Η διαλογιστική ψυχοθεραπεία το ίδιο καλή με τα αντικαταθλιπτικά

Η γνωσιακή ψυχοθεραπεία που βασίζεται στον διαλογισμό της αυτεπίγνωσης (Mindfulness-based Cognitive Therapy-MBCT), είναι εξίσου αποτελεσματική με τη φαρμακευτική θεραπεία με αντικαταθλιπτικά, στην περίπτωση της χρόνιας κατάθλιψης, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη μελέτη, που συνέκρινε απευθείας τις δύο θεραπευτικές μεθόδους και βρήκε ότι ουσιαστικά δεν διαφέρουν στο τελικό αποτέλεσμα. Με δεδομένο ότι πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να παίρνουν αντικαταθλιπτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω και των πιθανών παρενεργειών τους (αϋπνία, δυσκοιλιότητα, σεξουαλικά προβλήματα κ.α.), η διαλογιστική ψυχοθεραπεία μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τουλάχιστον για ορισμένους ασθενείς.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.