Τα υπέροχα λόγια 20 Ελλήνων για την Κύπρο και τους Κύπριους που συγκινούν

Τι απάντησαν στο ερώτημα «Τι άποψη έχετε για τους Κύπριους και την Κύπρο;».

Ρωτήσαμε 20 Έλληνες να μας απαντήσουν στην ερώτηση: «Τι άποψη έχετε για τους Κύπριους και την Κύπρο;». Οι απαντήσεις είναι πραγματικά πολύ συγκινητικές.

Κώστας Αλεξόπουλος (δημοσιογράφος) 
«Θεωρώ πατρίδα ίδια πως είμαστε. Όλοι έτσι πρέπει...
Αλλιώς θα μας εξαφανίσουν...»

Σπύρος Μπιμπίλας (ηθοποιός)
«Για μένα η Κύπρος και οι Κύπριοι είναι τα αδέλφια μας. Ένα κομμάτι της Ελλάδας που πρέπει πάντα να τιμούμε τους αγώνες που έκανε για την ανεξαρτησία και για την ένωση με την Ελλάδα παλιότερα.Ένα έθνος είμαστε. Πάντα θα θλίβομαι που η διεθνής κοινότητα επιτρέπει την απαράδεκτη κατάσταση που ισχύει στο νησί, που έχει κοπεί στα δυο. Στο σχολείο, παιδί όταν ήμουν, είχα κάνει μια εργασία για την Κύπρο, ολόκληρο λεύκωμα και είχα πάρει έπαινο γι΄ αυτό. Εν ολίγοις, λατρεύω το ωραίο ιστορικό νησί και το λαό του».

Σπύρος Θεοδόσης (ηθοποιός)
«Οι Κύπριοι είναι άνθρωποι πρακτικοί που στα δύσκολα δεν κρύβονται πίσω απο το δάχτυλο τους, δίνουν γροθιά στο μαχαίρι… Υπάρχει ακόμη ένα κράτος που δουλεύει για τους πολίτες και γιατί ο κάθε επενδυτής ξέρει τι ακριβώς θα του ξημερώσει. Βασικό λοιπόν είναι οτι οι Κύπριοι πολιτικοί συμφωνούν όλοι όταν είναι κάτι για το καλό και το συμφέρον τον πολιτών τους βάζοντας στην άκρη τα μικροκομματικά τους συμφέροντα όταν αυτά δεν είναι προς όφελος τον πολιτών.

Ίσως παίζει ρόλο οτι οι άνθρωποι στη Λευκωσία, βλέπουν κάθε πρωί την τουρκική σημαία στον Πενταδάκτυλο και βγαίνει από μέσα τους το πολύ ισχυρό ένστικτο της επιβίωσης και της αυτοσυντήρησης. Ένας λαός που έχει βρεθεί αρκετές φορές σε πολύ δύσκολη θέση και όμως, πάντα τα καταφέρνουν και βγαίνουν δυνατότεροι και πιο ενωμένοι, μεγαλουργούν και γίνονται παράδειγμα για όλους μας. Όπως καταλαβαίνετε, ΑΓΑΠΩ ΚΥΠΡΟ γιατί η Κύπρος δεν είναι μόνο ένας υπέροχος τουριστικός προορισμός, είναι πολλά περισσότερα. Ένας τόπος με πλούσια ιστορία, πολιτισμό και παραδόσεις. Πάνω απ’ όλα, η Κύπρος είναι μια χώρα του ‘ΣΗΜΕΡΑ!». 

Άλεξ Μινώλυκος (ηθοποιός)
«Η Κύπρος είναι κομμάτι πολύτιμο της Ελλάδας, μία σκλαβωμένη και ματωμένη πατρίδα. Κάθε Έλληνας ποθεί να την δει λεύτερη, όπως ποθεί το ίδιο για την Πόλη και την Μικρασία. Η Ελλάδα χωρίς την Κύπρο δε νοείται. Στην σύγχρονη πραγματικότητα, αυτή μου η άποψη θα λάβει κατευθείαν τον χαρακτηρισμό της ρατσιστικής, καθώς έχουμε, πια, ποτιστεί με το δηλητήριο τού ψευτοπροοδευτισμού, στ’ όνομα τού οποίου απαιτείται η ίση μεταχείριση των άνισων. Ειδικά εμείς οι Κρητικοί, που μέχρι την Ένωση λέγανε για μάς «είναι Κρητικός, όχι Ελλαδίτης», ξέρουμε καλά τί σημαίνει αγώνας. Οι Κύπριοι είναι Έλληνες προδομένοι, είναι μία περήφανη ράτσα της Ελληνικής Φυλής, είναι εκείνοι που δεν πρέπει να λησμονούμε. Γι’ αυτό, ο κάθε Έλληνας που είναι με τα σωστά του, έχει τόσες χαρακιές στην ψυχή του, όσες είναι οι ψυχές εκείνων που χάθηκαν και αυτών που έμειναν πίσω να θρηνούν... Έτσι νιώθω μέσα μου την Κύπρο και τούς Κυπρίους». 

