Υπόθεση κατασκοπείας: Οι σχέσεις της αστυνομίας με την εταιρεία NCIS

Τους δρόμους διασύνδεσης της Αστυνομίας με την ισραηλινή εταιρεία ασφαλείας, μία από τις δύο εταιρείες που έχουν βρεθεί στη δίνη της υπόθεσης κατασκοπείας, φέρνει στο φως ο ΑΝΤ1. Εξηγήσεις και για τους τρεις δρόμους έδωσαν ο Αρχηγός της Αστυνομίας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ένα λογισμικό, η ασφάλεια εκδήλωσης της εβραϊκής κοινότητας και υλικό από κλειστά κυκλώματα που είχε τοποθετήσει η εταιρεία NCIS, είναι τα τρία σημεία της σχέσης που είχε η ισραηλινή εταιρεία με την κυπριακή αστυνομία. 

Μετά από έρευνα που διενήργησε η ηγεσία της δύναμης, τα σχετικά στοιχεία, τα οποία εξασφάλισε ο ΑΝΤ1, παρουσιάστηκαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Η πρώτη σχέση
Το 2009 η Κυπριακή Αστυνομία αγόρασε από γερμανική εταιρεία, μετά από διαδικασία προσφορών, λογισμικό που χρησιμοποιείται η υπηρεσία της Αστυνομίας, για δικανικές εξετάσεις σε τεκμήρια (κυρίως τηλέφωνα), στη βάση δικαστικών ενταλμάτων. 

Η συγκεκριμένη εταιρεία το 2014 κάλεσε την Αστυνομία να καταβάλλει το σχετικό ετήσιο τέλος στον αντιπρόσωπο της στην Κύπρο, την εταιρεία NCIS. Το 2017 ενημέρωσε ότι ο αντιπρόσωπός της άλλαξε. 

Η δεύτερη σχέση
Σε τέσσερις περιπτώσεις η Κυπριακή Αστυνομία ζήτησε υλικό κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης στο πλαίσιο διερεύνησης ληστειών. Πλήρωσε συγκεκριμένο ποσό, για το οποίο εκδόθηκαν και τιμολόγια, προς την εταιρεία NCIS η οποία είχε εγκαταστήσει τα συγκεκριμένα κυκλώματα. 

Η τρίτη σχέση
3 Δεεμβρίου 2018, ο Shahak Avraham Avni, Πρόεδρος της Εβραϊκής κοινότητας Κύπρου, και υπεύθυνος ασφαλείας, ζήτησε την συνδρομή της Κυπριακής Αστυνομίας έναντι αμοιβής, για προστασία κατά τους εορτασμούς του Χάνουκα. Και για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες εκδόθηκε τιμολόγιο. 

Ο Πρόεδρος της Εβραϊκής κοινότητας είναι το πρόσωπο στο οποιο είχε παραχωρηθεί άδεια οπλοφορίας, θέμα για το οποίο έσπασε σήμερα τη σιωπή του τέως υπουργός δικαιοσύνης και δημοσίας τάξεως, Ιωνάς Νικολάου. 

Εξάλλου, το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τον Ισραηλινό Avraham Shahak Avni έστειλε σήμερα επιστολή στον Αρχηγό της Αστυνομίας, στην οποία καταγγέλλει τις διαρροές που έγιναν σε σχέση με τον πελάτη τους, και συγκεκριμένα Εκθεση του Αρχηγείου Αστυνομίας από το 2016. 

Οπως τονίζει, πιθανόν να στοιχειοθετούνται αδικήματα και ζητά την άμεση παρέμβαση του Αρχηγού. 

Διευκρινίσεις από όλους 
Την ίδια ώρα η ισραηλινή εταιρεία ιδιοκτήτρια του κατασκοπευτικού βαν επανέρχεται στο θέμα με νέα ανακοίνωση της και κάνει λόγο για κυνήγι μαγισσών, ενώ καλεί την Αστυνομία να διεξάγει έρευνα για όσους κρύβονται πίσω από τις ψευδείς κατηγορίες. 

Οι ανακριτές της υπόθεσης του βαν συνεχίζουν τις έρευνες και τελούν εν αναμονή της άφιξης του ιδιοκτήτη, η οποία προσδιορίζεται πριν από το τέλος του μήνα. 

Χθες το απόγευμα έγιναν και οι πρώτοι έλεγχοι στο βαν, ενώ στα εργαστήρια της αστυνομίας γίνονται εξετάσεις στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σε άλλα τεκμήρια που παραλήφθηκαν από τα γραφεία της εταιρείας. 
Παρέμβαση στις εξελίξεις και από το σωματείο Εβραϊκή Κοινότητα, με δική του ανακοίνωση, που αναφέρεται στην πολυσχιδή δράση και την προσφορά στις σχέσεις Κύπρου και Ιραήλ. 

Η Εβραϊκή κοινότητα κάνει λόγο για πολλές ανακρίβεις και διαδόσεις γύρω από τους επικεφαλής του σωματείου, εκφράζει σοβαρές ανησυχίες, και αναφέρει πως βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τους νομικούς της συμβούλους και θα πράξει ότι είναι δυνατόν για να προστατεύσει το όνομα και την τιμή των μελών της Εβραϊκής Κοινότητας στην Κύπρο.

Θησέας Ιωάννου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.