Σήμερα έχει γενέθλια το αγόρι που… κάνει περήφανη ολόκληρη την Κύπρο

Δεν είναι μόνο το ταλέντο του αλλά και ο υπέροχος χαρακτήρας του…

Πρόκειται για έναν πραγματικό ήρωα που δεν άφησε το πρόβλημα υγείας του να θάψει τη δύναμη και την αγάπη του για την μουσική.


Ο Στέλιος Πισής…


Γεννήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου το 1976 στη Λεμεσό και από 5 ετών, άρχισε να δείχνει το ταλέντο του στη μουσική. Ξεκίνησε αυτοδίδακτος παίζοντας πιάνο την ίδια όμως περίοδο που…

Οι γιατροί διέγνωσαν ότι έπασχε από Μυϊκή Δυστροφία. Λόγω των         κινητικών δυσκολιών που προέκυψαν, άρχισε να ασχολείται με τα ηλεκτρονικά μουσικά όργανα καθότι δεν είχε πλέον την δυνατότητα να παίζει πιάνο.
Στα δέκα του χρόνια δεν μπορεί πια να περπατήσει και χρησιμοποιεί αναπηρικό τροχοκάθισμα. Η αγάπη του όμως για τη μουσική δεν σταμάτησε…
Αρχίσει να παρακολουθεί εντατικά μαθήματα μουσικής με καθηγητή στο σπίτι ενώ παράλληλα έχει ανακαλύψει την ικανότητα του στο τραγούδι και στη σύνθεση.
 
Από το 1990 άρχισε να γράφει μουσική και τραγούδια. Το 1994 πήρε το πρώτο βραβείο σε παγκύπριο διαγωνισμό σύνθεσης τραγουδιού με το τραγούδι του «Είναι στολίδι τ' ουρανού», το οποίο και ερμήνευσε ο ίδιος.
 
Τον επόμενο χρόνο βραβεύτηκε από την Unesco, στα πλαίσια του προγράμματος «Artists across the frontiers», για το τραγούδι του «Ψηφίδες», το οποίο αναφέρεται στα ψηφιδωτά της κατεχόμενης εκκλησίας της Παναγίας της Κανακαριάς στην Κύπρο, τα οποία κλάπηκαν μετά από το 1974 και πωλήθηκαν από τους Τούρκους εισβολείς.

Έπειτα…

Έγραψε μία σειρά τραγουδιών, τα οποία ερμήνευσε ο ίδιος και κυκλοφόρησαν σε ψηφιακό δίσκο στην Κύπρο το 1997 με τον τίτλο «Ψηφίδες». Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις δόθηκαν για φιλανθρωπικό σκοπό. Αυτή ήταν και η πρώτη προσωπική δισκογραφική δουλειά του Στέλιου Πισή.

Το 1999 συνεργάστηκε με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Κρεμλίνου και το μαέστρο Pavel Ovjiannicov στον δεύτερο προσωπικό του δίσκο με τίτλο «Υπέρβαση», ο οποίος περιέχει ορχηστρική μουσική. Γι’ αυτή τη συνεργασία ο ίδιος λέει: «Δε φανταζόμουνα ποτέ ότι κάποτε θα άκουγα να ερμηνεύει κομμάτια μου μία Συμφωνική Ορχήστρα και μάλιστα τόσο φημισμένη, πραγματικά όταν τα πρωτοάκουσα ήταν σαν όνειρο για μένα».

Επίσης στον συγκεκριμένο δίσκο ο Στέλιος Πισής συνεργάστηκε με τον Κύπριο μουσικοσυνθέτη Κώστα Κακογιάννη, ο οποίος ενορχήστρωσε και εκτέλεσε όλα τα όργανα στο κομμάτι «Η ανατολή του ήλιου».

Τιμήθηκε από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και τον Σύνδεσμο Μυοπαθών Κύπρου για την προσφορά των εσόδων από τις πωλήσεις των δύο δίσκων του στα πλαίσια των εκδηλώσεων του «Telethon» Κύπρου για τις ανάγκες των ασθενών με Μυϊκή Δυστροφία και γενικά για την όλη κοινωνική του προσφορά.

Όλα αυτά τα χρόνια…

Έλαβε μέρος σε πάρα πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και εμφανίστηκε σε κυπριακά τηλεοπτικά κανάλια. Πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν πει ότι: «Η μουσική του Στέλιου χαρακτηρίζεται από ποιότητα, γνήσια έμπνευση και ευαισθησία που αγγίζει αμέσως τον ακροατή» αλλά και ότι: «Έχει πολύπλευρο ταλέντο, με όποιο είδος μουσικής κι αν καταπιαστεί το αποτέλεσμα είναι υπέροχο».

Τον Ιούνιο του 2005 κυκλοφόρησε ο τρίτος του δίσκος με τίτλο «Κασταλίας και Σειρήνων» που τον προλογίζει ο Γιώργος Νταλάρας. Ο δίσκος περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια τα οποία γράφτηκαν την περίοδο 1999-2005, σε στίχους του πατέρα του Κλείτου Πισή, αγαπημένων στιχουργών αλλά και δικούς του. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του δίσκου, δόθηκαν στην οργάνωση Γιατροί του Κόσμου για ενίσχυση των προσπαθειών ανακούφισης των πληγέντων από το τσουνάμι που έπληξε την νότια Ασία το 2005.

Στις 27 Ιουνίου 2005 απονεμήθηκε στον Στέλιο το «Βραβείο Θέλησης» στα πλαίσια της διοργάνωσης των βραβείων «Leaders of the Year Awards 2004 (Κύπρου)», θεσμός που για πρώτη φορά διεξάχθηκε στην Κύπρο. Τιμήθηκαν άτομα του πολιτικού, οικονομικού, αθλητικού, δημοσιογραφικού χώρου καθώς και άτομα για την κοινωνική προσφορά τους, που ψηφίστηκαν από το κοινό σε ψηφοφορία που κράτησε μια βδομάδα.

