Η Coca-Cola HBC δεσμεύεται για μηδενικές εκπομπές έως το 2040

Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021 - Ο Όμιλος Coca-Cola HBC (CCH) ανακοίνωσε σήμερα τη δέσμευσή του για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του έως το 2040.

Στο πλαίσιο ενός υφιστάμενου, εγκεκριμένου, επιστημονικά βασισμένου στόχου, ο Όμιλος Coca-Cola HBC θα μειώσει όλες τις εκπομπές από τη δραστηριότητά του (άμεσες και έμμεσες) κατά 25% σε σχέση με το 2017 και στη συνέχεια, κατά περισσότερο από 50% στα υπόλοιπα δέκα έτη. Στο πλαίσιο διαχείρισης του 90% των έμμεσων εκπομπών στην ευρύτερη αλυσίδα που προκύπτουν από ενέργειες τρίτων, ο Όμιλος Coca-Cola HBC θα διευρύνει την υφιστάμενη προσέγγιση συνεργασίας του με προμηθευτές. Στις περιπτώσεις όπου οι εκπομπές δεν μπορούν να εξαλειφθούν πλήρως, η Εταιρεία θα τις αντισταθμίσει επενδύοντας σε άλλα μέτρα προστασίας του κλίματος.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola HBC Zoran Bogdanovic δήλωσε: «Αυτή η δέσμευση είναι ο τελικός προορισμός μιας πορείας που ξεκινήσαμε πριν από πολλά χρόνια. Εναρμονίζεται πλήρως με τη φιλοσοφία μας για την υποστήριξη της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης των κοινοτήτων μας και την επίτευξη θετικότερου περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Και τα δύο αυτά στοιχεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη μελλοντική μας ανάπτυξης. Παρόλο που δεν διαθέτουμε ακόμα όλες τις απαντήσεις, το σχέδιο, το ιστορικό και ο τρόπος που υλοποιούμε τις συνεργασίες μας, μας δίνουν τη βεβαιότητα ότι θα τα καταφέρουμε».

Δυνατός Σχεδιασμός

Για την επίτευξη του στόχου του, ο Όμιλος Coca-Cola HBC σκοπεύει να: 

· Διατηρήσει  μείωση των εκπομπών  CO2  στα κίνητρα των μακροπρόθεσμων διαχειριστικών πλάνων του. 
· Επενδύσει 250 εκατ. ευρώ σε πρωτοβουλίες μείωσης των εκπομπών έως το 2025.
· Απαλλάξει τις δραστηριότητές του από τις εκπομπές CO2, μεταβαίνοντας σε 100% ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας και ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, μέσω συνεχών βελτιώσεων και καινοτομιών στην ενεργειακή απόδοση.  Η Coca-Cola HBC Κύπρου έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το 2025 το 50% της ενέργειας στα εργοστάσιά της θα προέρχεται από ανανεώσιμες και καθαρές πηγές ενέργειας και το 100% της προμηθευόμενης ηλεκτρικής ενέργειας των εργοστασίων της θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.  
· Επιταχύνει την πορεία του προς μια κυκλική προσέγγιση συσκευασίας με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα, αυξάνοντας τη χρήση rPET, υιοθετώντας επιλογές χωρίς συσκευασία ή επαναγεμιζόμενων μπουκαλιών, καθώς και καταργώντας τα πλαστικά στη δευτερογενή συσκευασία. Στην Κύπρο,  ήδη από το 2018 η Coca-Cola HBC Κύπρου κυκλοφορεί στην αγορά αναψυκτικά με 20% rPET.  Με τη  συνολική μείωση χρήσης υλικών συσκευασίας να είναι στρατηγικής σημασίας για την Coca-Cola HBC Κύπρου, η εταιρεία προχώρησε το 2021 σε επένδυση ύψους €4 εκατ. για την κατάργηση της πλαστικής μεμβράνης στις πολυσυσκευασίες αλουμινίου μέσω του νέου τύπου συσκευασίας KeelClip™, μια πρωτοβουλία που υλοποιείται για πρώτη φορά στον κλάδο των μη αλκοολούχων ποτών, αλλά και συνολικά στη χώρα μας και ισοδυναμεί με μείωση σχεδόν 287 τόνων πλαστικού ετησίως.
· Παρέχει ενεργειακά αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον ψυγεία. Στην κυπριακή αγορά ήδη  το  44.4% των ψυγείων της Εταιρείας είναι ενεργειακά αποδοτικά με στόχο να φτάσουν στο 50% μέχρι το 2025.
· Μειώσει τις εκπομπές από συστατικά γεωργικής προέλευσης.
· Εφαρμόσει το πρόγραμμα «Πράσινου Στόλου» για τη μετάβαση σε εναλλακτικές χαμηλών και μηδενικών εκπομπών άνθρακα, μια ενέργεια που ήδη υλοποιείται και στην Κύπρο με αντικατάσταση του στόλου των οχημάτων με οχήματα χαμηλών εκπομπών CO2, όπως τα υβριδικά και τα ηλεκτρικά.

