Με σήμα Interpol αυξημένες περιπολίες και ενισχυμένοι έλεγχοι - Επιφυλακή στην Κύπρο υπό το φόβο τρομοκρατών

Σε μόνιμη κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι αρχές ασφαλείας και στην Κύπρο, ιδιαίτερα τον τελευταίο ένα χρόνο. Αυξημένες οι περιπολίες από πάνοπλα μέλη του αντιτρομοκρατικού ουλαμού, σε πολυσύχναστους χώρους. Ο ΑΝΤ1 πληροφορείται πως δεν είναι λίγες οι φορές που η Αστυνομία εντόπισε και είτε απέλασε, είτε έθεσε υπό κράτηση, πρόσωπα που ενδεχομένως να σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Μηχανισμούς για τον εντοπισμό προσώπων που ενδεχομένως να σχετίζονται με την τρομοκρατία, και που φτάνουν στην Κύπρο δια θαλάσσης, αεροπορικώς, ή δια μέσου της πράσινης γραμμής, έχει αναπτύξει η Αστυνομία.

Ειδικοί θεωρούν ότι η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, είναι από τις πρώτες χώρες όπου θα μπορούσαν να καταφύγουν τρομοκράτες. Εκτίμηση την οποία ενισχύουν τα πρόσφατα γεγονότα στη μεθόριο Συρίας και Τουρκίας.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Ιnterpol και η Europol κατά διαστήματα στέλνουν στα μέλη τους, μεταξύ των οποίων και η Αστυνομία Κύπρου, σήμα να βρίσκονται σε εγρήγορση σε σχέση με την τρομοκρατία.

Εδώ και ένα χρόνο, μετά από τη σειρά των τρομοκρατικών χτυπημάτων στην Ευρώπη, ο αντιτρομοκρατικό ουλαμός έχει αυξήσει τις περιπολίες πάνοπλων μελών του σε πολυσύχναστα μέρη.

Μάλιστα, η ηγεσία της Αστυνομίας έχει δώσει οδηγίες να τηρείται σιγή ασυρμάτου, ώστε να μην πανικοβάλλεται το κοινό χωρίς λόγο.

Οι μηχανισμοί που ανέπτυξαν οι κυπριακές αρχές ασφαλείας, για τον εντοπισμό προσώπων που ενδεχομένως ανήκουν ή συνδέονται με τρομοκρατικές ομάδες, κρίνονται ως ιδιαίτερα επιτυχείς.

Δεν είναι λίγες μάλιστα οι φορές που εντοπίστηκαν και είτε απελάθηκαν, είτε τέθηκαν υπό κράτηση, άτομα τα οποία κίνησαν υποψίες στα σώματα ασφαλείας.

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, έχει συγκροτηθεί ομάδα που αποτελείται από διάφορες υπηρεσίες, η οποία ανακρίνει οποιονδήποτε κρίνεται ύποπτος για ενδεχόμενη συμμετοχή σε τρομοκρατικές ομάδες.

Οι ανακρίσεις διεξάγονται με ειδικό ερωτηματολόγιο που στοχεύει στο να εντοπίσει οποιαδήποτε στοιχεία παραπέμπουν σε οτιδήποτε ύποπτο.

Η πρακτική εφαρμόζεται και σε όλες τις αφίξεις παράτυπων μεταναστών στην Κύπρο.

Ενώ σε εγρήγορση στα αεροδρόμια της χώρας βρίσκονται ειδικά εκπαιδευμένα μέλη της Αστυνομίας, τα οποία στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων και στοιχείων μπορούν ανά πάσα στιγμή να εντοπίσουν άτομα που θα πρέπει να ανακριθούν.


Νεοκλής Νεοκλέους

Νάταλη Σάββα

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.