Πώς επηρεάζουν οι χαμηλές θερμοκρασίες το αναπνευστικό σύστημα του σκύλου μας

Τον χειμώνα οι τετράποδοι φίλοι μας, χρειάζονται τη φροντίδα μας προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία τους, καθώς η έκθεσή τους κατά την περίοδο αυτή στο κρύο, τη βροχή ή και το χιόνι, μπορεί να τους δημιουργήσει ποικιλία προβλημάτων.

Το σύστημα που επηρεάζεται πρωτίστως από το χειμώνα και τις χαμηλές θερμοκρασίες στα σκυλάκια μας, είναι το αναπνευστικό.

Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει ο σκύλος είναι κυρίως βήχας και φτέρνισμα. Αν η φυσική κατάσταση του σκύλου είναι καλή, το πιθανότερο είναι να πρόκειται για ένα απλό κρύωμα.

Διαφορετικά, στη διαφορετική διάγνωση πρέπει να συμπεριλάβουμε:

• Τις ρινίτιδες, συνοδεύονται και από ρινικό έκκριμα
• Τις φαρυγγίτιδες, ο βήχας μπορεί να είναι παραγωγικός, συνυπάρχει πυρετός, ανορεξία, και πόνος κατά την κατάποση
• Τις λαρυγγίτιδες, ίδια συμπτώματα με τις φαρυγγίτιδες και επιπλέον βραχνάδα ή και αφωνία
• Τις τραχειίτιδες, βήχας με εκκρίματα.
Dachshund clothes Dachshund sweater Dog clothes Dog | Etsy | Dachshund  sweater, Dog sweater, Dachshund

Σε πιο σοβαρές καταστάσεις προκαλούνται βρογχίτιδες ή και πνευμονία ακόμα. Χαρακτηριστικά, παρατηρείται ταχύπνοια, πυρετός, ανορεξία, υποτονικότητα ενώ το ρινικό έκκριμα είναι παχύρευστο, γκρι-πράσινου χρώματος.

Τα νοσήματα βέβαια αυτά, πρέπει να διαφοροποιούνται από ακόμα βαρύτερες ασθένειες του σκύλου, όπως ο βήχας των κυνοκομείων ή kennel cough, η μόρβα ή νόσος του Carre (ένα βαρύτατο νόσημα που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση, προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος ή θάνατο) και η γρίπη.
Η προσκόμιση του ζώου στον κτηνίατρο θα οδηγήσει στην ακριβή διάγνωση. Πολλές φορές απαιτούνται εξετάσεις αίματος και ακτινογραφία θώρακα. Θεραπευτικά, η ανάπαυση και η καλή διατροφή του ζώου σε συνδυασμό με χορήγηση αντιβιοτικών και φαρμάκων για την ρευστοποίηση των φλεμάτων οδηγούν στην ανακούφιση του σκύλου.

Θα πρέπει να τονιστεί η σπουδαιότητα τήρησης προληπτικών μέτρων, ώστε οι χειμερινοί μήνες να μη βλάψουν το ζωάκι μας. Σε αυτά αναφέρονται, η ισορροπημένη διατροφή, οι έγκαιροι εμβολιασμοί και αποπαρασιτώσεις, η παραμονή σε εσωτερικούς χώρους ή σωστά κατασκευασμένα σπιτάκια και φυσικά η αποφυγή έκθεσης του σκύλου μας σε απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.