Παγκόσμια ημέρα νεφρού: Διπλασιάζονται κάθε χρόνο οι νεφροπαθείς [ΒΙΝΤΕΟ]

Παγκόσμια ημέρα νεφρού η σημερινή, και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, για την κατάσταση παγκοσμίως, προκαλούν ανησυχία και συστράτευση για αντιμετώπιση της κατάστασης. Στην Κύπρο, ο αριθμός όσων πάσχουν από διαφόρων μορφών νεφροπάθειες, κάθε χρόνο διπλασιάζεται.

Μεγάλος και συνεχώς αυξανόμενος ο αριθμός των πολιτών παγκοσμίως με νεφρικές παθήσεις. Η ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης. έγκαιρης διάγνωσης, και αντιμετώπισης έχει πλέον καταστεί αδήριτη ανάγκη όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νεφρού.

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου πραγματοποιήθηκε στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας ο πρόεδρος της νεφρολογικής εταιρείας Κυριάκος Ιωάννου ανέφερε πως παγκοσμίως 850 εκατομμύρια πολίτες πάσχουν από κάποια μορφή νεφρικής νόσου. 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της νεφρολογικής εταιρείας Κύπρου, Κυριάκο Ιωάννου «το 2010 , 2.6 εκατομμύρια ήταν σε αιμοκάθαρση και μέχρι το 2030 αυτά θα διπλασιαστούν η χρόνια νεφρική νόσος οφείλεται για μεγάλο αριθμό θανάτων ετήσια 2,4 εκατομμύρια θανάτους.» 

Όπως ανέφερε ο κύριος Ιωάννου στην Κύπρο διπλασιάζεται ο αριθμός των ασθενών κάθε χρόνο που εντάσσονται για θεραπεία αποκατάστασης νεφρικής νόσου και οφείλεται στον αυξανόμενο αριθμό περιστατικών διαβήτη και υπέρτασης . 
Ο πρόεδρος της Παγκυπριας οργάνωσης νεφροπαθών Πέτρος Λαδάς ανέφερε πως οι νεφροπαθείς αναμένουν να δουν τις αλλαγές που θα επέλθουν από το ΓΕΣΥ ενώ η πρόεδρος του τομέα νοσηλευτών νεφρολογίας αναφέρθηκε στις προσπάθειες των νοσηλευτών για στήριξη των ασθενών. 

Από την πλευρά του ο κ. Λαδάς, δήλωσε «ο καθένας από την θέση που υπηρετεί σίγουρα ότι καινούργιο συμβαίνει εμπεριέχει ανησυχίες και το φόβο του άγνωστου.» Ενώ η Πρόεδρος του τομέα νοσηλευτών νεφρολογίας, Σταυρούλα Γλικη, είπε «Όραμα μας μεταξύ άλλων είναι η δημιουργία στελεχωμένων ομάδων επαγγελματιών νεφρικής υγείας όχι μόνο νοσηλευτών που να παρέχει εκτός από ενδονοσοκομειακή φροντίδα και κοινοτική νοσηλευτική φροντίδα.» 

Στόχος και φέτος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στα θέματα υγείας νεφρού με το σύνθημα «όλοι μαζί ονειρευόμαστε όλοι μαζί μπορούμε.»


Ευγενία Σέργη

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.