Λάθος να διακόπτουμε πρόωρα τα αντιβιοτικά επειδή αισθανόμαστε καλύτερα

Έχει μεγάλη σημασία να παίρνουμε τα αντιβιοτικά ακριβώς όπως τα έχει συστήσει ο γιατρός και να μην τα διακόπτουμε όταν αισθανθούμε καλύτερα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που αυτό δεν είναι σωστό αλλά ο πιο σημαντικός είναι η προστασία από τα ανθεκτικά μικρόβια, σύμφωνα με την δρ Κάρλα Μπούτιν-Φόστερ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο Ιατρικό Κολέγιο Weill Cornell της Νέας Υόρκης.

Τα αντιβιοτικά χρειάζονται συγκεκριμένη δοσολογία και συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να εξολοθρεύσουν όλα τα βακτήρια από τον οργανισμό, επομένως όταν παραλείπουμε κάποια δόση ή αν διακόψουμε πρόωρα τη θεραπεία δεν θα έχουμε απαλλαγεί από αυτά και θα βρουν την ευκαιρία να αρχίσουν πάλι να αναπτύσσονται ελεύθερα, εξηγεί. 

Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια αναζωπύρωση της λοίμωξης και εξάπλωσή της σε άλλα τμήματα του σώματος.

Μπορεί επίσης να προσβάλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, οδηγώντας σε προβλήματα όπως ο ρευματικός πυρετός, προσθέτει η δρ Μπούτιν-Φόστερ.


Το πιο σοβαρό όμως είναι ότι τα μικρόβια μεταχειρίζονται διάφορους εξελικτικούς μηχανισμούς που διαθέτουν για να αποκρούσουν τις επιθέσεις των αντιβιοτικών και να επιβιώσουν.

Και αν η πρόωρη διακοπή του αντιβιοτικού αφήσει ανέπαφα κάποια ανθεκτικά βακτήρια, αυτά θα πολλαπλασιασθούν και θα εξαπλωθούν.

Τα ανθεκτικά βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις, που γρήγορα μεταδίδονται σε άλλα άτομα, επομένως χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση με νέα αντιβιοτική θεραπεία. Αν όμως αυτή δεν αποδώσει, οι συνέπειες μπορεί να είναι τραγικές.

Ακόμη ένα πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι αν ξαφνικά παρουσιάσει επιδείνωση ένας ασθενής που είχε αρχίσει να γίνεται καλά, οι γιατροί δεν θα μπορούν να ξέρουν αν αυτό οφείλεται στο ότι διέκοψε πρόωρα τη θεραπεία ή στο ότι έχει εκδηλώσει νέα λοίμωξη.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.