Υπάρχει επιστημονική εξήγηση που φοβόμαστε τις αράχνες!

Υπάρχει επιστημονική εξήγηση για τον φόβο για τις αράχνες και βρίσκεται στο γενετικό μας υλικό.

Η αραχνοφοβία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αποτέλεσμα την ανθρώπινης εξέλιξης σύμφωνα με νέα έρευνα, που υποστηρίζει ότι η αραχνοφοβία είναι καταγεγραμμένη στο DNA μας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αράχνες αποτελούσαν μια από τις μεγαλύτερες απειλές στα πρώιμα στάδια της ανθρώπινης εξέλιξης, με αποτέλεσμα η πληροφορία αυτή να αποθηκευτεί στο γενετικό μας υλικό και να μας συνοδεύει σε όλη μας τη ζωή και κατά την εξέλιξη του είδους μας.

Όπως αναφέρουν οι μελετητές, πολλά είδη αραχνών που το δηλητήριο τους είναι θανατηφόρο, προϋπήρχαν στην Αφρική από τους προγόνους μας, με αποτέλεσμα να επικρατεί μαι μάχη για επιβίωση.

Ωστόσο, αναφέρεται ότι τα δυο είδη συνυπάρχουν για περισσότερα από 10 εκατομμύρια χρόνια.

"Οι άνθρωποι βρίσκονταν αντιμέτωποι με έναν συνεχή και απρόβλεπτο κίνδυνο, καθώς το περιβάλλον στο οποίο ζούσαν ήταν γεμάτο με αράχνες. Ακόμη και αν το δηλητήριο από το τσίμπημα μιας αράχνης δεν ήταν θανατηφόρο, μπορούσε να αφήσει το θύμα παράλυτο για εβδομάδες στο έλεος μιας σειράς κινδύνων ", λέει ο Joshua New του Πανεπιστημίου της Κολούμπια.

Μάλιστα, για να δοθεί μια πιο επιστημονική εξήγηση για την αραχνοφοβία, περίπου 252 άνθρωποι υποβλήθηκαν σε ειδικές μελέτες για το πόσο γρήγορα το υποσυνείδητό τους εντοπίζει την εικόνα μιας αράχνης, αλλά και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι σημαντικό στοιχείο στην αραχνοφοβία είναι και η μορφή που έχουν οι αράχνες, για παράδειγμα όλοι οι άνθρωποι βρίσκουν συμπαθητικές και ακίνδυνες τις πεταλούδες, ίσως χάρη στα χρώματά τους.

Αντίθετα οι αράχνες είναι σκουρόχρωμες και έχουν μακριά πόδια, γεγονός που επιδρά αρνητικά στο υποσυνείδητό, που αισθάνεται ότι απειλείται.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν και άλλοι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι καμία φοβία δεν σχετίζεται με το γενετικό μας υλικό, απλά υιοθετούμε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά κατά την παιδική μας ηλικία παρατηρώντας τους μεγαλύτερους που αντιδρούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, οπότε ουσιαστικά οι φοβίες "μεταδίδονται" από τους μεγαλύτερους στους μικρότερους.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.