Τα παράπονα των νέων από την εκκλησία…Μίλησαν για την εκκλησία που ονειρεύονται

Νέοι από 12 μέχρι 40 ετών, μιλούν με παρρησία, όσο και με σεβασμό και ευπρέπεια, για την Εκκλησία που ονειρεύονται.

Θαυμάζουν και αγαπούν τους ιερείς που εκπέμπουν εμπιστοσύνη, σεβασμό και αγάπη, είναι φίλοι και όχι κριτές, λειτουργούν ως φάρος ελπίδας, είναι ταπεινοί και ευπροσήγοροι, επιδεικνύοντας κατανόηση στις ανάγκες και τις απόψεις των νέων. Εξέφρασαν όμως και την ενόχλησή τους για την κατάχρηση της θέσης τους στην κοινωνία, που παρατηρείται σε μερίδα Κληρικών, αλλά και τα πολλά κρούσματα πλουτισμού και χλιδής, που κατά την γνώμη τους παρατηρούνται σε πρόσωπα της Εκκλησίας και Ιερούς Ναούς. Τώρα, θέλουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά τους ιερείς κοντά στο κόσμο, να δώσουν δύναμη και αγάπη.

Οι απόψεις των νέων

Χριστίνα

«Θα ήθελα να περιοριστεί η χλιδή της Εκκλησίας - οι χρυσοί σταυροί, τα ακριβά άμφια-. Με τόσο χρυσό η ψυχή δεν γαληνεύει , μόνο στα ξωκλήσια μπορεί πραγματικά γαληνέψει γιατί εκεί όλα είναι ταπεινά, φτιαγμένα από

πέτρα όπως ο Χριστός μας θα ήθελε να είναι. Όσο πιο απλή είναι μια εκκλησία τόσο μεγαλύτερο είναι το δέος που νιώθεις και δεν νομίζω να αμφιβάλλει κανείς γι΄αυτό. Σκεφτείτε, με τόσο χρυσό, πόσα παιδιά θα σπούδαζαν, πόσοι άνθρωποι θα γιατρευόντουσαν…

Είναι όμως και ιερείς που μόνο θαυμασμό και αγάπη σου προκαλούν με την καλοσύνη και την ταπεινότητα τους . Τα πρόσωπα τους είναι τόσο φωτεινά, που ξέρεις, νιώθεις ότι μέσα τους έχουν το φως του Θεού. Αυτοί ξέρουν ότι η ταπεινότητα είναι κάτι περισσότερο από μια αρετή -είναι μια αξία που θα πρέπει να τηρούμε όλοι. Είναι όμως και ιερείς που η εξουσία τους έχει κάνει εγωκεντρικούς και οι περισσότεροι αφήνονται στη χλιδή –ακριβά αυτοκίνητα, υπερβολικά μεγάλα σπίτια- και ξεχνούν πως αφού ούτε οι ίδιοι δεν έχουν ήρεμη ψυχή, πώς να ηρεμίσουν τις ψυχές όλων εκείνων των χριστιανών που τους χρειάζονται.

Ονειρεύομαι τους ιερείς να είναι όπως και ο Μωϋσής που ήταν υπερβολικά ταπεινός, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο στη γη. Θα μου πείτε μα ο Μωϋσής μίλησε πρόσωπο με πρόσωπο με το Θεό και πως δεν έζησε ποτέ κανένας άνθρωπος σαν τον Μωϋσή. Αυτό όμως θα ήταν για τους χριστιανούς το ομορφότερο θαύμα, τότε θα βλέπατε όλους τους νέους στις εκκλησίες , μα όλους!!!».

Ανδρονίκη

«Λέμε πως η εκκλησία είναι υπερασπιστής του λόγου του Θεού και πως μεταφέρουν τη σοφία και την αγάπη του Θεού προς τον απλό και ταπεινό κόσμο! Ο κόσμος περνά εφιαλτικές στιγμές… Που είστε; Υπάρχουν άστεγοι, φτωχοί, άρρωστοι που περιμένουν να ακούσουν λόγια αγάπης, ένα χέρι να τους προσφέρει βοήθεια.

