Πρέπει να το μάθεις: Το φαγητό αργά το βράδυ ίσως αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

Μετά από ποια ώρα είναι επικίνδυνο και πώς το εξηγούν οι επιστήμονες;

Με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και του προστάτη συσχετίζεται η κατανάλωση φαγητού μετά τις 10 το βράδυ και ο ύπνος σύντομα μετά.


Το φαγητό αργά το βράδυ ίσως σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση καρκίνου στο μαστό ή τον προστάτη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.


Ο κίνδυνος ίσως αυξάνεται και όταν κάποιος πάει για ύπνο αμέσως μετά το βραδινό φαγητό του.


Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από μελέτη στην Ισπανία. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 621 άνδρες με καρκίνο του προστάτη και 1.205 γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Στη συνέχεια, τα συνέκριναν με στοιχεία από 2.193 υγιείς συνομηλίκους τους.


Όπως διαπίστωσαν, όσοι έτρωγαν το βραδινό τους φαγητό πριν τις 9 μ.μ., είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο. Το ίδιο και όσοι άφηναν να περνούν τουλάχιστον 2 ώρες από το βραδινό φαγητό πριν πάνε για ύπνο.


Η επιμέρους μείωση του κινδύνου ήταν 26% για τον καρκίνο του προστάτη και 16% για τον καρκίνο του μαστού.


Ωστόσο όσοι έτρωγαν το βραδινό τους μετά τις 10 το βράδυ, είχαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Το ίδιο ίσχυε και για όσους πήγαιναν για ύπνο σύντομα μετά το τέλος του βραδινού φαγητού.


Η προστασία ήταν ακόμα μεγαλύτερη (έφθανε το 35%) σε όσους ακολουθούσαν τις βασικές συμβουλές για πρόληψη του καρκίνου. Μεταξύ αυτών των συμβουλών συμπεριλαμβάνεται ακολούθηση υγιεινής διατροφής και συστηματική άσκηση.


Επιπλέον, η προστασία έφθανε το 34% σε όσους ήταν πρωινοί τύποι (ξυπνούσαν καθημερινά νωρίς).


Το βιολογικό ρολόι


Η έρευνα αυτή υποδεικνύει απλώς μία συσχέτιση και δεν αποδεικνύει ότι το φαγητό αργά τη νύχτα είναι αιτία του καρκίνου, έσπευσαν να διευκρινίσουν οι ερευνητές.


«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση φαγητού στη διάρκεια της ημέρας σχετίζεται με τον κίνδυνο καρκίνου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Μανώλης Κογεβίνας, από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal).


Και συνέχισε: «Επομένως είναι σημαντικό να συνυπολογίζονται οι κιρκάδιοι ρυθμοί (βιολογικό ρολόι) στις μελέτες για τη διατροφή και τον καρκίνο».


Εάν τα νέα ευρήματα επιβεβαιωθούν από περαιτέρω μελέτες, «θα έχουν αντίκτυπο στις συστάσεις για πρόληψη του καρκίνου», πρόσθεσε. Οι συστάσεις αυτές προς το παρόν δεν λαμβάνουν υπόψη τις ώρες των γευμάτων.


Ο αντίκτυπος ενδεχομένως θα είναι μεγαλύτερος για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, όπου είναι συνήθης η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ.


«Όλα δείχνουν ότι η ώρα του ύπνου επηρεάζει και την ικανότητα του οργανισμού να μεταβολίζει την τροφή», σχολίασε η ερευνήτρια Dora Romaguera, επίσης από το ISGlobal.


Αν και έχουν γίνει πολλές μελέτες για τη συσχέτιση διατροφής και καρκίνου, λίγες έχουν εστιασθεί στις ώρες των γευμάτων, τονίζουν οι δύο επιστήμονες.


Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση International Journal of Cancer.


το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.