15η Οκτωβρίου: Διεθνής Ημέρα της Αγρότισσας – Ο αθόρυβος ήρωας της υπαίθρου

Η γυναίκα της υπαίθρου αποτελεί πρότυπο συνέπειας και ευσυνειδησίας

Κάθε χρόνο, στις 15 Οκτωβρίου, εορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα της Αγρότισσας, η οποία αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την υπενθύμιση της συμβολής της Αγρότισσας στην κοινωνία και την οικονομία.Η Διεθνής Ημέρα Αγρότισσας καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 18 Δεκεμβρίου 2007 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου, για να υπενθυμίζει τη συμβολή της γυναίκας στην αγροτική παραγωγή και την αγροτική κοινωνία εν γένει, αλλά και τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει.Για κάποιους που έζησαν και μεγάλωσαν μακριά από την ύπαιθρο, η ζωή και ο αγώνας της αγρότισσας είναι γνωστός σε γενικό και θεωρητικό επίπεδο. Για όσους, όμως, ζήσανε και ζούνε από κοντά αυτό τον διαρκή αγώνα, η εκτίμηση και ο θαυμασμός όλο και μεγαλώνουν.

Η Κύπρια Αγρότισσα, ο αθόρυβος ήρωας της υπαίθρου

Περνά ατέλειωτες ώρες στα χωράφια, φροντίζει νοικοκυριό, παιδιά και εγγόνια, έχει τη φροντίδα των ζώων και τόσα άλλα που σε κάνουν να απορείς για τις τεράστιες αντοχές τους. Μια γυναίκα βράχος μέσα σε όλα. Δεν έχει ουδεμία αξία να γίνεται μια απλή αναφορά, μία φορά το χρόνο, στο τεράστιο έργο που συνεχίζουν να επιτελούν.Αγρότισσα από τότε που γεννήθηκε

Η κυρία Κυριακούλλα Χαραλάμπους, από το χωριό Σωτήρα της επαρχίας Αμμοχώστου, από πολύ μικρή εργάζεται στα χωράφια, μια ζωή αγρότισσα. Καλλιεργεί κολοκάσι (είναι ένα τροπικό φυτό που καλλιεργείται κυρίως για τα εδώδιμα ριζώματά του, και περιλαμβάνει και άλλα ονόματα ανά το παγκόσμιο, όπως «Τάρο» και «Έντοε». Πιστεύεται ότι είναι μια από τις πρώτες ποικιλίες καλλιεργήσιμων φυτών στην ιστορία της ανθρωπότητας. Στην Κύπρο, το κολοκάσι το χρησιμοποιούσαν στην γαστρονομία από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας) και πατάτες. Είναι μητέρα 5 παιδιών και 4 εγγονιών.

Με αφορμή την σημερινή Διεθνή Ημέρα Αγρότισσας, η κυρία Κυριακούλλα μιλά στο ant1.com.cy για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότισσες σήμερα: «Η Κύπρια αγρότισσα σήμερα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, μα το πιο σημαντικό, εργάζεται σκληρά και αμείβεται χαμηλά. Παρά την τεράστια συμβολή της στην οικονομία, όσο κυρίως στην κοινωνική συνοχή, παραμένει η μη αμειβόμενη σκληρά εργαζόμενη Κύπρια, απο την οποία, “περνάνε” όχι μόνο οι αγροτικές εργασίες, αλλά και τόσες άλλες, η φροντίδα του σπιτιού, το μαγείρεμα, τα παιδιά και τα εγγόνια, οι ηλικιωμένοι γονείς κ.α.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας είναι για να υπενθυμίζει το χρέος της Πολιτείας να αναγνωρίσει έμπρακτα και γενναία την προσφορά της ηρωίδας γυναίκας της υπαίθρου. Πραγματικά αξίζει και δικαιούται πολλά».


Χριστιάνα Διονυσίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.