Εγκεφαλικό: Αναγνώρισε τα συμπτώματα και πρόλαβε το χειρότερο

Το εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλεί ξαφνική βλάβη στον εγκεφαλικό ιστό και συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο που μεταφέρει οξυγόνο και άλλα θρεπτικά συστατικά στον εγκέφαλο μπλοκάρεται από θρόμβο αίματος ή σωματίδια ή διαρρηγνύεται.

Αποτέλεσμα αυτού τα νευρικά κύτταρα να νεκρώνονται μέσα σε λίγα λεπτά και οι σωματικές λειτουργίες που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο αυτών των νευρικών κυττάρων να αποτύχουν.

Συχνά οι συνέπειες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου είναι μόνιμες, γιατί τα νεκρά νευρικά κύτταρα δεν μπορούν να αντικατασταθούν.

Υπάρχουν δυο κατηγορίες εγκεφαλικού επεισοδίου:

1. Το ισχαιμικό προκαλείται από θρόμβους αίματος ή άλλα σωματίδια στα αγγεία του εγκεφάλου. Είναι γνωστό σαν εγκεφαλικό εμβολικό επεισόδιο και αποτελείτο 80% του συνόλου. Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά συχνά συμβαίνουν τη νύχτα ή το πρωί.

2. Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια προκαλούνται από διάρρηξη αγγείων. Είναι ενδοκρανιακήή υπαραχνεοειδής αιμορραγία. Η ποσότητα της αιμορραγίας καθορίζει τη σοβαρότητα του επεισοδίου.

Οι συνέπειες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου ποικίλλουν και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι σοβαρό για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Το αποτέλεσμα εξαρτάται από τον τύπο του εγκεφαλικού, την περιοχή του εγκεφάλου που έχει επηρεαστεί και την έκταση της βλάβης στον εγκεφαλικό ιστό.

Το εγκεφαλικό μπορεί να επηρεάσει σχεδόν όλες τις πλευρές της ζωής του ασθενούς. Μπορεί να παρουσιαστούν σωματικά προβλήματα, όπως παράλυση και αδυναμία, διαταραχή του λόγου και μειωμένη ικανότητα αναγνώρισης λόγου.

Μπορεί να παρουσιαστεί βλάβη στις αισθήσεις και αλλαγές στις εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως επεξεργασία σκέψεων, συναισθημάτων και μνήμης.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η κύρια αιτία σοβαρής μακροχρόνιας ανικανότητας και θανάτου και αποτελεί αυξημένο οικονομικό βάρος σε ανεπτυγμένες χώρες.

Ο Π.ΟΥ υπολογίζει ότι 5,7 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο. Σχεδόν ένας στους τέσσερις άντρες και μια στις πέντε γυναίκες ηλικίας 45 ετών μπορούν να περιμένουν να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο αν φτάσουν έως την ηλικία των 85 ετών.

Μετά από μεταβατικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο ή ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο ο ασθενής είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές περισσότερο πιθανό να υποστεί δεύτερο εγκεφαλικό παρά έμφραγμα του μυοκαρδίου μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.

Συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου

Από κλινική άποψη το εγκεφαλικό επεισόδιο δεν είναι απλή πάθηση, αλλά ομάδα συμπτωμάτων που μπορούν να διαφέρουν σημαντικά στη βαρύτητα και στη διάρκεια. Μπορεί να περιλαμβάνουν:

- Αιφνίδια αδυναμία στο πρόσωπο, χέρι ή πόδι, ειδικά στη μια πλευρά του σώματος
- Αιφνίδια σύγχυση, δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση
- Αιφνίδιο πρόβλημα όρασης στο ένα ή και στα δυο μάτια

- Αιφνίδιο πρόβλημα στη βάδιση, ζαλάδα, απώλεια ισορροπίας ή συντονισμού

- Αιφνίδιο δυνατό πονοκέφαλο αγνώστου αιτίας
- Αιφνίδια έναρξη σπασμών
- Αιφνίδια απώλεια συνείδησης

Συμπτώματα μεταβατικού εγκεφαλικού επεισοδίου

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι προσωρινά και να διαρκούν για λίγα λεπτά ή αρκετές ώρες. Όταν αυτό συμβεί ονομάζεται μεταβατικό ισχαιμικό επεισόδιο.

Πάντα χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα χωρίς καθυστέρηση, καθώς μπορεί να αποφευχθεί επακόλουθο κύριο ή μοιραίο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μετά το μεταβατικό ισχαιμικό επεισόδιο, ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο είναι παρόμοιος με αυτόν της εμφάνισης ενός εγκεφαλικού και απαιτεί την ίδια κατάλληληαγωγή με τους ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό. 

Πρόληψη νέου επεισοδίου

Η πρόληψη επανάληψης εγκεφαλικού επεισοδίου είναι σημαντικός θεραπευτικός στόχος για λόγους ποιότητας ζωής και οικονομικούς λόγους.

Το ποσοστό επανάληψης των εγκεφαλικών είναι μεταξύ 4% και 14% ανά έτος ανάλογα με τον τύπο του εγκεφαλικού, παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά και συνθνησιμότητα.

Ο κίνδυνος δεύτερου εγκεφαλικού και θνησιμότητας είναι μεγαλύτερος για ανθρώπους που έχουν ήδη υποστεί μεταβατικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο ή ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και το ποσοστό επόμενου εγκεφαλικού είναι περισσότερο ισχυρό τις πρώτες 30 μέρες μετά το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Δεδομένου του σύντομου χρόνου που μεσολαβεί, όλοι οι ασθενείς με μεταβατικό ισχαιμικό επεισόδιο θα πρέπει να λαμβάνουν επειγόντως προληπτική αγωγή.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.