Το πρώτο αυτοκίνητο αλλά και η πρώτη ατμάμαξα που… κυκλοφόρησαν στην Κύπρο

Ήταν Δεκέμβριος του 1907 όταν…ήρθε το πρώτο αυτοκίνητο στην Κύπρο. Ήταν ένα μικρό διθέσιο κόκκινο αυτοκίνητο μάρκας Peugeot του μοντέλου «Bebe».

Ο κόσμος είχε ενθουσιαστεί αλλά και φοβηθεί. Αναρωτιόταν πως γίνεται αυτό το περίεργο «κάρο» να μην το σέρνουν άλογα. Η θορυβώδης μηχανή του, πολλές φορές, ήταν η αφορμή να βγαίνει ο κόσμος έξω από τα σπίτια του για να δει άλλοτε με φόβο και άλλοτε με χαρά το πρώτο αυτοκίνητο στον τόπο μας.  

Το 1892 ο Νικόλαος Ιερεμίας από την Σμύρνη, ιδιοκτήτης άμαξας στη Λευκωσία, αποφάσισε να φέρει μία ατμάμαξα για να κάνει την διαδρομή του μοναδικού δρόμου που υπήρχε τότε…
 

Ο κύριος Χριστόφορος Σωφρονίου, ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Παλαιού Αυτοκινήτου Λεμεσού και εκδότης του περιοδικού της Λέσχης αναφέρει στο ant1iwo:
 
«Γεννήθηκα στη Λεμεσό το 1969. Σπούδασα ηλεκτρονικός αεροσκαφών αλλά εργάζομαι στην Αρχή Ηλεκτρισμού. Το χόμπι μου ήταν πάντα τα αυτοκίνητα και από το 1996, όταν ιδρύθηκε η Λέσχη Παλαιού Αυτοκινήτου Λεμεσού της οποίας είμαι ιδρυτικό μέλος, άρχισα να ερευνώ και να καταγράφω την ιστορία του αυτοκινήτου στη Κύπρο βάζοντας πολλά κείμενα στο περιοδικό της Λέσχης. Έχω μαζέψει αρκετές πληροφορίες και όλες από παλιά βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, διηγήσεις ηλικιωμένων ανθρώπων αλλά και από μία μακρινή συγγενή του Δρ. Ιωάννη Πιερή, ιδιοκτήτη του πρώτου αυτοκινήτου. Ο Ιωάννης Πιερή γεννήθηκε στην Λεμεσό το 1878. Σπούδασε Ιατρική στη σχολή «Paster» στο Παρίσι όπου και παρέμεινε για κάποια χρόνια. Επέστρεψε στην Κύπρο το 1907 με την σύζυγο του Χριστίνα και τον γιο τους Πάρη. 
Λίγες μέρες μετά την άφιξη τους, στις 8 Δεκεμβρίου 1907, καταφθάνει στη Λάρνακα το ατμόπλοιο με όλες του τις αποσκευές που περιλάμβαναν τον εξοπλισμό του σπιτιού του και απ’ ότι φαίνεται και του γκαράζ του! Ήταν ένα μικρό διθέσιο κόκκινο αυτοκίνητο μάρκας Peugeot του μοντέλου «Bebe».

Από την Λάρνακα μέχρι τη Λεμεσό, στο σπίτι του, πήγε από τον παραλιακό δρόμο μέσα σε τρεισήμισι ώρες, χρόνος ρεκόρ για την εποχή. Όλοι οι κάτοικοι της πόλης, μαζεύτηκαν για να δουν… την άμαξα που πάει χωρίς άλογα.


 
Με αυτό το αυτοκίνητο πήγαινε στα χωριά της Λεμεσού, στους ασθενείς του. Είχε μία τέντα από πάνω και έπαιρνε σχεδόν πάντα μαζί του την σύζυγο του. Ήταν μικρό και μόλις που χωρούσε και τους δυο. Όταν πήγε για πρώτη φορά στην Βάσα Κελλακίου, οι χωρικοί έτρεξαν για να φέρουν νερό και άχυρα για το αυτοκίνητο. 
 
Ο γιατρός ήταν πολύ δραστήριος και του άρεσε η καθαριότητα. Ήθελε την πόλη του καθαρή και υγιείς τους κατοίκους. Προσπαθούσε πολύ για αυτό… 

Απέναντι από το Γ.Σ.Ο. έκανε το «Λοιμοκαθαρτήριο» το οποίο στη συνέχεια το μετέτρεψε σε δημοτικά λουτρά για να μπορούν οι κάτοικοι της πόλης να λούζονται αφού στα σπίτια τους δεν υπήρχαν μπάνια.
 
Ο Ιωάννης πέθανε το 1930. Διαβάστηκε επικήδειος από τον Σωκράτη Τορναρίτη και ως ένδειξη εκτίμησης, τα σχολεία παρέμειναν κλειστά για δυο μέρες.