Χρήστος Λιακόπουλος (ηθοποιός)
«Είμαστε όλοι Έλληνες! Ένα σώμα, μια ψυχή, ένα έθνος μια πατρίδα!»

Λεμονιά Αραπάκη (οικιακά)
«Εγώ προσωπικά λατρεύω την Κύπρο, είναι μια πανέμορφη χώρα και οι Κύπριοι είναι πολύ φιλόξενοι και πολύ αγαπημένοι σαν λαός».

Πωλίνα Μισαηλίδου (τραγουδίστρια)
«Οι Κύπριοι και ειδικά οι νεώτερες γενιές, δεν αφέθηκαν ποτέ στην μοιρολατρία και δεν κλάφτηκαν ποτέ. Στάθηκαν στα πόδια τους και με σκληρή δουλειά σπούδασαν τα παιδιά τους αλλά το κυριότερο (αυτό που δεν έχουν οι νεοέλληνες)είναι ενωμένοι σαν μια γροθιά, αγαπούν αληθινά τον τόπο τους και στηρίζει ο ένας τον άλλον». 

Τέτα Κωνσταντά (ηθοποιός)
«Έχω βρεθεί στην Κύπρο αρκετές φορές και έχω γνωρίσει Κύπριους και εκεί και εδώ. Θεωρώ ότι είναι άνθρωποι δυναμικοί και δημιουργικοί σε όποια χώρα και να βρεθούν. Αγαπούν τη χώρα τους και φροντίζουν για τα συμφέροντά της περισσότερο από εμάς τους Ελλαδίτες. Είναι ταλαντούχοι σε μεγάλο ποσοστό και αλέγκροι και ανοιχτόκαρδοι όπως συνήθως είναι οι νησιώτες. Δεν ξέρω τι γίνεται τα τελευταία χρόνια, αλλά παλαιότερα που βρέθηκα εκεί, η ζωή ήταν πιο χαλαρή και πιο ευχάριστη από εδώ».

Μαρία Ματσίγγα (δημόσιος υπάλληλος)  
«Πρώτα απ' όλα εμείς οι Έλληνες την Κύπρο τη θεωρούμε Ελλάδα.Είναι ένα πολύ όμορφο και τουριστικό μέρος. Τώρα η γνώμη μου για τους Κύπριους…Είναι πολύ καλοί, αυτό το έχω συμπεράνει και από τα άτομα που έχω γνωρίσει στη σχολή και εκτός. Είστε ευγενικοί άνθρωποι, φιλόξενοι μορφωμένοι και δραστήριοι. Ο αδελφός μου που ήταν φαντάρος στη Κύπρο, έχει τις καλύτερες εντυπώσεις και ωραίες εμπειρίες».

Νότα Παρούση (ηθοποιός)

«Αγαπώ πολύ την Κύπρο και τους Κύπριους. Ήρθα για πρώτη φορά σαν μαθήτρια του Εθνικού με την Αλέκα Κατσέλη και τον Κώστα Καζάκο, τον περασμένο αιώνα βέβαια… Επίσης έχω έρθει με τον Κώστα Χατζηχρήστο και Θανάση Βέγγο- τότε θυμάμαι μας κάλεσε σε δείπνο ο Μακάριος-.Είναι από τα πιο ωραία νησιά του κόσμου και έχω πολλούς φίλους Κύπριους. ΣΑΣ ΑΓΑΠΩ!!!».

Παναγιώτης Αραπάκης (ιδιωτικός υπάλληλος)
«Πήγα στην Κύπρο για πρώτη φορά το 1987, πήγαμε σε έναν γάμο. Μας φιλοξένησαν Κύπριοι φίλοι μας στο Δασάκι Άχνας. Όταν φύγαμε, οι περισσότεροι δεν ήρθαν ούτε να μας χαιρετήσουν γιατί δεν σταματούσαν τα κλάματα. Ακόμα έχουμε επαφές και μας έχουν φερθεί πολύ καλύτερα από τους Έλληνες».

Κορίνα Σταύρου (ιδιωτικός υπάλληλος)
«Δεν έχω έρθει ποτέ στην Κύπρο αλλά την αγαπώ, είναι κομμάτι της Ελλάδας όπως και η Κρήτη. Ποτέ δεν πρέπει να πούμε άλλο η Κύπρος και άλλο η Ελλάδα γιατί αυτό περιμένουν και οι Τούρκοι, αυτό επιθυμούν. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να είναι και είναι πάντα ένα, όλοι Έλληνες είμαστε ρε παιδιά!». 

Λένα Τσιοπλιάκη (άνεργη)
«Πιστεύω ότι η Κύπρος είναι το καλύτερο νησί της Ελλάδας. Έχω πολλούς φίλους Κύπριους και κάθε ένας είναι ξεχωριστός».

