1-7 Νοεμβρίου: Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

«Την ωρα του θηλασμού αισθάνομαι ότι είμαι σε ένα ταξίδι αγάπης με προορισμό την αγάπη»

Στηρίζουμε όλες τις μελλοντικές μητέρες που θέλουν να θηλάσουν, χειροκροτώντας τις μητέρες που ήδη το κάνουν και δείχνουν τον δρόμο για την μοναδική αυτή εμπειρία.

Διανύουμε την εβδομάδα που είναι αφιερωμένη στο μητρικό θηλασμό

Η Εβδομάδα Θηλασμού γιορτάζεται από την Διεθνή Κοινότητα ως Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού 1-7 Αυγούστου από το 1992, ενώ στην Ελλάδα και την Κύπρο καθιερώθηκε 1-7 Νοεμβρίου από το 1996. Υποστηρίζεται από οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Συμμαχία για τον Μητρικό Θηλασμό (WABA), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF με σκοπό την ευαισθητοποίηση σε θέματα που σχετίζονται με το θηλασμό.

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το μητρικό γάλα. Ο θηλασμός είναι ένα δώρο ζωής

Η φύση έχει προβλέψει το θηλασμό ως τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να ικανοποιηθούν οι θρεπτικές ανάγκες του μωρού. Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για τα μωρά. Περιέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται για να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει με υγεία ένα φυσιολογικό μωρό. Παράλληλα, ο θηλασμός δημιουργεί ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί της μια ζεστή και τρυφερή σχέση, η οποία είναι πολύ σημαντική για τη σωστή ψυχολογική ανάπτυξη του μωρού. «Ο θηλασμός είναι μια πράξη αγάπης από τη μητέρα, η οποία με τη σειρά της πλημμυρίζει με συναισθήματα στοργής και φροντίδας. Αρκεί κανείς να δει το βλέμμα της μητέρας που θηλάζει και θα καταλάβει» αναφέρουν θηλάζουσες μανούλες στο ant1.com.cy.

Προάγουμε το μητρικό θηλασμό λοιπόν, γυρίζοντας όλα τα φώτα της δημοσιότητας στις θηλάζουσες μητέρες, στα χειροπιαστά παραδείγματα της επιτυχίας.

Στηρίζουμε όλες τις μελλοντικές μητέρες που θέλουν να θηλάσουν, χειροκροτώντας τις μητέρες που ήδη το κάνουν και δείχνουν τον δρόμο για την μοναδική αυτή εμπειρία.


Η Άντρεα Γεωργίου είναι θηλάζουσα και εργαζόμενη μανούλα. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι θηλάζει και τα δύο της παιδάκια. Το μικρότερο είναι πέντε μηνών και το μεγαλύτερο τριών ετών.

Η νεαρή μητέρα αναφέρει στο ant1.com.cy:

«Την ωρα του θηλασμού αισθάνομαι ότι είμαι σε ένα ταξίδι αγάπης με προορισμό την αγάπη. Δεν είναι πάντα εύκολο - τίποτα στη ζωή δεν είναι - αλλά σίγουρα κρύβει μοναδικές στιγμές και γεμίζει κενά τα οποία δεν ήξερα καν ότι είχα. Αυτό το βλέμμα που με καρφώνει σαν θηλάζω, ειδικά επιστρέφοντας μετά από μια κουραστική μέρα, αρκεί για να νιώσω τη σύνδεση καθώς και την ασφάλεια, την ανακούφιση, τη γαλήνη και τη μαγεία που νιώθει το μωρό μου εκείνη τη στιγμή»

Τι πρέπει να γνωρίζει μια μητέρα που αποφασίζει να θηλάσει;

«Να ξεκινήσω παίρνοντας σαν δεδομένο ότι οι εγκυμονούσες έχουν καλά ενημερωθεί μεταξύ άλλων για το πως θα σιτίσουν το μωρό τους. Όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη του θηλασμού. Εάν βέβαια μια γυναίκα αποφασίσει για τους δικούς της λόγους ότι δεν θέλει να θηλάσει, σίγουρα δεν την κάνει λιγότερη καλή μαμά από αυτή που θηλάζει.

