Δεκαετής ποινή φυλάκισης σε κατηγορούμενο για υπόθεση «σκληρών ναρκωτικών»

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, ο καταδικασθείς την 31η Μαΐου 2019 είχε στην κατοχή του στη Λευκωσία κοκαΐνη συνολικού βάρους 1.548 γραμμαρίων, με σκοπό την προμήθεια του σε άλλο πρόσωπο.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας επέβαλε ποινή φυλάκισης 10 ετών σε κατηγορούμενο ο οποίος παραδέχθηκε ενοχή στις κατηγορίες της κατοχής κοκαΐνης συνολικού βάρους 1.548 γραμμαρίων, με σκοπό την προμήθεια της σε άλλο πρόσωπο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, ο καταδικασθείς την 31η Μαΐου 2019 είχε στην κατοχή του στη Λευκωσία κοκαΐνη συνολικού βάρους 1.548 γραμμαρίων, με σκοπό την προμήθεια του σε άλλο πρόσωπο. 

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, είχε παραχωρήσει την πατρική του οικία, η οποία ήταν εγκαταλελειμμένη σε τρίτο πρόσωπο, το οποίο την ήθελε για να την χρησιμοποιήσει για τους σκοπούς φύλαξης του παράνομου υλικού έναντι αμοιβής.

Το δικαστήριο σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην απόφασή του ότι οι κατηγορίες τις οποίες έχει παραδεχθεί, είναι πάρα πολύ σοβαρές. «Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για την  κατοχή ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Α με σκοπό την προμήθεια του σε άλλα πρόσωπα προνοείται φυλάκιση δια βίου», όπως αναφέρεται.

Σύμφωνα με την απόφαση, «προκύπτει ως παραδεκτό γεγονός ότι ο κατηγορούμενος δεν ήταν ο ιδιοκτήτης των υπό κρίση ναρκωτικών ούτε ο ιθύνων νους της προμήθειας τους σε τρίτους. Η κύρια εμπλοκή του ήταν η φύλαξη της κοκαΐνης, την οποία την δεδομένη ημέρα θα προμήθευε - επέστρεφε στον ιδιοκτήτη της. Ο κατηγορούμενος, ως ήταν η θέση του συνηγόρου του, μπορεί να χαρακτηριστεί ως 'περιστασιακός προμηθευτής' ή 'διανομέας' και όχι ως ένας οργανωμένος έμπορος».

«Δεν υποβιβάζουμε τα όσα αναφέρθηκαν από το συνήγορο υπεράσπισης ως προς τον περιορισμένο ρόλο και τη σχέση του κατηγορουμένου με τον ιδιοκτήτη των ναρκωτικών, τα οποία λαμβάνουμε υπόψη ως μετριαστικούς παράγοντες. Ταυτόχρονα όμως, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι και ο κατηγορούμενος συνέδραμε στην εγκληματική δραστηριότητα του πιο πάνω προσώπου, το οποίο όπως προκύπτει, ουδέποτε κατονόμασε […]. Η δε έκνομη συμπεριφορά του, καλύπτει  μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών», προστίθεται.

Το Δικαστήριο αναφέρει ότι «η νομοθεσία κατηγοριοποιεί τα ελεγχόμενα φάρμακα σε τάξεις, θεωρώντας τα αδικήματα που σχετίζονται με αυτά της Τάξης Α που κοινώς αποκαλούνται «σκληρά ναρκωτικά» ως πλέον σοβαρά, κρίνουμε ότι η ενδεικνυόμενη ποινή υπό τις περιστάσεις, είναι αυτή της φυλάκισης».

Ως εκ τούτου, το δικαστήριο επέβαλε για την κατηγορία που αφορά στην κατοχή των 1.548 γραμμαρίων κοκαΐνης με σκοπό την προμήθεια ποινή φυλάκισης 10 ετών, ενώ δεν επέβαλε οποιαδήποτε ποινή για την κατηγορία της κατοχής των ναρκωτικών.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.