Η εκκλησία έχει αποστασιοποιηθεί από πολλούς γιατί βλέπουν ότι υπάρχει πλούτος, χλιδή στην εκκλησία και φτώχεια στους ανθρώπους, πείνα που η εκκλησία μπορεί να την περιορίσει! Ο Χριστός ήταν δίπλα στους μαθητές του στους πιστούς του… Ντυμένος με ένα απλό μανδύα… Δίδασκε την αγάπη! Να είμαστε ταπεινοί, να μετανοούμε, να έχουμε ευλάβεια! Οι ιερείς είναι αυτοί που πρεσβεύουν τον Θεό! Είναι αυτοί που θα είναι δίπλα μας όταν τους χρειαζόμαστε! Τώρα σε αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύει όλη η ανθρωπότητα σας χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερο! Που είστε; Είμαι ένα κορίτσι δεκατριών ετών που βλέπω αυτά που περνούμε και πονάει η καρδιά μου! Δεν ζητώ πολλά! Είμαι ταπεινή και γεμάτη αγάπη! Ζήτώ μια εκκλησία απλή χωρίς πλούτο που με αυτά που έχει θα μπορούσε να βοηθήσει το κόσμο! Μια εκκλησία που θα φέρει φως στο σκοτάδι που ζούμε».

Άντρεα


«Πιστεύω στο Θεό μα κατά τη δική μου γνώμη, η Εκκλησία διοικήται από ανθρώπους που βρίσκονται ίσως πιο κοντά στο Θεό όμως δεν παύει να είναι άνθρωποι και να κάνουν λάθη. Παρόλα αυτά, η Εκκλησία στις μέρες μας λειτουργεί σαν "τράπεζα" και όχι σαν ναός, αφού τα χρήματα που δίνουμε πηγαίνουν για άλλους σκοπούς. Ουσιαστικά, η Εκκλησία είναι δωρεάν και δεν θυμάμαι να διάβασα πουθενά που να λέει ο Χριστός όταν εισέρχεστε στην εκκλησία να δίνετε χρήματα, αλλά παρά μόνο να προσευχόμαστε και να μετανοούμε. Δεν είναι θέμα τα χρήματα, αλλά ας σκεφτούμε λιγάκι, πηγαίνουμε στην εκκλησία ρίχνοντας μέσα στο κουτί ένα χρηματικό ποσό και μετά ανάβουμε το κερί μας, όμως εσύ ανάβοντας το κερί, κάνεις μια ευχή. Ίσως να ζήτησες μια βοήθεια από τον Θεό, μετά το κερί σε 1 με 2 λεπτά, το σβήνουν και το πετάνε.

Η εκκλησία που ονειρεύομαι και εύχομαι κάποτε να γίνει έτσι, είναι ένας χώρος που ο κόσμος θα πηγαίνει εκεί και η ψυχή του θα γαληνεύει, θα είναι όλα απλά, όμορφα, όπως και ο Χριστός μας».

Ελένη


«Κατά τη γνώμη μου, η εκκλησία έχει απογοητεύσει τους νέους… Δεν γίνεται να είναι τόσο πλούσια και γύρω της να υπάρχουν τόσο φτωχοί άνθρωποι, τόσα άρρωστα παιδιά που επειδή δεν έχουν χρήματα να πάνε εξωτερικό να εγχειριστούν, πεθαίνουν. Νέοι που θέλουν να σπουδάσουν και δεν μπορούν γιατί οι γονείς τους είναι φτωχοί ή άνεργοι.

Σίγουρα ο Χριστός δεν είπε να βάζετε χρήματα κάθε φορά που έρχεστε σε μένα, στο σπίτι μου. Αντιλαμβάνομαι πως έχει έξοδα η εκκλησία αλλά δεν χρειάζεται τόση χλιδή - τεράστιους ολόχρυσους πολυέλαιους, χρυσοί σταυροί, τόσο ακριβά άμφια-.

