Εγκληματική πυρκαγιά: Κάηκε το πιο πυκνό δάσος του Ακάμα – Συγκλονιστική μαρτυρία από πυροφύλακα [ΒΙΝΤΕΟ]

Προς συγκεκριμένη κατεύθυνση φαίνεται να επικεντρώνονται οι έρευνες για την εγκληματική πυρκαγιά στον Ακάμα. Συγκλονιστική μαρτυρία στον ΑΝΤ1 του πυροφύλακα που είδε πρώτος από το παρατηρητήριο του τις πέντε εστίες φωτιάς να εκδηλώνονται σε ελάχιστο χρόνο η μία μετά την άλλη στο πανέμορφο δάσος και να δημιουργούν κόλαση φωτιάς.

Ώρα εννέα και 40 το πρωί. Στο Πυροφυλάκιο του Τμήματος Δασών πάνω από την τοποθεσία Τζιφή στο Εθνικό Δασικό Πάρκο του Ακάμα βρίσκεται ο Κλεόβουλος Κλεοβούλου. Όπως ενημερώνεται διά ασυρμάτου η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί νωρίτερα στη Λάρα τέθηκε υπό έλεγχο και οι ομάδες πυρόσβεσης προσπαθούν να κατασβήσουν και τις τελευταίες εστίες φωτιάς

Και ξαφνικά το χάος. Καπνοί αρχίζουν να ξεπροβάλουν από το δάσος του Ακάμα σε σχήμα μανιταριού. Αμέσως άπαντες τίθενται σε συναγερμό

Όπως αναφέρει ο πυροφύλακας του Τμήματος Δασών, Κλεόβουλος Κλεόβουλου, «επεράσαν 5-6 λεπτά, ξεφυτρώνει γύρω στα 200-300 μέτρα άλλη. Περνά 5-6-7 λεπτά ξεφυτρώνει 200-300 μέτρα άλλη. Μέσα σε λίγα λεπτά έγιναν πέντε πυρκαγιές. Εξεφυτρώσαν πέντε πυρκαγιές όπως τα μανιτάρκα.  Οι πυρκαγιές εμπήκαν με τέτοιο τρόπο σχηματίζοντας ένα «Υ», όχι μια ευθεία, ένα «Υ». Τζιαι με τη βοήθεια του βόρειου άνεμου να κατακάψουν τη Λάρα».

Κατά μήκος του αγροτικού δρόμου που υπάρχει μέσα στο δάσος του Ακάμα, υπάρχουν πέντε διαφορετικές εστίες φωτιάς, οι οποίες σε ελάχιστο χρόνο και λόγω των δυνατών ανέμων που έπνεαν ενώνονται μεταξύ, εξαπλώνονται και προκαλούν πραγματική κόλαση.

Ο κ. Κλεοβούλου σημείωσε: «Έκλεα. Έκλαψα πολλά εχτές. Γιατί έβλεπα τζιήνον το δάσος [κλάμα] Χρειάστηκε πολλά χρόνια. Από το τζιήνον το δάσος, το έκαψαν ξανά οι Τούρκοι, με τες πόμπες, τζιαι ξαναγεννήθηκεν. Τζιαι ξανακάψαν το οι κύριοι τωρά».

Όλα δείχνουν πως επρόκειτο για κακόβουλη ενέργεια. Για έργο εμπρηστών που έδρασαν στη βάση ενός πολύ καλά μελετημένου σχεδίου δράσης:

-Η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί στη Λάρα ήταν για παραπλάνηση, ώστε να σπεύσουν εκεί όλες οι δυνάμεις και να μείνει ελεύθερο το πεδίο στο δάσος του Ακάμα

-Ο εμπρηστής έδρασε Τετάρτη κατά την οποία είχε κυνήγι και διακινούνταν στον Ακάμα αρκετά οχήματα, ώστε να είναι δύσκολος ο εντοπισμός του

-Στόχος δασώδης και δύσβατη περιοχή στην οποία δεν υπάρχουν δρόμοι για έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πυρκαγιάς

-Οι 5 με 8 εστίες φωτιάς, εκδηλώθηκαν διαδοχικά σε μικρό χρονικό διάστημα και είχαν απόσταση 200 με 300 μέτρα η μία από την άλλη

-Ο εμπρηστής φαίνεται να κινείτο με αυτοκίνητο και να έβαζε φωτιές δίπλα από το δρόμο

-Συνέβαλαν στην καταστροφή και οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν χθες στον Ακάμα

Όπως δηλώνει ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου,  «Τούτα τα στοιχεία μας οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι οι πυρκαγιές δεν ετέθηκαν με κάποιο μηχανισμός αλλά τέθηκαν απευθείας. Κάποιος είτε άναβε κάτι, άναβε απευθείας την πυρκαγιά ή κάτι τοποθετούσε εκείνη την ώρα, όπως στερεό πετρέλαιο, άναυκεν το τζιαι έφευκεν».

Φως στα κίνητρα του δράστη ή των δραστών, έριξε ο Υπουργός Γεωργίας με παρέμβαση στο Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, «Δεν δαχτυλοδείχνουμε κανένα, αυτό που λέμε είναι ότι οι ενδείξεις που υπάρχουν φαίνεται να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πίσω από αυτές τις ενέργειες κρύβονται άτομα που θα επηρεαστούν από την τάξη που θα μπει στη διαχείριση του Ακάμα».

Ενώ με ανάρτηση στο Twitter, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φρόντισε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους έχουν αντίθετη άποψη για τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για τον Ακάμα.

Σε ανάρτηση του στο twitter o Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει πως «Καμία κακόβουλη ενέργεια δεν θα αλλάξει το καθεστώς προστασίας του Ακάμα. Αντίθετα, μας υποχρεώνει σε αυστηρότερους μηχανισμούς προστασίας αλλά και αποκατάστασης. Η ανάπτυξη μπορεί και πρέπει να συνεργεί με την περιβαλλοντική αξία της Χερσονήσου».

Χθες το βράδυ η Αστυνομία ήταν στον Ακάμα και έκανε περιπολίες, ενώ έψαχνε για δύο συγκεκριμένα οχήματα που θεάθηκαν να κινούνται ύποπτα στην περιοχή της πυρκαγιάς.

Ενώ από σήμερα ξεκίνησε και η ετοιμασία σχεδίου μετα-πυρικής διαχείρισης, με σκοπό την ορθή αποκατάσταση των οικοτόπων που μετατράπηκαν σε στάχτες.


Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.