Η Κύπρια που… δημιούργησε το πρώτο γυμναστήριο για γυναίκες και εξέδωσε το πρώτο γυναικείο περιοδικό

Ήταν πολύ έξυπνη, δυναμική, πρωτοπόρα και τολμηρή. Ήταν εκείνη που άνοιξε την πόρτα της μόρφωσης σε χιλιάδες κορίτσια, δημιούργησε το πρώτο γυμναστήριο για γυναίκες και εξέδωσε το πρώτο γυναικείο περιοδικό.

Η Λεμεσιανή Πολυξένη Λοϊζιάς, η πρώτη φεμινίστρια της Κύπρου, έκανε πράξη όσα δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς πως θα μπορούσε να τολμήσει μία γυναίκα. Κατάφερε να κατοχυρώσει βασικά δικαιώματα των γυναικών σε μία συντηρητική κυπριακή κοινωνία, στην οποία όλα αυτά ήσαν ανήκουστα και παράλογα και η γυναίκα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα μηχάνημα παραγωγής παιδιών…

Η Πολυξένη Λοϊζιάς γεννήθηκε το 1855 στη Λεμεσό και ήταν εκπαιδευτικός, συγγραφέας και αγωνίστρια. Το 1878 ανάλαβε μαζί με την Άννα Τομάζου-Ιακωβίδου, τη διεύθυνση του μετοχικού Παρθεναγωγείου «Ελπίς» στη Λεμεσό. Ένα χρόνο αργότερα, εισάγει για πρώτη φορά το μάθημα της γυναικείας άθλησης στα σχολεία. Ιδρύει μάλιστα το πρώτο γυναικείο γυμναστήριο με την ονομασία «Παλλάδιον». Το 1912, επειδή οι κοπέλες που αθλούνταν ήταν πάρα πολλές, περισσότερες από 400, χρειάστηκε να μεταφερθεί το γυμναστήριο σε μεγαλύτερο κτήριο.

Το 1897…


Η πανέξυπνη και πρωτοπόρα εκπαιδευτικός, ιδρύει το πρώτο γυναικείο Σωματείο με την ονομασία «Ένωση Ελληνίδων». Την ενοχλούσε απίστευτα το γεγονός ότι οι Κύπριες ήταν κλεισμένες στο σπίτι και δεν μπορούσαν να πάρουν μέρος στα κοινά. Πίστευε ότι η γυναίκα μπορεί και πρέπει να προσφέρει όχι μόνο στο σπίτι και στην οικογένεια αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και στην πατρίδα. Πάντα έλεγε ότι η γυναίκα πρέπει να μορφώνεται για να μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά στην οικογένεια, στην κοινωνία και στην πατρίδα.
gth
Οι μαθήτριες του παρθεναγωγείου Λεμεσού το 1899 με τις καθηγήτριες τους στη μεσαία σειρά. Στο κέντρο είναι η Πολυξένη Λοϊζιάς. Πηγή: Λεμεσού Μνήμες

Από το 1912 έως το 1920…

Εκδίδει το πρώτο γυναικείο περιοδικό με την ονομασία «Κυπριακή Κυψέλη». Σε αυτό αρθρογραφεί υπέρ της γυναικείας χειραφέτησης καθώς και της ισότητας των δύο φύλων. Διεκδικεί ίσα δικαιώματα, δικαίωμα ψήφου καθώς και δικαίωμα στην ίση αμοιβή όσον αφορά στον τομέα της εργασίας.
fdsvgr
Η Πολυξένη πέθανε το 1942 σε ηλικία 87 ετών. Την αγαπούσαν και την θαύμαζαν όχι μόνο οι μαθήτριες της αλλά και οι περισσότερες Κύπριες που έτυχε να την γνωρίσουν αλλά και να ακούσουν για το έργο της. Σε όλη της τη ζωή πάλευε για τα δικαιώματα της γυναίκας σε μία συντηρητική κυπριακή κοινωνία, στην οποία όλα αυτά ήσαν ανήκουστα και παράλογα. Κατάφερε όμως να ανοίξει το δρόμο για την καλυτέρευση της θέσης της γυναίκας, τον σεβασμό, την μόρφωση, καθώς και την ισότητα των δύο φύλων.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.