Αυτό όμως που με ενοχλεί περισσότερο, είναι που στην εκκλησία του χωριού μου, οι υπεύθυνοι μετρούν τα χρήματα πριν καν τελειώσει η λειτουργία και μαζί με τον ιερέα, ακούμε και τον θόρυβο που κάνουν τα χρήματα.

Αυτό που ονειρευόμαστε όλοι οι νέοι, είναι περισσότερη ταπεινότητα στην εκκλησία και στους Κληρικούς. Η χλιδή δεν ταιριάζει στην εκκλησία μας, στους ιερείς μας, ταιριάζει η ταπεινότητα και η αγάπη, αυτά δηλαδή που δίδαξε ο Χριστός μας και τότε θα δείτε, όλος ο κόσμος θα γίνει καλύτερος, ειδικά τώρα που βιώνουμε όλη αυτή τη δυστυχία».

Γαβριήλ


«Γενικά είμαστε πολύ κοντά στην εκκλησία ως οικογένεια. Παρ' όλα αυτά κάποιοι από την ηγεσία της εκκλησίας δεν αποτελούν σωστά πρότυπα. Δεν είναι κοντά στους πιστούς, αντίθετα, με την συμπεριφορά τους απομακρύνουν τους πιστούς από την εκκλησία.

Θα ήθελα η εκκλησία να ασχολείται περισσότερο με τα θέματα της πίστης και να μην συμπεριφέρεται ως πολιτική εξουσία που ασχολείται με τα οικονομικά θέματα. Να είναι υγιή πρότυπα για τους νέους , να φέρεται με ταπεινότητα και αγάπη».

Ελευθερία


«Η εκκλησία είναι το σπίτι του Θεού. Είναι ο χώρος που προσευχόμαστε και ερχόμαστε κοντά στο Θεό. Ο ιερέας είναι ο διαμεσολαβητής μεταξύ του πιστού και του Θεού. Εκκλησία και ιερέας πρέπει να βρίσκονται κοντά στους πιστούς. Δυστυχώς, σήμερα παρατηρούμε διάφορα κρούσματα στο χώρο της εκκλησίας. Το πρόβλημα δεν είναι η θρησκεία μας αλλά μια μερίδα κληρικών που δυσφημίζουν την εκκλησία. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ενημερωθεί από τα ΜΜΕ για παραστρατήματα ιερωμένων και σκάνδαλα. Όλα αυτά, έχουν επηρεάσει την σχέση ανθρώπου (πιστού) και Εκκλησίας. Πλέον, η εκκλησία δεν βοηθά όσο θα έπρεπε να βοηθά τους συνανθρώπους μας. Βλέπουμε την εκκλησία να επεμβαίνει σε πολιτικά θέματα και να παίρνει θέση ενώ θα έπρεπε να είναι αμέτοχη. Η χλιδή και τα περιουσιακά στοιχεία που έχει στην ιδιοκτησία της η εκκλησία απομακρύνουν ακόμα περισσότερο τον πιστό.

Ονειρεύομαι και θέλω μια εκκλησία πιο κοντά στον λαό. Μια εκκλησία που να παρέχει περισσότερα στον συνάνθρωπο μας, αφού έχει δυο χιτώνες να δίνει τον έναν. Μια εκκλησία χωρίς χλιδή και έναν ιερέα πιο κοντά στους πιστούς, ταπεινό, να διαθέτει ήθος, κατανόηση, ευσέβεια και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Ο ιερέας δεν είναι επάγγελμα αλλά λειτούργημα».

