Πόνος στον αυχένα: Πού οφείλεται

Έχει συμβεί στους περισσότερους. Είτε επειδή κάτσαμε με λουσμένα μαλλιά στο air condition, είτε επειδή δουλέψαμε πολλή ώρα στον υπολογιστή, είτε επειδή σηκώσαμε βάρη, έχουμε όλοι -λίγο ως πολύ- νιώσει πιάσιμο και πόνο στον αυχένα.

Πρόκειται για ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα που ανάλογα με το αίτιο που το προκαλεί (π.χ. μυϊκός σπασμός, σπονδυλοαρθροπάθεια, κήλη) μπορεί να παρουσιάζει από απλά μέχρι πολύ σοβαρά συμπτώματα -στην περιοχή του αυχένα και όχι μόνο- που είναι πιθανό να διαρκούν λίγες μέρες ή -στη χειρότερη περίπτωση- να μη μας αφήνουν καθόλου να ηρεμήσουμε. Έτσι, ο πόνος στον αυχένα καταλήγει να γίνεται ένα περίπλοκο πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί με πόνο και δυσκολία στην καθημερινότητά μας, ιατρικές εξετάσεις και επισκέψεις σε διάφορους γιατρούς.

Πες μου πού πονάς να σου πω τι έχεις 

Η αλήθεια είναι ότι η παραπάνω φράση ισχύει όχι μόνο στην περίπτωση του αυχένα, αλλά και όλων των μυοσκελετικών προβλημάτων. Ο γιατρός που μας εξετάζει μας ρωτάει συνήθως να περιγράψουμε τον πόνο (πού εντοπίζεται, πόσο έντονος είναι, αν αφορά και το χέρι, αν περιλαμβάνει μουδιάσματα, μείωση της δύναμης του χεριού ή αδυναμία κίνησης), για να οδηγηθεί σε ένα συμπέρασμα σχετικά με την αιτία του προβλήματος (στη συνέχεια δεν είναι βέβαια απίθανο να ζητήσει και ειδικές εξετάσεις). Έτσι, αν το πρόβλημα είναι μυϊκό, ο πόνος περιορίζεται στον αυχένα. Όταν όμως το πρόβλημα εντοπίζεται σε κάποιο μεσοσπονδύλιο δίσκο, μπορεί να υπάρχουν πόνοι στην πλάτη (επειδή πιέζεται ο νωτιαίος μυελός) ή/και πόνος, αδυναμία και μούδιασμα συνήθως στο ένα χέρι (επειδή πιέζονται τα νεύρα -ή ρίζες- που πάνε στα χέρια). Όταν μάλιστα η πίεση στον νωτιαίο μυελό είναι πάρα πολύ μεγάλη, μπορεί να επηρεαστεί ακόμα και το περπάτημα. 

Τι προκαλεί τον πόνο 

Ο πόνος στον αυχένα προκαλείται από διάφορες αιτίες και κατά κανόνα αυτές είναι που καθορίζουν τόσο το είδος όσο και την έκταση και την ένταση του πόνου, αλλά και των ενοχλήσεων που συχνά τον συνοδεύουν. Έτσι, ο πιο συνηθισμένος πόνος στον αυχένα -αυτό που ο κόσμος συχνά ονομάζει αυχενικό σύνδρομο- οφείλεται σε μυϊκό σπασμό των μυών της περιοχής (αυτός προκαλείται συνήθως από το στρες, την κακή στάση μας, την επαφή με το κρύο κ.λπ.), που μπορεί να επιδεινωθεί από καταστάσεις που υπάρχουν ήδη, όπως οι μικροτραυματισμοί στην περιοχή (π.χ. λόγω λαθών στην εκτέλεση ασκήσεων ή στο σήκωμα βαριών αντικειμένων) ή η σπονδυλοαρθροπάθεια, αυτό που λέμε «άλατα» ή οστεόφυτα στον αυχένα, που συνδέονται κυρίως με την ηλικία που περνάει. Χαρακτηριστικά αυτού του μυϊκού σπασμού είναι πόνος στον αυχένα, βάρος στη ράχη και τους ώμους, ενίοτε μουδιάσματα των άνω άκρων και κατά περιόδους πονοκέφαλοι, ζαλάδες και τάση προς εμετό. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνες όπου υπάρχουν προβλήματα στους μεσοσπονδυλίους δίσκους, που εκδηλώνονται με σοβαρότερα συμπτώματα, όπως ο χρόνιος πόνος, το μούδιασμα ή/και η αδυναμία του χεριού κ.ά., και οφείλονται είτε σε κάποιο ατύχημα που τους έχει μετατοπίσει είτε στη χρόνια φθορά. Όσον αφορά τη φθορά που επέρχεται με τον χρόνο, δεν μπορούμε να καταδείξουμε συγκεκριμένες αιτίες. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι πιο ευάλωτοι είναι όσοι άνθρωποι έχουν λεπτό και ψηλό λαιμό ή η δουλειά τους τούς αναγκάζει να σκύβουν, να σηκώνουν βάρη κ.λπ. Για τα ατυχήματα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι πόνοι δεν ξεκινούν οπωσδήποτε αμέσως μετά το χτύπημα. Μπορεί εξαιτίας του να μετατοπιστεί λίγο ο δίσκος και τα συμπτώματα να εμφανιστούν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Αν, βέβαια, σε κάποιο τέτοιο ατύχημα ο δίσκος μετατοπιστεί πολύ, τότε ο πόνος πιθανώς να προκύψει και αμέσως. 

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.