Έλενα Μιχαήλ (ηθοποιός)
«Η Κύπρος είναι ένα νησί που μου αρέσει πάρα πολύ. Μακάρι να έβρισκα δουλειά να έμενα μόνιμα εκεί. Μου αρέσει η ζωή και ο πολιτισμός του. Είχα πάει σε όλο το νησί περιοδεία πριν 10 χρόνια και την λάτρεψα. Όσο για τους Κύπριους έχω τους κουμπάρους μου στο Λονδίνο που με είχαν παντρέψει και άλλα 6 ζευγάρια φίλους που γνώρισα από αυτούς. Όταν πάω Λονδίνο με κάνουν να νιώθω ότι είναι οικογένεια μου. Πολύ φιλόξενοι, οικογενειάρχες και πολύ νοικοκύρηδες». 

Μαίρη Μπάρκουλη (οικιακά)
«Την καλύτερη!!! Σε μένα προσωπικά έχουν φερθεί με αγάπη και σεβασμό. Αναγνώρισαν τον αγώνα μου και μου έκαναν αφιέρωμα σε ένα από τα μεγαλύτερα περιοδικά της Κύπρου».

Φράνκο Αλφόνσο (ηθοποιός)

«Έχω ζήσει και στην Κύπρο ένα μικρό διάστημα και έχω άποψη γενικά!Δεν θεωρώ ότι έχουν πολύ μεγάλη σχέση με τους Έλληνες τόσο όσο αναφέρεται. Περισσότερο είναι τα κοινά χαρακτηριστικά που διέπουν τους μεσογειακούς λαούς. Είναι έξυπνοι και δημιουργικοί στο να βγάζουν χρήμα. Έχουν υποστεί πολλές ταλαιπωρίες ως λαός μέσα στα χρόνια.

Έχουν όμως το ίδιο κακό με μας, ο ένας να κουτσομπολεύει τον άλλον με τη διαφορά ότι στα δύσκολα ενώνονται μεταξύ τους, όχι όπως εμείς. Στο εξωτερικό είναι ενωμένοι. Γουστάρουν πολύ περισσότερο το Λονδίνο και την Αγγλία από ότι την Ελλάδα. Είναι φιλόξενοι αλλά και συμφεροντολόγοι. Επίσης, να πω ότι έχει πολύ ωραίες γυναίκες!».

Ελένη Δημητρακάκη (ιδιωτικός υπάλληλος) 

«Δεν έχω έρθει ποτέ στην Κύπρο έχω όμως γνωρίσει αρκετούς Κύπριους που ήρθαν να ζήσουν στην Ελλάδα μετά το 1974. Είναι φιλόξενοι και καλοί αν και άμα έρθουν σήμερα Ελλάδα ξεφεύγουν λίγο και οι περισσότεροι έχουν τη κακιά συνήθεια να κάνουν επίδειξη των χρημάτων τους. Γενικά πέρασαν πολύ δύσκολα και περνούν βλέποντας καθημερινά την πατρίδα τους μοιρασμένη. Τους εύχομαι σύντομα να γυρίσουν πίσω». 

Αλπέρτο Φάις (ηθοποιός)

«Η επαφή μου με την Κύπρο και τους ανθρώπους της, προέρχεται από ολιγοήμερες επισκέψεις για επαγγελματικούς λόγους. Δεν έχω καταφέρει να επισκεφτώ πολλά μέρη πέρα από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Την τελευταία φορά βρέθηκα στην Κύπρο με το θίασο της Κάτιας Δανδουλάκη και την παράσταση "Έξυπνα μικρά ψέματα". Κάθε φορά φεύγω όμως με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη φιλοξενία και τη ζεστασιά των ανθρώπων που συναντώ. Τόσο μέσω των παραστάσεων όσο και στον τρόπο που με υποδέχονται ως επισκέπτη, μπορώ να διακρίνω την ευγένεια, την καλή διάθεση και το πνεύμα φιλοξενίας των Κυπρίων. Ελπίζω να έχω σύντομα την ευκαιρία να γνωρίσω και άλλες πλευρές της χώρας».

Μάρα Ιωαννίδου (οικιακά)

 «Νομίζω οι Κύπριοι γενικά είναι καλοί σαν άνθρωποι, φιλόξενοι, νοικοκύρηδες και παλεύουν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Άξιοι άνθρωποι, δουλευταράδες. Είναι καλύτεροι από εμάς τους Έλληνες. Μου αρέσει η Κύπρος, έχω έρθει πολλές φορές επειδή εκεί ζει η αδελφή μου».                                     

Ανδρέας Ανδρεόπουλος (ηθοποιός)
«Έχω επισκεφτεί την Κύπρο αρκετές φορές. Λαός φιλόξενος και πετυχημένος όπως αποδείχτηκε. Μια άλλη Ελλάδα που σε βοηθάει να βρεις τον εαυτό σου. Ας είχε μόνο λιγότερη υγρασία. Θα χαιρόμουν να ξαναέρθω».     
 

Χριστιάνα Διονυσίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.