Μανουέλα


«Εγώ θα ήθελα η εκκλησία να είναι πιο ανθρώπινη, να είναι κοντά στους ανθρώπους έμπρακτα. Η εκκλησία έχει τεράστια περιουσία αλλά ποτέ δεν άκουσα να αγοράσουν ιατρικό εξοπλισμό, να σπουδάσουν παιδιά. Έκαναν τον ταπεινό ναό Του Θεού παλάτι. Ξέχασαν ότι Ο Θεός είπε αγάπη, όχι χλιδή»

Μάριος


«Αυτό που πιστεύω για την εκκλησία είναι πως έχει ιερείς που τελούν το έργο τους στο ακέραιο κι έχει ιερείς που όχι. Είναι όπως τον γιατρό, έχει γιατρό που είναι πολύ καλός στις γνώσεις και στην επιστήμη του ενώ έχει και κάποιους γιατρούς που είναι άνευ πραγματικότητας. Επομένως, στο χέρι μας είναι να διαλέξουμε ποιον ιερέα θα έχουμε κοντά μας και να είναι και πνευματικός μάς. Να μην ξεχνάμε ότι και ο ιερέας είναι άνθρωπος σαν εμάς. Οπότε, όταν ο ιερέας της ενορίας μας δεν είναι καλός, τότε αλλάζουμε εκκλησία. Επομένως δεν έχω κανένα παράπονο από την εκκλησία γιατί η εκκλησία δεν κάνει τον ιερέα αλλά ο ιερέας κάνει την εκκλησία. Απλά, από τους διευθύνων της ορθόδοξης εκκλησίας σε κάθε χώρα, Εύχομαι να ανοίξουν το χέρι τους και να βοηθήσουν φτωχό κόσμο εχθές και όχι αύριο. Επίσης, με λίγη περισσότερη ταπεινότητα η εκκλησία θα κερδίσει την αγάπη του κόσμου και περισσότερο των νέων».

Βάσω


«Ως Βάσω πιστεύω πως οι άνθρωποι-κληρικοί που επιλέγουν να μεταδίδουν το λόγο του Κυρίου μας, πρέπει να είναι ταπεινοί όπως ήταν και ο Χριστός μας. Ως εκ τούτου, κάποιοι κληρικοί μπορεί να εκμεταλλεύονται τη θέση τους για δικό τους όφελος. Ο ιερέας πρέπει να είναι ταπεινός και να προσπαθεί να φέρνει το ποίμνιο του κοντά στην εκκλησία και όχι να το διώχνει με την συμπεριφορά του αλλά και με τον τρόπο ζωής του».

Σωτήρης


«Σίγουρα αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η εκκλησία αντιπροσωπεύει μια πληθώρα αρχών και αξιών και σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε ως χριστιανοί. Αν υπάρχουν κακώς έχοντα αυτό δεν είναι δικαιολογία για απομάκρυνση μας από αυτή και για ολοκληρωτική απόρριψη της. Ίσως θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν υπήρχε προς τους νέους μια αντιμετώπιση αντίστοιχη με αυτή του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Χριστόδουλου, που πέτυχε να φέρει τους νέους κοντά στην εκκλησία με το να τους αποδεχθεί ως είχαν, με αγάπη και επιείκεια. Για το θέμα κάποιων οικονομικών προνομίων του ιερού κλήρου, σίγουρα αυτό που πολλές φορές δεν φαίνεται είναι η προσφορά και ανταπόδοση προς την κοινωνία με αυτή τη μισθοδοσία αφού ουδέποτε η χριστιανική διδασκαλία πρεσβεύει τη διαφήμιση της βοήθειας προς τον πλησίον έστω και αν όντως γίνεται στο μέγιστο βαθμό. Αυτό που θα ήταν επιθυμητό είναι πιο ενεργή εμπλοκή τόσο σε παιδαγωγικά ζητήματα όσο και σε εθνικά στα οποία οφείλει να έχει λόγο και ρόλο η εκκλησία στη βάση τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη που πρεσβεύει».

