25 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού - Δεν πρέπει να μας τρομάζει η αυτοεξέταση…

Σήμερα 25 Οκτωβρίου…

Είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Κατά του Καρκίνου του Μαστού που είναι αφιερωμένη στην πρόληψη, στην σωστή ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση.


Είναι μία ευκαιρία να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας, όλες οι γυναίκες, ότι πρέπει να εντάξουμε τον τακτικό προληπτικό έλεγχο στη ζωή μας, να αγαπήσουμε και να φροντίσουμε περισσότερο τον εαυτό μας, να αντικαταστήσουμε το φόβο για την ασθένεια με επιλογές που προάγουν την υγεία. Ο καρκίνος του μαστού είναι ιάσιμος αν εντοπιστεί νωρίς. Μην επαναπαυόμαστε μόνο στη τύχη μας. Η πρόληψη είναι το κλειδί…

Όταν παρατηρήσουμε: α) κάποιο ογκίδιο στο μαστό ή β) αλλαγές στο δέρμα, στη θηλή ή στο μέγεθος του μαστού και γ) έκκριση υγρού από τη θηλή, πρέπει να επικοινωνήσουμε με το γυναικολόγο μας.

Ιδιαίτερης σημασίας εξετάσεις για να φτάσουμε στην έγκαιρη διάγνωση είναι η αυτοεξέταση, η μαστογραφία και η κλινική εξέταση από γυναικολόγο. Μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου του μαστού έχουν εξελιχθεί τόσο, ώστε να είναι δυνατή η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο και να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Ρωτήσαμε 100 συμπατριώτισσες μας άνω των 40 ετών να μας πουν αν κάνουν τακτικό προληπτικό έλεγχο.

Το 70% μας απάντησαν ότι κάνουν αυτοεξέταση, ultrasound και μαστογραφία ενώ το 30% ότι δεν κάνουν καμία εξέταση. Το 97% μας είπαν ότι η αυτοεξέταση είναι αυτό που τις φοβίζει περισσότερο.

Η αυτοεξέταση όμως, είναι σπουδαία γιατί γίνεται όχι για να αντικαταστήσει την προληπτική εξέταση μαστών από τον ειδικό γιατρό, αλλά ως αφορμή για έκτακτο ραντεβού σε περίπτωση ύποπτου ευρήματος. Πρέπει να γίνεται και δεν πρέπει να μας τρομάζει!

Αυτοεξέταση

Μια φορά το μήνα, μια βδομάδα μετά το τέλος της περιόδου, κάνε αυτή την απλή προληπτική εξέταση. Εάν η περίοδος έχει σταματήσει, κάνε την εξέταση μια φορά το μήνα στην ίδια ημερομηνία. Για οποιεσδήποτε ανησυχίες επικοινώνησε με το γιατρό σου.
Untitled

Στο Μπάνιο

Σήκωσε το ένα χέρι και με τα δάκτυλα του άλλου χεριού ενωμένα και τεντωμένα πίεσε μαλακά αλλά σταθερά, για να νιώσεις τον ιστό του μαστού μεταξύ των δακτύλων σου και του τοιχώματος του θώρακα. Άρχισε απο το έξω μέρος του μαστού, κοντά στη μασχάλη σου και ψηλάφησε αργά και προσεχτικά με μικρές κυκλικές κινήσεις γύρω από την περίμετρο του μαστού.
mastos

Μπροστά στον Καθρέφτη

Ψήλωσε και τα δύο χέρια πάνω και έλεγξε για εξάνθημα, πτυχή ή κοίλανση στο δέρμα και για έκκριμα ή αλλοίωση στις θηλές. Σπρώξε τους ώμους σου μπροστά ενώ θα πιέζεις τα χέρια στη μέση. Κοίταξε αν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή σε σύγκριση με την τελευταία εξέταση.

krevati

Ξάπλωσε στο κρεβάτι

Τοποθέτησε μαξιλαράκι ή πετσέτα μπάνιου κάτω από τον αριστερό σου ώμο και φέρε το αριστερό σου χέρι κάτω απο το κεφάλι. Εξέτασε τον αριστερό σου μαστό με το δεξί χέρι με μικρές κυκλικές κινήσεις. Επανέλαβε το ίδιο για την δεξιά πλευρά.
df

Μπορείς επίσης:

Να χρησιμοποιήσεις την κάθετη μέθοδο, όπου με το χέρι πάλι τεντωμένο εξετάζεις απο την περιοχή της μασχάλης μέχρι κάτω απο το μαστό. Επίσης πίεσε τις θηλές και έλεγξε για οποιοδήποτε έκκριμα.

Μηνύματα από συμπατριώτισσες μας που ήρθαν αντιμέτωπες με τον καρκίνο του μαστού

Φλώρα Μάρκου (νοικοκυρά):

 «Διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού το 2001 και ξανά στο ίδιο στήθος το 2013. Σήμερα είμαι καλά και είμαι πολύ ευτυχισμένη!

floriano

 Η πίστη μου στο Θεό, η αγάπη μου για την κόρη μου και οι δικοί μου άνθρωποι, μου έδιναν δύναμη να αντέξω, να μην χάσω το κουράγιο μου, την ελπίδα μου για όλες εκείνες τις όμορφες μέρες που θα ερχόντουσαν μετά την θεραπεία μου.

