω του εγκλεισμού.

Οι υποθέσεις τα τελευταία επτά χρόνια

Το 2013 οι υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας έφτασαν μόλις στις 23, παρόλα αυτά την επόμενη χρονιά, δηλαδή το 2014 ο αριθμός εκτοξεύθηκε στις 106. Επίσης, το 2015 τετραπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το 2013 και είδαν το φως 154 υποθέσεις.  Ωστόσο, το 2016 ο αριθμός των υποθέσεων έπεσε στις 126 και κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα μέχρι και το 2019, όπου παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση μιας και οι υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας έφτασαν τις 161. Από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι και σήμερα έχουν εντοπιστεί 97 υποθέσεις, αριθμός μεγάλος καθώς αναμένεται να ξεπεραστεί ο περσινός ο αριθμός.

Ο κύριος λόγος που οδήγησε στην αύξηση των περιπτώσεων τα τελευταία χρόνια όπως τόνισε ο κ. Αναστασιάδης είναι λόγω κυρίως της διαδομένης χρήσης του διαδικτύου χρόνο με το χρόνο αλλά και του κορεσμού της θέασης του κοινού πορνογραφικού υλικού.

Μια περίπτωση που προβλημάτισε έντονα το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι όπως μας επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης όταν βρέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωποι σε υπόθεση παραγωγής υλικού από Κύπριο και αφορούσε έντεκα παιδιά. Πρόκειται για λογιστή που παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα, αλλά την ίδια ώρα κατέγραφε υλικό με παιδικό πορνογραφικό υλικό. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης αυτό που τους ανησύχησε δεν είναι το μέγεθος του υλικού αλλά ότι αυτός ο άνθρωπος πρόσεχε τα παιδιά και τον εμπιστεύονταν οι γονείς, παρόλα αυτά όπως είπε ήταν ένα μάθημα για να αντιληφθούμε τι συμβαίνει πραγματικά γύρω μας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, στην Κύπρο δεν υπάρχει απόδειξη ότι γίνεται παραγωγή πορνογραφικού υλικού επί συστηματική βάση.

Προφίλ των δραστών

Καμία έρευνα δεν κατέληξε σε συγκεκριμένο προφίλ των δραστών καθώς όπως σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης,  εντοπίζουν άτομα διάφορων ηλικιών που είτε κατέχουν είτε διανέμουν πορνογραφικό υλικό.

Αυτό που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ο εντοπισμός δραστών που βρίσκονται σε νεαρή ηλικία καθώς για παράδειγμα έχουν εντοπιστεί άτομα γύρω στα 20-25 χρόνων.

Ανησυχητικά τα ποσοστά και στην υπόλοιπη Ευρώπη

Παρατηρείται αυξητική τάση και στην Ευρώπη σε εντοπισμό υποθέσεων κατοχής ή διανομής πορνογραφικού υλικού όπως εξήγησε ο κ. Αναστασιάδης, όπως συμβαίνει και με την Κύπρο.


Ιουλιέτα Μιχαήλ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.