Ας συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα που κάνει το Bitcoin καλύτερα από όλες τις υφιστάμενες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

Είναι ένα δεδομένο το οποίο δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς.

Για να μην θεωρήσεις πως είμαι κάποιος αναρχικός που αγνοεί τα πάντα και τους πάντες όσο αφορά το Bitcoin και γενικά τα κρυπτονομίσματα, θα ξεκινήσω από τα αρνητικά.

  • Δέχομαι ότι η μεταβλητότητα της τιμής του Bitcoin καταστεί πολλές φορές αδύνατο να το πάρεις στα σοβαρά.
  • Δέχομαι ότι μπορεί να υπάρξει ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με το Bitcoin (παρότι με Ευρώ και Δολάρια είναι ίσως τουλάχιστον εξίσου εύκολο).

Ποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, όμως, μπορεί να σου μεταφέρει νόμισμα αξίας 226 εκατομμυρίων ευρώ, από την μια μεριά του πλανήτη μέχρι την άλλη, μέσα σε 10 λεπτά περίπου και με έξοδα μόνο.. 37 ευρώ;

Αν σου φαίνεται απίστευτο, τότε με ένα μόνο κλικ εδώ μπορείς να δεις την ιστορική συναλλαγή που πραγματοποιήθηκε στο δίκτυο του Bitcoin το βράδυ της Δευτέρας 3 Δεκεμβρίου του 2018, όπου μεταφέρθηκαν 66,233 Bitcoins από ένα "wallet" σε άλλο, μέσω μιας αποκεντρωμένης διαδικασίας όπου δεν υπάρχει ένας ενδιάμεσος όπως έχουμε συνηθίσει με τις υφιστάμενες υπηρεσίες που υπάρχουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα τη δεδομένη στιγμή.



Για να υπάρχει σύγκριση, εξετάσαμε κάποια παγκόσμια δεδομένα που αφορούν τα έξοδα αποστολής χρημάτων από την μια χώρα στην άλλη και διαπιστώσαμε πως κατά μέσο όρο, ένα τραπεζικό ίδρυμα χρεώνει κατά μέσο όρο 2.5% του συνολικού ποσού για αποστολή, κι αυτό αυξομειώνεται ανάλογα με τα νομίσματα και τις χώρες τα οποία συναλάσσεται ο πελάτης.

Με γρήγορα και απλά μαθηματικά, κατά μέσο όρο, εάν επιθυμούσε κάποιος να στείλει χρήματα αξίας 226 εκατομμυρίων ευρώ από μια χώρα σε άλλη, τα εξοδα που θα πρέπει να πληρώσει θα ήταν €5.5 περίπου εκατομμύρια ευρώ, ποσό 152 χιλιάδες φορές μεγαλύτερο από αυτό που θα πλήρωνε αν χρησιμοποιούσε το δίκτυο του Bitcoin!

Αυτό είναι μόνο ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του Bitcoin, που τον τελευταίο καιρό δέχτηκε δυνατό ...σφυροκόπημα τόσο όσο αφορά την χρηματιστηριακή του αξία, όσο επίσης αφορά αρνητικές ειδήσεις που βγαίνουν στο προσκήνιο στα διάφορα μέσα.

Ένα Bitcoin σήμερα αξίζει 3,500 ευρώ, ενώ ακριβώς ένα χρόνο πριν άξιζε κάτι παραπάνω από 15 χιλιάδες.


TAGS:  

Μιχάλης Οδυσσέως

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.