Για μένα λοιπόν ο θηλασμός μετά από 3 χρόνια θηλάζοντας και 2ο παιδί, είναι πλέον κάτι το φυσικό. Συνήθως το φυσικό είναι απλό. Έλα όμως που δεν είναι τόσο απλό και φυσικό να θηλάσει μια νέα μαμά, αφού βρέφος και μητέρα πρέπει να μάθουν πολλά πράγματα στην πράξη.

Γι αυτό είναι σημαντικό η μαμά που θα αποφασίσει ότι θα θηλάσει να ξέρει ήδη από πριν τον τοκετό τι πρέπει να προσέξει και τι να περιμένει αμέσως μετά τη γέννα. Πρέπει να έχει και την ουσιαστική υποστήριξη από το σύντροφο και τα άτομα του κοινωνικού της περιβάλλοντος.

Δυστυχώς όχι όλοι οι επαγγελματίες υγείας έχουν την εξειδίκευση, εμπειρία και υπομονή να καθοδηγήσουν μία νέα μητέρα η οποία θέλει να δοκιμάσει τον αποκλειστικό θηλασμό.

Ευτυχώς, υπάρχουν πιστοποιημένοι σύμβουλοι θηλασμού, καθώς και εθελοντική ομάδα υποστήριξης θηλασμού στο Facebook οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν όχι μόνο με τους πρώτους θηλασμούς οι οποίοι είναι τόσο σημαντικοί αλλά και κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού.

Κατά τις πρώτες μέρες του θηλασμού, μπορεί να προκύψουν πολλά ερωτηματικά και προβλήματα τόσο από τις ίδιες τις θηλάζουσες όσο και από τον περίγυρο. Ο περίγυρος πολλές φορές γίνεται αυτός το μεγάλο πρόβλημα αφού έχει άποψη για τα πάντα: για το πόση ώρα πρέπει να θηλάσει από το ένα και το άλλο στήθος, εάν έχει γάλα, εάν χορταίνει το μωρό, γιατί πονάς, αφού έφαγε πριν μισή ώρα τι το βάζεις πάλι στο στήθος, σε έχει σαν πιπίλα και άλλα πολλά. Καθώς μεγαλώνει το βρέφος ακούς και ένα μα ακόμα θηλάζεις; Λες και τους αφορά η σχέση που έχεις με το παιδί σου!

Με θέληση λοιπόν, σωστή ενημέρωση και υποστήριξη, όλα τα πιο πάνω μπορούν να ξεπεραστούν.

Ένα άλλο μείζον θέμα είναι η επιστροφή στη δουλειά. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας συστήνει 6 μήνες αποκλειστικού θηλασμού. Εάν μια μαμά πρέπει να πάει πίσω δουλειά στους 4 μήνες, τι θα κάνει με το θηλασμό; Εδώ πολλές μαμάδες αναγκάζονται να σταματήσουν. Υπάρχει βέβαια σχετική νομοθεσία με βάση την οποία πρέπει να υπάρχει αποκλειστικός χώρος για να μπορεί η μητέρα να αντλήσει ή να της φέρει κάποιος το παιδί να το θηλάσει. Το ζητούμενο όμως είναι να μην αναγκαστεί καμία μαμά να διακόψει το θηλασμό επειδή δεν της επιτρέπει την ευχέρεια η φύση της δουλειάς της. Επομένως η ήδη υπάρχουσα νομοθεσία χρειάζεται σίγουρα ενίσχυση.

Συνοψίζοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι είναι σημαντική η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση όχι μόνο των επαγγελματιών υγείας αλλά και γενικότερα της κοινωνίας για τις βασικές αρχές του μητρικού θηλασμού.

Ας κανονικοποιήσουμε το θηλασμό, όπως κανονικοποιήσαμε την εικόνα της μαμάς που κρατά το μπιμπερό με το τεχνικό γάλα. Έτσι καμία μαμά δεν θα νιώθει άβολα για την οποιαδήποτε απόφαση της να θηλάσει ή να μην θηλάσει».

Φωτογράφος: Άνδρια Ηλία
www.andriaelia.com

Χριστιάνα Διονυσίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...