Οι καιροί που περνάμε είναι ιδιαίτερα δύσκολοι…Υπάρχει τρόπος να ανταπεξέλθουμε και να επιβιώσουμε ψυχολογικά

Οι καιροί που περνάμε είναι ιδιαίτερα δύσκολοι…
Οι περισσότεροι νιώθουμε αδικημένοι, αγχωμένοι, ανασφαλείς, θυμωμένοι που τα πράγματα έφτασαν ως εδώ. Δυστυχώς, γύρω μας βλέπουμε μόνο μιζέρια και αισθανόμαστε ότι μας κοροϊδεύουν. Να καταρρεύσουμε; Όχι βέβαια! Υπάρχει τρόπος να ανταπεξέλθουμε και να επιβιώσουμε ψυχολογικά. Όταν μάθουμε της απαραίτητες τεχνικές, θα μπορούμε με δυναμισμό να στεκόμαστε δυνατοί σε οποιαδήποτε δυσκολία επέλθει στη ζωή μας.

Ο Συμβουλευτικός Ψυχολόγος, Κωνσταντίνου Κωνσταντίνος αναφέρει:
«Όταν βιώνουμε δυσκολίες συνήθως νιώθουμε απεγνωσμένοι, δυσκολευόμαστε να ανταπεξέλθουμε και στεναχωριόμαστε αφού για ακόμη μία φορά βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Οι δυσκολίες στη ζωή μας είναι αναπόφευκτες αφού είτε το θέλουμε ή όχι, κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα στην προσωπική, επαγγελματική και οικογενειακή ζωή. Οι καιροί που περνάμε είναι ιδιαίτερα δύσκολοι και έτσι πρέπει να μάθουμε της απαραίτητες τεχνικές για να μπορούμε με δυναμισμό να στεκόμαστε δυνατοί σε οποιαδήποτε δυσκολία επέλθει στη ζωή μας.
Τεχνικές ενδυνάμωσης:
• Καιρός για δράση! Οι κρίσεις στη ζωή μας σίγουρα θα έρθουν και δεν μπορούμε να τις επιλέξουμε. Αυτό όμως που παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο είναι ο τρόπος που επιλέγουμε να τις αντιμετωπίσουμε. Μπορούμε να κλαιγόμαστε για τη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε για ακόμα μία φορά ή να αναλάβουμε δράση. Όταν παραπονιόμαστε δεν δρούμε, και όταν δρούμε δεν παραπονιόμαστε! Άρα ας ξεκινήσουμε να δρούμε και να προσπαθούμε να ξεπεράσουμε την δυσκολία με τον πιο ‘ανώδυνο’ τρόπο παρά να αφήνουμε τη δυσκολία να μας νικήσει!

• Κανείς δεν είναι μόνος! Ανοίξου σε κάποιον! Όλοι έχουμε φίλους, συντρόφους, οικογένεια ή συναδέλφους. Παρά να προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας καλύτερα να πάρουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές από άτομα που έχουν πιο καθαρό μυαλό από εμάς και θέλουν το καλό μας. Ακόμη και η αγάπη ενός κατοικίδιου μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και οι Ψυχολόγοι οι οποίοι βάση της εκπαίδευσης τους μπορούν να αποτελέσουν τους καλύτερους συνοδοιπόρους σε περιόδους δύσκολους για εμάς.

• Μίλα στον εαυτό σου! Ναι, δεν είναι αστείο! Συζήτησε με τον εαυτό σου για το πόσο δυνατός είσαι, πόσες δυσκολίες έχεις ήδη ξεπεράσει και ακόμη στέκεσαι δυνατός στα πόδια σου! Οραματίσου πώς θα είναι αυτός ο εαυτός ευτυχισμένος όταν ξεπεράσει τις δυσκολίες.

• Βρες ένα σκοπό/βάλε στόχους: Ζωή με στόχους σημαίνει και ζωή με νόημα. Όλοι πρέπει να έχουμε σκοπό στη ζωή μας και μπορούμε να ασχοληθούμε με διάφορα πράγματα όπως τον εθελοντισμό, να μάθουμε μία νέα ξένη γλώσσα, να βρούμε ένα νέο χόμπι και πολλά άλλα! Οι στόχοι αλλά και ο σκοπός θα μας βοηθήσουν να αποστασιοποιηθούμε από το πρόβλημα και να ξεχαστούμε βελτιώνοντας ταυτοχρόνως τον εαυτό μας! Η γυμναστική βάση όλων των ερευνών θεωρείται θαυματουργή στο να μπει ο οργανισμός μας σε εγρήγορση.

• Το χιούμορ κάνει τα πάντα πιο όμορφα! Σε λίγο καιρό μερικά προβλήματα θα τα θυμόμαστε και θα χαμογελάμε. Το χαμόγελο και οι θετικές σκέψεις πάντα μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα όσο δύσκολο και να είναι το θέμα που έχουμε να επιλύσουμε. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να προσποιηθούμε αλλά μπορούμε να βρούμε κάτι θετικό ή και αστείο στο ίδιο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Έρευνες δείχνουν ότι ένα χαμόγελο (ακόμη και όταν δεν είναι αληθινό) μπορεί να μειώσει αισθητά το άγχος!

• Αντιμετώπισε το φόβο! Πρέπει να θυμόμαστε ότι είμαστε πιο δυνατοί από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και ότι όλα έρχονται στη ζωή μας για ένα λόγο! Ο φόβος μπορεί να μας πάρει πολύ πίσω αφού νιώθουμε ότι θα αποτύχουμε. Ο πανικός μπορεί να είναι πολύ επιβλαβές για τον οργανισμό μας και έτσι πρέπει να τον αποβάλουμε από τη ζωή μας. Τι είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί εάν δράσουμε και δούμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στα μάτια με αποφασιστικότητα; To πολύ πολύ να αποτύχουμε! Ε και; Θα προσπαθήσουμε ξανά! Η αδράνεια είναι ο χειρότερος μας εχθρός αφού τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και έτσι η κατάσταση δυσκολεύει αισθητά.

Ας δράσουμε λοιπόν προς τη λύση των θεμάτων που μας ταλανίζουν! Και να μην τα καταφέρουμε θα ξέρουμε ότι κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας και πήραμε και ένα νέο μεγάλο μάθημα. Όλοι κρύβουμε έναν υπερήρωα μέσα μας! Τώρα είναι η στιγμή του να λάμψει!

ΔΥΝΑΤΟΣ ΕΑΥΤΟΣ – Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ».

Χριστιάνα Διονυσίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.