Οφειλόμενες τιμές... 32 χρόνια μετά το θάνατο του χρυσού νικητή του μαραθωνίου της Βοστόνης Στέλιου Κυριακίδη

Βιβλίο για τη ζωή και το έργο του Στέλιου Κυριακίδη παρουσιάστηκε χθες τι βράδυ στη Λεμεσό. Τελέστηκε φιλολογικό μνημόσυνο, τριάντα-δύο χρόνια μετά τον θάνατο του χρυσού νικητή στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, ο οποίος τίμησε με τις επιδόσεις του Κύπρο και Ελλάδα.

Ο Στέλιος Κυριακίδης, είναι και θα παραμείνει ένα διαχρονικό σύμβολο στην αθλητική ιστορία του τόπου, από το οποίο θα μπορεί η νεολαία και όχι μόνο, να αντλεί διδάγματα.

32 χρόνια μετά τον θάνατο του, αποδίδοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής και μνήμης στο μεγάλο αθλητή που δίδαξε τις αξίες του αθλητισμού και έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομα του στην παγκόσμια αθλητική ιστορία, ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού μετονόμασε το Παφιακό Στάδιο σε Στέλιος Κυριακίδης.

Ο πρόεδρος ΚΟΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, δήλωσε πως, «δοξασμένος και τιμημένος από εκατομμύρια έλληνες. Με το σημερινό φιλολογικό μνημόσυνο ο ΚΟΑ αποδίδει και πάλι ένα ελάχιστο φόρο τιμής στον μεγάλο αθλητή θρύλο του κυπριακού και ελληνικού αθλητισμού»

Ο Στέλιος Κυριακίδης από τον Στατό της Πάφου, έκανε γνωστές στην οικουμένη την Ελλάδα και την Κύπρο με τον άθλο του στον πεντηκοστό διεθνή μαραθώνιο της Βοστώνης το 1946, ανέφερε μεταξύ άλλων ο γιός του, παρουσιάζοντας το βιβλίο που έγραψε για τον πατέρα του.
Ο γιος του Στέλιου Κυριακίδη, ο Δημήτρης Κυριακίδης, ανάφερε τα εξής: «σίγουρα θα παραμείνει ο μόνος έλληνας αθλητής που τον κάλεσε πρόεδρος της Αμερικής δύο φορές στον Λευκό Οίκο 46-47 για να τον γνωρίσει και να τον βοηθήσει στην προσπάθεια του να μαζέψει βοήθεια για την Ελλάδα»


Το έργο του Στέλιου Κυριακίδη εξήραν ο επιμελητής του βιβλίου Μίμης Σοφοκλέους, ο πρόεδρος του ΓΣΟ Ακης Λάμπρου και η Μαρία Αντωνιάδου μέλος του συνδέσμου Βετεράνων Αθλητών Λεμεσού
Ο επιμελητής του βιβλίου, Μίμης Σοφοκλέους πρόσθεσε πως, «ο Κυριακίδης ήταν αθλητης ήταν άνθρωπος που μπορούσε να συνδυάσει αυτό που ονομάζουμε χοροχρόνος »

Η Μαρία Αντωνιάδου, μέλος Συνδέσμου Βετεράνων Αθλητών Λεμεσού, δήλωσε «αυτός ήταν ο Στέλιος κυριακίδης δίπλα από κάθε ένα που ζητούσε τη βοήθεια του, απλός καταδεκτικός σωστός άνθρωπος»
Ο πρόεδρος του ΓΣΟ, Άκης Λάμπρου, αναφέρει «το 1934, ήρθε στην Κύπρο ο προπονητής της εθνικής ελλάδας στο στίβο και όταν είδε τον Κυριακίδη εντυπωσιάστηκε για την αντοχή του και τον πήρε μαζί του στην Ελλάδα»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παραδόθηκε στον ΚΟΑ ακριβές αντίγραφο του μεταλλίου του μαραθώνιου της Βοστώνης.


Αυγερινός Χρυσοστόμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.