Ισχυρό ιστορικό
Η Coca-Cola HBC υπήρξε μία από τις πρώτες εταιρείες που δεσμεύτηκαν και πέτυχαν επιστημονικά βασισμένους στόχους (science based targets). Την τελευταία δεκαετία, η εταιρεία έχει μειώσει κατά 50% τις άμεσες εκπομπές της και το σχέδιο μείωσης εκπομπών CO2 έως το 2030 έχει ήδη εγκριθεί και υιοθετηθεί με γνώμονα το όριο αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη μέχρι 1,5oC. Τον Μάρτιο του 2021, η Coca-Cola HBC αξιολογήθηκε ως η πλέον βιώσιμη εταιρεία στον κλάδο των αναψυκτικών στον κόσμο από τον Δείκτη Βιωσιμότητας του Dow Jones για 5η φορά τα τελευταία 7 έτη, επιτυγχάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία μέχρι τώρα. Κατατάσσεται επίσης στους κορυφαίους φορείς επιδόσεων βιωσιμότητας με βάση τους δείκτες ΠΚΔ (Περιβάλλον-Κοινωνία-Διακυβέρνηση [ESG]), μεταξύ των CDP, MSCI ESG και FTSE4Good. 

Προσέγγιση συνεργασίας
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαζόμαστε με τον Όμιλο Coca-Cola HBC, στο πλαίσιο των αμοιβαίων, επιστημονικά βασισμένων στόχων μας για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για το 2030 και των πιο μακροπρόθεσμων φιλοδοξιών μας για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε κατά 50% το αποτύπωμα άνθρακα των συσκευασιών αλουμινίου για τα προϊόντα μας έως το 2030». - Kathleen Pitre, Διευθύντρια Εμπορικού Τομέα και Βιωσιμότητας, Ball Corporation 

«Η Crown είναι υπερήφανη που συνεργάζεται ως προμηθευτής με τον Όμιλο Coca-Cola HBC, καθώς και για τη δέσμευσή της για βιωσιμότητα. Οι φιλόδοξοι νέοι στόχοι της για βιωσιμότητα εναρμονίζονται με τις δικές μας πρωτοβουλίες, που περιλαμβάνουν τους δικούς μας στόχους για μηδενικές εκπομπές, τους επιστημονικά βασισμένους μας στόχους και συμπλέουμε απόλυτα με αυτή την πορεία». - Δρ John M. Rost, Αντιπρόεδρος Βιωσιμότητας & Κανονιστικών Υποθέσεων, Crown Holdings, Inc. 

«Καθώς η Tetra Pak έχει επίσης στόχο το μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών και η πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi) ενέκρινε εναρμονισμένους στόχους για το 2030 με γνώμονα το όριο αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη μέχρι 1,5oC, προσβλέπουμε στη συνεργασία με τον Όμιλο Coca-Cola HBC για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την επίτευξη των κοινών μας στόχων». - Markus Pfanner, Αντιπρόεδρος Βιωσιμότητας της Tetra Pak 

Η νέα δέσμευση επικυρώνεται επίσης από τον συνασπισμό «We Mean Business», ενώ ο Όμιλος Coca-Cola HBC συμμετέχει στον κατάλογο των εταιρειών που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία «Race to Zero».

TAGS:  

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.