Γιαννάκης


«Όλη αυτή η χλιδή με κουράζει, έχει χαθεί όλη εκείνη η μαγεία της πίστης και της αγάπης. Βλέπω ιερείς με πανάκριβα αυτοκίνητα , τεράστια σπίτια και λίγο πιο κάτω, στην ίδια γειτονιά, ανθρώπους που παλεύουν με 400, 500 ευρώ και δεν έχουν μια δεύτερη κουβέρτα να σκεπαστούν τον χειμώνα.

Γιατί οι εκκλησίες μας να μην είναι πιο απλές, πιο ταπεινές άρα και πιο όμορφες; Ποτέ όμως δεν είναι αργά! Τώρα είναι που έχουμε ανάγκη την εκκλησία περισσότερο από κάθε άλλη εποχή. Τώρα ας βγούνε στο δρόμο οι ιερείς, από σπίτι σε σπίτι, να δώσουν κουράγιο και δύναμη. Να προσφέρουν χρήματα στον κόσμο που υποφέρει. Τώρα είναι η στιγμή η εκκλησία να σώσει τον κόσμο, την οικονομία, αφού μπορεί!»

Γιώτα


«Η εκκλησία είναι ένας ιερός χώρος, είναι το σπίτι που είναι ανοικτό προς όλο τον κόσμο, κυρίως όμως προς τους αμαρτωλούς αφού ο Κύριος αποδέχτηκε και αγκάλιασε με αγάπη ακόμη και την πόρνη. Είναι καιρός να το κατανοήσουμε αυτό και να δεχτούμε το γεγονός ότι οι αμαρτίες είναι για τους ανθρώπους και ότι είναι το μονοπάτι για να διδαχτούμε πολλά μέσα από αυτές, άλλωστε «ουδείς αναμάρτητος». Αναφορικά με την εκκλησία του σήμερα , πολλά έχουν παραποιηθεί. Υπάρχουν πολλοί κληρικοί οι οποίοι αντί να προσπαθούν να προσεγγίζουν την νεολαία την απωθούν με κάθε τρόπο. Για παράδειγμα, όλοι γνωρίζουμε πως τα χρόνια περνούν και στο πέρασμα τους αφήνουν πολλές αλλαγές…

Αυτό σημαίνει πως τίποτα δεν είναι το ίδιο με τότε και πως η σημερινή εποχή είναι σίγουρα πιο δεκτική και πιο ανοικτόμυαλη. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, πολλά ζευγάρια συγκατοικούν χωρίς να είναι παντρεμένα κλπ. Μεταβαίνοντας στην εκκλησία για εξομολόγηση, πολλοί από τους πατέρες επικρίνουν το άτομο κάνοντας το να νιώσει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που νιώθει ο κάθε ένας από εμάς μετά από την εξομολόγηση. Κρίνουν κάποιο ο οποίος έχει μετανοήσει και θέλει να επανορθώσει και δεν βλέπουν την ζημιά που προκαλούν στην σχέση ενός ατόμου και του Κυρίου.

Από την άλλη, ευτυχώς, υπάρχουν και οι πατέρες οι οποίοι ζουν με λιτότητα και σεβασμό προς την κάθε ύπαρξη αυτού του κόσμου και τις επιλογές του. Αυτοί οι κληρικοί είναι εκεί, σε κάθε σου βήμα, σιωπηλά αλλά είναι εκεί και νιώθεις την στήριξη τους. Μπορείς να τους μιλήσεις και να τους εξηγήσεις τι σε οδήγησε στο να αμαρτήσεις και να σου δώσουν την ευχή του Κυρίου για να συγχωρεθείς. Να προσπαθήσεις να μην το επαναλάβεις και να προχωρήσεις με καθαρή ψυχή την ζωή σου.

