Προκαλούν πονοκέφαλο τα πύρινα μέτωπα που ξεσπούν τα τελευταία χρόνια [BINTEO]

«Κάτι το οποίο είναι επαναλαμβανόμενο τα τελευταία χρόνια, δεν θεωρούμε ως Πυροσβεστική Υπηρεσία ότι είναι και τυχαίο», τονίζει στον ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Κεττής.

Πονοκέφαλο προκαλούν στα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι πυρκαγιές που ξεσπούν τα τελευταία 24ωρα, με τον εκπρόσωπο Τύπου της δύναμης να κάνει εκκλήσεις προς το κοινό και να επισημαίνει πως δεν θεωρούν τυχαίο κάτι το οποίο επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία από τις 06.00 της 23ης  Μαΐου 2020 μέχρι και τις 06.00 της 24ης  Μαΐου  2020 ανταποκρίθηκε  σε 43 κλήσεις για βοήθεια,30 πυρκαγιές, 11 ειδικές εξυπηρετήσεις  και 2 ψευδείς κλήσεις.

Σε δηλώσεις του στα Νέα του ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής, αναφέρει πως στο σημείο όπου ξέσπασε η Πυρκαγιά στην Αλική της Λάρνακας έχουν παραμείνει δυνάμεις καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, για τελικές κατασβέσεις, ασφάλιση της περιμέτρου και αντιμετώπιση τυχόν αναζωπυρώσεων.

Ερωτηθείς κατά πόσο γνωρίζουν τι προκάλεσε αυτή τη μεγάλη πυρκαγιά ο κος Κεττής τόνισε πως «θα λέμε τα πράματα με το όνομα τους. Κάτι το οποίο είναι επαναλαμβανόμενο τα τελευταία χρόνια, δεν θεωρούμε ως Πυροσβεστική Υπηρεσία ότι είναι και τυχαίο».

«Από εκεί και πέρα», συνέχισε, «είναι έκκληση για μια ακόμη φορά προς τον κόσμο: Αν κάποιος παρατήρησε κάτι ή οτιδήποτε ύποπτο, ειδικά σήμερα που έπνεαν αυτοί οι άνεμοι, να ενημερώσει την Αστυνομία».

Δείτε μερικές εκ των περιπτώσεων που ανταποκρίθηκε το τελευταίο 24ωρο η Πυροσβεστική:

