Χειριστής/Χειρίστρια Ροής (Continuity Operators) - Δακτυλογράφος Ειδήσεων

Δείτε τις κενές θέσεις εργασίας πατώντας τον σύνδεσμο πιο πάνω.

«Ανυπομονώ να μετρήσω τα χαμόγελα όλων των μαθητών μου στην τάξη μου ξανά»

«Τι θα ήθελα να πω στους μαθητές μου; Πρωτίστως ότι τους αγαπώ και μου έχουν λείψει»

Τα σχολεία έκλεισαν μα τα μαθήματα συνεχίζονταν…

Όλα εκείνα τα συναισθήματα από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση… Mια μέθοδος που δεν σκοπεύει να αντικαταστήσει την δια ζώσης εκπαίδευση, ούτε την κάλυψη ύλης, αλλά στόχο έχει να κρατήσουν οι μαθητές επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο Γιάννης Κωνσταντίνου, εκπαιδευτικός, αναφέρει στο ant1.com.cy:

«Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές που δε πιστεύω ότι ένα πτυχίο στα παιδαγωγικά ή μια πολύχρονη εμπειρία στα σχολεία θα μπορούσαν να μας είχαν προετοιμάσει.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα βρεθήκαμε να διδάσκουμε να και διδασκόμαστε πίσω από οθόνες. Ο καθένας από εμάς βρέθηκε να δουλεύει και να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο. Οι μαθητές αναγκάστηκαν να συνηθίσουν από Δευτέρα έως Παρασκευή να κάθονται πολλές ώρες μπροστά από μια οθόνη.

Γενικά μιλώντας, οι μαθητές κατάφεραν να μάθουν το λογισμικό που χρησιμοποιούμε για τη διαδικτυακή διδασκαλία με περισσότερη ευκολία από το σύνολο των καθηγητών. Η διαδικτυακή διδασκαλία μπορεί να είναι αποτελεσματική χρησιμοποιώντας μια σειρά μεθόδων και εργαλείων. Αποτελεσματική ως προς το περιεχόμενο που θα καλυφθεί.

Παρόλα αυτά, σε καμία περίπτωση δε μπορεί να αντικαταστήσει τη διδασκαλία εντός της τάξης. Μου έχει λείψει το να καλημερίζω τους μαθητές μου στις 07:30 το πρωί στην τάξη. Να τους ρωτάω πρόσωπο με πρόσωπο αν πέρασαν όμορφα το Σαββατοκύριακο, να τους μαλώνω όταν μου λένε ότι πάλι έπαιζαν στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ότι άργησαν να κοιμηθούν αλλά και να τους επαινώ όταν ήρθαν διαβασμένοι στο μάθημα, όταν παρατηρώ ότι κατάφεραν να σημειώσουν βελτίωση, όταν μου λένε για τις καλές πράξεις που κάνουνε στον ελεύθερο χρόνο τους και να γελάω με τα εφηβικά ανέκδοτά τους.

Πάνω από όλα με φοβίζει το γεγονός ότι πίσω από μια οθόνη δε μπορώ να ξέρω πως νιώθουν. Αν χαμογελάνε, αν είναι δυστυχισμένοι, αν αγχώνονται για την όλη κατάσταση. Δε μπορώ να ξέρω αν νιώθουν μοναξιά γιατί απλούστατα ένα «ναι» ή ένα «όχι» σε μια ερώτηση που θα θέσω πίσω από μια οθόνη, για παράδειγμα «είστε καλά;» μπορεί να κρύβει πολλά. Κι αυτή τη φοβία την έχει ο κάθε ευσυνείδητος εκπαιδευτικός που αγαπάει τα «παιδιά» του. Μας λείπει η κανονικότητα και η καθημερινότητα. Μας λείπουν αυτά τα μικρά, τα απλά, που κάνουν τη σχολική ζωή μοναδική.

Ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι πολυδιάστατος. Εντός τάξης έχουμε πολλαπλούς ρόλους. Ορισμένες φορές πρέπει να είμαστε αυστηροί για να ταρακουνούμε τους μαθητές άλλες πρέπει να είμαστε υποστηρικτικοί για να τους ενθαρρύνουμε.

Ένας εκπαιδευτικός μόνος δύσκολα μπορεί να διαχειριστεί μεγάλες καταστάσεις. Στους καθηγητικούς συλλόγους ο καθένας από εμάς βρίσκει υποστήριξη με τις σχέσεις που καλλιεργεί με τους συναδέλφους του.Δυστυχώς η εξ αποστάσεως εκπαίδευση περιόρισε και τις σχέσεις μεταξύ συναδέλφων αφού ο καθένας έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά πολλές προκλήσεις.

Τι θα ήθελα να πω στους μαθητές μου; Πρωτίστως ότι τους αγαπώ και μου έχουν λείψει. Να προσέχουν τους εαυτούς τους και τους γύρω τους. Να εκτιμήσουν και να επαναπροσδιορίσουν την αξία του σχολείου και τις ευκαιρίες που τους δίνουν. Αν νιώθουν μόνοι να μιλήσουν σε έναν φίλο, στους γονείς, στους δασκάλους ή τους καθηγητές τους. Οι ώρες στο σπίτι είναι πολλές. Το διαδίκτυο μπορεί να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής μέσα από δραστηριότητες και παιχνίδια. Μπορούν οι μαθητές εύκολα να εμπλουτίσουν τις γενικές γνώσεις τους και να μάθουν μια νέα ξένη γλώσσα.

Είμαστε όλοι μαζί αντιμέτωποι με τον κορονοϊό. Αν οι συγκυρίες δεν το επιτρέψουν να επιστρέψουν στα μαθητικά θρανία τότε να μην ανησυχούν για την ύλη που θα χάσουμε. Εμείς θα αναλάβουμε να την καλύψουμε σε μεταγενέστερο στάδιο. Φτάνει όταν επιστρέψουμε στα σχολεία να είμαστε όλοι υγιείς και όλοι παρόντες. Πιο συνειδητοποιημένοι και με περισσότερη ενσυναίσθηση για τον διπλανό μας. Ανυπομονώ να μετρήσω τα χαμόγελα όλων των μαθητών μου στην τάξη μου ξανά».

Χριστιάνα Διονυσίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.