Ξέρω πως νιώθει κάθε γυναίκα που βιώνει αυτή την περιπέτεια. Πρέπει όμως φίλες μου να είμαστε δυνατές, να μην φοβόμαστε τον καρκίνο. Να παλεύουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας και σίγουρα θα βγούμε νικήτριες. Επίσης, δεν πρέπει να φοβόμαστε την αυτοεξέταση και την μαστογραφία. Πρέπει να γίνονται για το δικό μας καλό!».

Εύα Βαριάνου (λογίστρια):

«Διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού το 2014 σε ηλικία 37 ετών. Σήμερα είμαι εντελώς καλά!

Φίλες μου! Όσο πιο γρήγορα γίνεται η εξέταση, είτε από εμάς είτε από το γιατρό μας, τόσο πιο γρήγορα γίνεται η αποθεραπεία μας. Ότι αφορά ζητήματα υγείας, ο φόβος και η αμέλεια δεν έχουν χώρο».

Σοφία Κωνσταντή ( δημόσιος υπάλληλος ):

«Διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού το 2009. Σήμερα είμαι καλά!

thumbnail

 Ξέρω πως νιώθει κάθε γυναίκα που περνά αυτή τη δοκιμασία…

Πρέπει να έχουμε υπομονή, δύναμη και πίστη. Να σκεφτόμαστε ότι είναι μια δύσκολη περίοδος αλλά θα περάσει, είναι προσωρινό και σύντομα θα το ξεπεράσουμε.

Το πιο σημαντικό, αυτό που μας δίνει την περισσότερη δύναμη είναι η πίστη μας στο Θεό και η αγάπη των δικών μας ανθρώπων, αυτά μας βοηθούν περισσότερο ώστε να το ξεπεράσουμε».

Έλενα Ευσταθίου (ηθοποιός):

«Νιώθω ευτυχής που αυτή η συγκυρία με φέρνει κοντά σας γιατί πέρασα και εγώ καρκίνο του μαστού και ξέρω καλά πως νιώθει κάθε κοπέλα που βιώνει αυτή τη δοκιμασία. Το δικό μου μήνυμα…

efstathiou-0

 Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

Δυστυχώς υπάρχει ένα ταμπού όσον αφορά την αυτοεξέταση που είναι σημαντικό να το ξεπεράσουμε όλες μας χωρίς να σημαίνει ότι η αυτοεξέταση αντικαθιστά με οποιοδήποτε τρόπο την μαστογραφία και το ultrasound. Ακούω πολλές φορές να λένε «δεν θα εξεταστώ γιατί φοβάμαι μην βρω οτιδήποτε». Λάθος!!! Αυτό που σκοτώνει είναι η άγνοια και όχι η γνώση. Πρέπει να εξεταζόμαστε!!!».

Ένα ακόμα μήνυμα από την ηθοποιό Κρίστη Παπαδοπούλου:

  
«Λέμε πάντα σαν καραμέλα ότι η πρόληψη είναι σημαντική! Εάν δεν μας συμβεί δεν το κάνουμε, λυπόμαστε τους γύρω μας που τους έχει συμβεί ενώ αν μπει στην ζωή μας το κοιτάμε με δύναμη και πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά, με την Βοήθεια του Θεού ! Είναι τόσο απλό και καθημερινό πια! Δεν είναι κακό είναι ευλογία ! Για κάποιο λόγο συμβαίνει! Θέλει κουράγιο και δύναμη! Και να σε ενδιαφέρει να το ψάξεις ! Να αγαπάς και τον εαυτό σου!».

thumbnail

Ίσως αν φωνάξουμε όλες μαζί, η φωνή μας, γίνει αρκετά δυνατή για να "ξυπνήσει" όλες εκείνες τις γυναίκες που χάνουν τη ζωή τους ουσιαστικά από αμέλεια.

Το δικό της μήνυμα μας στέλνει και η ηθοποιός Μαρία Ιωαννίδου:

«Ο καρκίνος πέθανε εγώ ζω!! Η ζωή αξίζει τόσο που κάθε μάχη είναι μικρή μπροστά στο μεγαλείο της. Η ψυχή είναι πιο δυνατή και βοηθάει το άρρωστο σώμα στην άνιση μάχη. Θάρρος ελπίδα όνειρα διαδρομή δικαίωμα!! Να οι αξίες μου που με βοήθησαν να παλέψω και να νικήσω τελικά το θανατηφόρο εχθρό!! Σας προτείνω να ακολουθήσετε και να υιοθετήσετε τις εμπειρίες μου! Καλή τύχη!!!».

maria


Διαβάστε εδώ: EuropaDonna Κύπρου σε ευχαριστούμε!!!

Χριστιάνα Διονυσίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.