  • Η ώρα 07.53 χθες το πρωί  ανταποκρίθηκαν  για  πυρκαγιά σε βενζινοκίνητο όχημα θαλάσσης μάρκας Four Wings H200 μήκους 21 ποδών το οποίο βρισκόταν πάνω σε τρόλεϊ μεταφοράς σκαφών στον ποταμό Λιοπετρίου. Ανταποκρίθηκαν μέλη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από το Πυροσβεστικό Σταθμό Αμμοχώστου με 2 στελεχωμένα πυροσβεστικά οχήματα. Από την πυρκαγιά και την θερμότητα σοβαρή ζημιά έπαθαν τα πισινά καθίσματα και μέρος του σκάφους. Ελαφριά ζημιά έπαθε η ηλεκτρική εγκατάσταση της μηχανής. Η πυρκαγιά σβήστηκε πριν την άφιξη της Πυροσβεστικής από τον ιδιοκτήτη και παρευρισκόμενους με την χρήση νερού από την θάλασσα. Η πυρκαγιά προκλήθηκε από διαρροή καυσίμων και σπινθηρισμούς.
  • Η ώρα 14.53  ανταποκρίθηκαν για πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση ακακίες και ελαιόδεντρα έξω από τον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού. Ανταποκρίθηκαν μέλη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 2 στελεχωμένα πυροσβεστικά οχήματα, 2  από την ΕΜΑΚ και από 1 από τον Πυροσβεστικό Σταθμό Αγίου Νικολάου Λεμεσού και η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο η ώρα 18.30. Επίσης συνέβαλε στην πυρόσβεση 1 φορητή πυροσβεστική μονάδα από το Κοινοτικό Συμβούλιο Μαρί.  Κατέκαυσε περίπου 9 δεκάρια. Δεν κινδύνευσε καθόλου ο Ηλεκτροπαραγωγός Σταθμός. Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται σε συνεργασία με την Αστυνομία.
  • Η ώρα 17.18  ανταποκρίθηκαν για  επιφυλακή μετά από πυρκαγιά στα κατεχόμενα σε αποκάλαμα, ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση βορειοανατολικά της λεωφόρου Λάρνακας στην Αγλαντζιά. Τα Πυροσβεστικά οχήματα (3 οχήματα από Πυροσβεστική Υπηρεσία και Τμήμα Δασών) παρέμειναν σε επιφυλακή πριν την νεκρά ζώνη με  συνοδεία οχήματος των Ηνωμένων Εθνών μέχρι τις 18.55 όπου και η πυρκαγιά στα κατεχόμενα κατασβέστηκε.
  • Η ώρα 17.31  ανταποκρίθηκαν για πυρκαγιά   σε υδροβιότοπο με  ξηρά χόρτα, άγρια βλάστηση ακακίες και καλαμιώνα στην περιοχή της Αλικής Λάρνακας, νότια της λεωφόρου Φανερωμένης. Ανταποκρίθηκαν μέλη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τους Πυροσβεστικούς Σταθμούς Λάρνακας με 6 στελεχωμένα πυροσβεστικά οχήματα και επιπρόσθετα  4 από Τμ. Δασών, 1 από Ταμείο Θήρας, 2 προωθητές γαιών από Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, 1 βυτιοφόρο όχημα από Δήμο Λάρνακας και η Πολιτική Άμυνα 2 Φ.Μ.Π. με 14 άτομα. Επιπρόσθετα συνέβαλε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς το ελικόπτερο της Αστυνομίας. Το έργο της κατάσβεσης δυσχέραιναν οι ισχυροί άνεμοι και η ιδιομορφία της περιοχής. Η πυρκαγιά κατέκαυσε συνολική έκταση περίπου 10 εκταρίων και τέθηκε υπό έλεγχο η ώρα 20.19. Στο μέρος παρέμειναν κατά την διάρκεια της νύκτας και συνεχίζουν να παραμένουν δυνάμεις πυρόσβεσης. Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται σε συνεργασία με την Αστυνομία.
  • Η ώρα 01.50  ανταποκρίθηκαν για πυρκαγιά  σε ξύλινο κτηνοτροφικό υποστατικό  με ζώα κατασκευασμένο με ξύλινο σκελετό και τσίγκους διαστάσεων 10 χ 4 μέτρα στην κτηνοτροφική περιοχή Κοφίνου. Ανταποκρίθηκαν μέλη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από την ΕΜΑΚ με 2 στελεχωμένα πυροσβεστικά οχήματα και η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο στις 02.25. Το υποστατικό ήταν ανοικτού τύπου και δεν επηρεάστηκαν τα ζώα που ήταν εντός. Τα αίτια της πυρκαγιάς θα διερευνηθούν σήμερα σε συνεργασία με την Αστυνομία.
  • Η ώρα 04.47  ανταποκρίθηκαν  για πυρκαγιά  σε λεωφορείο 12 θέσεων μάρκας Toyota Hiace  το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο στο χώρο στάθμευσης της εκκλησίας του Αγίου Μάμμαντος στο Τραχώνι στην Λεμεσό. Ανταποκρίθηκαν μέλη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τον Πυροσβεστικό Σταθμό Μονοβόλικου Λεμεσού με 2 στελεχωμένα πυροσβεστικά οχήματα και η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο στις 05.26. Το λεωφορείο υπέστη εκτεταμένες ζημίες. Οι Βρετανικές Βάσεις θα διερευνήσουν τα αίτια της πυρκαγιάς καθότι ο χώρος εκδήλωσης της πυρκαγιάς βρίσκεται σε τομέα επιχειρησιακής ευθύνης τους.


Επιμέλεια: Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.