Εγώ προσωπικά έχω βρει έναν τέτοιο πνευματικό και πραγματικά νιώθω υπέροχα. Έμαθα μέσα από τα βιώματα μου, ότι Ο Θεός υπάρχει και δεν είναι ούτε τιμωρός αλλά ούτε κακός. Μας δίνει απλόχερα μόνο αγάπη, κάτι που εμείς ξεχάσαμε. Κλείνοντας, όλοι μας πρέπει να γνωρίζουμε πως ο Θεός ανακαλύπτεται στον κάθε άνθρωπο την κατάλληλη στιγμή με τον δικό Του μαγικό τρόπο και εκεί σιγά σιγά θα βρείτε και τον κατάλληλο πνευματικό για να σας καθοδηγήσει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έστω και αν είναι ελάχιστοι, υπάρχουν».

Ηλίας


«Ταπεινοφροσύνη… Εάν όλοι οι ακόλουθοι του Χριστού την διδάξουν δια του παραδείγματος, τότε η ίδια η εκκλησία, δηλαδή εμείς, θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ του κλήρου και του λαού. Οι περισσότεροι ιερείς είναι αυλοκόλακες και εγωιστές, θεωρούν τον εαυτό τους υπεράνω του λαού.

Θέλω τον ιερέα παράδειγμα στους ταξικούς αγώνες έξω στην κοινωνία, έξω από κάθε σπίτι, να κτυπούν την πόρτα, να παράγουν κοινωνικό έργο. Να καθαρίζουν τους δρόμους να μπογιατίζουν, να κτίζουν, να φωνάζουν, να διεκδικούν ενάντια στο σύστημα. Δυστυχώς, έγιναν μέρος του συστήματος, έχασαν το Θεϊκό χάρισμα. Έχουν ρόλο να διαδραματίσουν στην κοινωνία, με την ανάπτυξη ζωής ,πνευματικής και σωματικής.

Εκκλησία είναι ζωντανός οργανισμός, είμαστε όλοι εμείς! Ο Χριστός ο ίδιος έγινε ένας από εμάς

Αυτό περιμένω, να γίνουν ένα μαζί με εμάς. Μπροστάρηδες, έτσι φαντάζομαι την εκκλησία. Φτάνει κατήχηση, μόνο λόγια, τα έργα του Χριστού και πράξεις! Δεν είναι τα λεφτά είναι πολλά άλλα πράγματα…»

Μαριάννα


«Σας παρακαλώ καλοί μου παππούληδες, ελάτε κοντά μας, τώρα σας έχουμε περισσότερη ανάγκη από ποτέ. Εμείς θα ερχόμαστε κάθε Κυριακή εκκλησία όταν τελειώσει όλο αυτό το κακό αλλά και εσείς να έρχεστε στο δικό μας σπίτι, να χτυπάτε το κουδούνι μας και να μας ρωτάνε αν είμαστε καλά, να μας συμπαραστέκεστε. Μην σας νοιάζουν τα λεφτά αφού αυτά είναι ο σατανάς και το ξέρετε. Ελάτε, τώρα που ζούμε τις πιο εφιαλτικές στιγμές, σταθείτε δίπλα μας. Δώστε μας δύναμη όπως ο Χριστός έδινε στον κόσμο όταν ήταν στη γη. Δεν θέλω να λένε ότι οι ιερείς είναι οι χειρότεροι αμαρτωλοί. Θέλω να λένε «οι ιερείς είναι δίπλα μας και μας αγαπάνε, αυτούς έστειλε ο Θεός τώρα που πονάμε, σαν και αυτούς πρέπει να γίνουμε». Σας παρακαλώ αφιερώστε κάποιες μέρες σε εμάς, ελάτε στο σπίτι μας, στο σχολείο μας, ακόμα και στο γήπεδο και θα δείτε ούτε χούλιγκαν δεν θα υπάρχουν άμα ξέρουν ότι είστε εσείς. Αυτούς τους ιερείς θέλουμε, μπορείτε να γίνεται; Είμαι μόλις 12 ετών και ονειρεύομαι να έχω δίπλα μου τέτοιους ιερείς αλλά και όταν μεγαλώσω το ίδιο θα ονειρεύομαι».

Χριστιάνα Διονυσίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.