Έρευνα: Άτομα που έχουν νοσήσει δεν εμφανίζουν αντισώματα [ΒΙΝΤΕΟ]

Σε εξέλιξη ευρίσκεται η ερευνητική μελέτη τριών πανεπιστημίων της Κύπρου, για έλεγχο της παρουσίας αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού στα άτομα που έχουν νοσήσει, αλλά και σε όσους δεν έχουν νοσήσει ακόμη.

Δυνάμεις έχουν ενώσει από τις 17 Νοεμβρίου επιστήμονες από τρία διαφορετικά πανεπιστήμια της Κύπρου.

Στόχος να ελεγχθεί, κατά πόσον υπάρχουν αντισώματα κατά του κορωνοϊού σε τρεις διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες.

Στην έρευνα κλήθηκαν για να συμμετάσχουν, άτομα τα οποία διαγνώστηκαν θετικά με κορωνοϊό, επαγγελματίες υγείας από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το Μακάρειο και το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου. Καθώς και άτομα από το γενικό πληθυσμό, για να δώσουν δείγματα βιολογικού υλικού.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Δέλτας, Διευθυντής Κέντρου Αριστείας biobank.cy Κ.Δ., επισήμανε πως «έχουμε ήδη δύο διακριτές ομάδες από το Α και Β κύμα και είμαστε στο στάδιο που αναλύουμε, αξιολογούμε τα ευρήματα μας διότι υπάρχουν άτομα τα οποία πέρασαν τον κορωνοϊό αλλά για κάποιους λογούς δεν έχουν ανιχνεύσιμα αντισώματα και το μελετάμε.Έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ τα 200 δείγματα μέχρι στιγμής. Υπάρχει μια καθημερινή ροή ατόμων, υπάρχει πολύ ενδιαφέρον και μας ευχαριστεί αυτό».

Σύμφωνα με τα έως τώρα ευρήματα των επιστημόνων, κάποια από τα άτομα που έχουν νοσήσει, δεν ανέπτυξαν αντισώματα. Ενώ φάνηκε ακόμη ότι τα αντισώματα δεν κρατάνε για πάντα, αφού είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορεί να παίξουν ρόλο

Ταυτόχρονα, ο Δρ. Δέλτας, ανέφερε ότι «υπάρχει εντύπωση ότι άτομα τα οποία το πέρασαν πιο σοβαρά έχουν αυξημένα αντισώματα. Αυτό δεν είναι απόλυτο αλλά υπάρχει μια αυξημένη ένδειξη και θέλουμε να το επιβεβαιώσουμε σιγά σιγά».

«Δεν αποκλείεται κάποιος που νόσησε να ξανασθενήσει, μάλιστα είχαμε ήδη ένα περιστατικό που καταγράφηκε στην βιοτράπεζα μας, μία κυρία η οποία νόσησε δύο φορές», πρόσθεσε ο Δρ. Δέλτας.

Η μελέτη διεξάγεται από το Κέντρο Αριστείας Βιοτράπεζα και Βιοϊατρική Έρευνα, σε συνεργασία με τις Ιατρικές Σχολές του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του Τμήματος Επιστημών Υγείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.Για να συμμετάσχει κάποιος στην έρευνα, μπορεί να κλείσει ραντεβού στο 22-892815 ή να στείλει email στο biobank@ucy.ac.cy.

Η ανάλυση για την ανίχνευση αντισωμάτων ανάμεσα στον πληθυσμό είναι δωρεάν.

Μικαέλα Κωνσταντίνου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.