Ο Πάρης Πιερής, γιος του Ιωάννη…

 Λάτρευε τα αυτοκίνητα και την μηχανολογία. Ήθελε να σπουδάσει μηχανολόγος αλλά δεν τον άφησε η μητέρα του, έλεγε ότι επρόκειτο για υποδεέστερο επάγγελμα και όχι καθαρό. Έτσι, τον σπούδασε δικηγόρο αλλά ποτέ δεν εξάσκησε το επάγγελμα του. Άνοιξε στο ισόγειο του σπιτιού του ένα εστιατόριο το οποίο ονόμασε «Μιμόζα». Οι πελάτες του ήταν κυρίως Βρετανοί και Κύπριοι της υψηλής τάξης που εκεί απολάμβαναν το στέκι τους. Ο Πάρης είχε μία πολύ καλή ζωή, δεν ταλαιπωρήθηκε ποτέ. Πέθανε το 1980.

Μία άλλη πληροφορία λέει ότι…

Το πρώτο αυτοκίνητο στην Ελλάδα, έφερε το 1896 ένας πλούσιος Αθηναίος, ο Νικόλας Κοντογιαννάκης το οποίο ήταν επίσης Peugeot. Έμενε στην Πανεπιστημίου και με αυτό έκανε τις βόλτες του στους γύρω δρόμους. Σημαντικό να αναφέρουμε ότι η ταχύτητα του δεν ξεπερνούσε τα 35km, ήταν δηλαδή πιο αργό και από άμαξα.  

Στις 8 Δεκεμβρίου 2007…

 Η Λέσχη Παλαιού Αυτοκινήτου Λεμεσού θέλοντας να γιορτάσει τα εκατοντάχρονα, διοργάνωσε αναπαράσταση της άφιξης με σχεδόν εκατό παλιά αυτοκίνητα να ξεκινούν από το σημείο που κατέβηκε το αυτοκίνητο του Πιερή στη Λάρνακα και μέσω του παλιού δρόμου οδηγήθηκαν στη Λεμεσό, στο σημείο που βρισκόταν το σπίτι του Πιερή. Ο Δήμαρχος της πόλης καθώς και πλήθος κόσμου, τους υποδέχτηκαν με τον ίδιο ενθουσιασμό που υποδέχθηκαν και το αυτοκίνητο του γιατρού εκατό χρόνια πριν. 

Φέτος συμπληρώνονται 110 χρόνια από την άφιξη του αυτοκινήτου του Πιερή. Τo δεύτερο αυτοκίνητο στην Κύπρο το έφερε ο Ιωάννης Κολακκίδης, επίσης από Λεμεσό. (Είναι το μεσαίο αυτοκίνητο στη φωτογραφία, τα άλλα δυο τα έφερε αργότερα). Το 1910 ίδρυσε την εταιρία αυτοκινήτων «Ιωάννης Φ. Κολακκίδης» και το 1911 οργάνωσε εκδρομή στο Κολόσσι με αυτά τα αυτοκίνητα. 

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι 15 χρόνια πριν την άφιξη του πρώτου αυτοκινήτου, το 1892, ο Νικόλαος Ιερεμίας από την Σμύρνη, ιδιοκτήτης άμαξας στη Λευκωσία, αποφάσισε να φέρει μία ατμάμαξα για να κάνει την διαδρομή του μοναδικού δρόμου που υπήρχε τότε, Λευκωσίας- Λάρνακας. 
Ήταν μία ογκώδης σιδερένια κατασκευή με ένα μεγάλο μαύρο φουγάρο, της βρετανικής κατασκευάστριας εταιρίας «Rickett». Πριν την αναχώρηση της από την Πλατεία Ελευθερίας, διεξαγόταν ολόκληρη ιεροτελεστία που περιελάμβανε «καπνιστήρι» και «σταυροκόπημα» για να πάνε όλα καλά. Παράλληλα, ο Ιερεμίας έπρεπε να ανεχτεί και τις κοροϊδίες του κόσμου για αυτό το «θηρίο» που έφερε, το οποίο μάλιστα βάφτισαν ως «σιδεροπάμπορο».

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, το «σιδεροπάμπορο» αναγκαζόταν να κάνει αρκετούς σταθμούς αφού χρειαζόταν αναπλήρωση στο ντεπόζιτο του νερού το οποίο ήταν απαραίτητο για την δημιουργία του ατμού. Ένας άλλος πονοκέφαλος που είχε ο Ιερεμίας, ήταν οι διάφορες μηχανικές βλάβες καθώς δεν ήταν ειδικευμένος και η ατμάμαξα δεν δεχόταν την ανάλογη συντήρηση αλλά και χειρισμό. 

Μετά από λίγες βδομάδες…

Η ατμάμαξα εγκαταλείφθηκε στον προμαχώνα Ντ’ Αβίλα. Ο Ιερεμίας μετά την αποτυχία του αυτή, μετακόμισε στην Αθήνα όπου ασχολήθηκε με θεατρικές επιχειρήσεις.
Το «σιδεροπάμπορο» κατάντησε πηγή εξαρτημάτων και υλικών καθώς όποιος χρειαζόταν ένα κομμάτι σίδερο ή μία σωλήνα, το προμηθευόταν από αυτό».

 

Χριστιάνα Διονυσίου

Ανδρέας

28/03/2017>18:32

Μπράβο στον Χριστόφορο Σωφρονίου, για τις εντυπωσιακές πληροφορίες του! Πολύ αξιέπαινη έρευνα για τα πρώτα αυτοκίνητα στην Κύπρο...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...