Ένα χρόνο αργότερα στις 9 Μαΐου 2006, του απονεμήθηκε το βραβείο «Θέλησης και δύναμης ψυχής- Leader πενταετίας» στην πανελλήνια διοργάνωση των βραβείων «Leaders of the Year 2005 (Ελλάδας)». Το βραβείο παράλαβε η μητέρα του από την Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO  κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη στην εκδήλωση απονομής των βραβείων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στις 13 Νοεμβρίου 2006 σε μια μουσική παράσταση με τον τίτλο «Υπέρβαση», που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στη Λευκωσία, με χορηγό την ΑΤΗΚ (Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου), παρουσιάστηκε η δουλειά και το μουσικό του έργο. Το 2007 συνεργάστηκε με το σεναριογράφο Γιώργο Τσιάκκα γράφοντας το τραγούδι των τίτλων και τη μουσική επένδυση στην κοινωνική σειρά «Μίλα μου».

Τον Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου…

Το ντοκιμαντέρ «Στέλιος - Υπέρβαση» των Κώστα Κακογιάννη και Πάμπου Κουζάλη, που αναφέρεται στον άνθρωπο και μουσικό Στέλιο Πισή, προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στο 4ο Φεστιβάλ Κυπριακών Ταινιών Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ όπου και απέσπασε το βραβείο καλύτερης μουσικής που έγραψε ο ίδιος ο Στέλιος.

Η ταινία βγήκε από τα σύνορα της Κύπρου με πρώτο σταθμό την Αθήνα και το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Emotion Pictures» (16-18 Ιουνίου 2007, Νέο Μουσείο Μπενάκη). Έχει προβληθεί επανειλημμένα από τηλεοπτικούς σταθμούς στην Κύπρο, αλλά και σε Συνέδρια και διάφορες εκδηλώσεις και σχολεία. Ύστερα από απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Το 2008 πήρε α’ Βραβείο στο Φεστιβάλ Δράμας. Προβλήθηκε επίσης στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στον Καναδά, στην Ινδία και στην Κένυα, ενώ στα πλαίσια του θεσμού «Το φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει» θα ταξιδέψει σ’ όλο τον κόσμο.

Οι δημιουργοί του απεφάσισαν να διαθέσουν το χρηματικό έπαθλο από τη βράβευσή του για να εκδοθεί το ντοκιμαντέρ σε DVD και να διανεμηθεί δωρεάν σε όλα τα σχολεία της Κύπρου και της Ελλάδας.

Το 2008 του απονέμεται από την πολιτεία το Βραβείο «Πρόσωπο της χρονιάς 2007».

Το Δεκέμβριο του 2008 κυκλοφόρησε ο τέταρτος προσωπικός του δίσκος που περιλαμβάνει τη μουσική και τα τραγούδια της τηλεοπτικής σειράς «Μίλα μου».

Στις 26 Ιανουαρίου 2009 πραγματοποιήθηκε μεγάλη Συναυλία προς τιμή του από τον Δήμο Λεμεσού και την ΑΤΗΚ (Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου) στο θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό με  τίτλο «Παράθυρο στο Φως».

Περιελάμβανε τρία μέρη: α) Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Στέλιος – Υπέρβαση» β) Ορχηστρικά κομμάτια και γ) Τραγούδια από την δισκογραφία του Στέλιου Πισή.

Στις 5 Φεβρουαρίου 2009 του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση από το PRS (Performing rights society - Διεθνής Οργανισμός Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων). Ήρθαν στην Κύπρο από το Λονδίνο, γι’ αυτό το σκοπό, εκπρόσωποι του Οργανισμού και σε μια σεμνή τελετή που έγινε στο δωμάτιο του Στέλιου του απένειμαν τιμητικό δίπλωμα.

Στις 20 Ιουνίου 2009  ο Κώστας Κακογιάννης και Πάμπος Κουζάλης, εμπνευστές και δημιουργοί του Πολιτιστικού Οργανισμού «Παράκεντρο» απένειμαν στο Στέλιο Πισή το Βραβείο Προσφοράς στον Πολιτισμό 2009.

Τον Ιούλιο του 2010 κυκλοφόρησε το νέο CD-single του Στέλιου «Πάντα παιδί» που περιλαμβάνει τον Ύμνο του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών. Ο Ύμνος είναι μια δημιουργία του ίδιου για τα 25 χρόνια λειτουργίας του Συνδέσμου, σε συνεργασία με το στιχουργό Σταύρο Σταύρου και το Νικόλα Μεταξά, ο οποίος ερμήνευσε το τραγούδι.

Η ηχογράφηση των εγχόρδων για τους σκοπούς του τραγουδιού έγινε στα City studios στη Λευκωσία υπό τη διεύθυνση του Pavel Ovsiannikov, μαέστρου της «Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας 21ουαιώνα Μόσχας», ο οποίος υπογράφει και την ενορχήστρωση των εγχόρδων. Την ευθύνη της όλης παραγωγής και ενορχήστρωσης είχε ο συνθέτης Ανδρέας Γεωργαλλής.

Στις 2 Φεβρουαρίου 2011 πραγματοποιήθηκε, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στη Λευκωσία, μεγάλη Συναυλία του Στέλιου Πισή με τίτλο: «Στέλιος Πισής, 20 Χρόνια Δημιουργίας».

Image result for στελιος πισης


Ο Αντώνης Βαρδής, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Αντώνης Ρέμος έδωσαν το παρόν τους ερμηνεύοντας τραγούδια του συνθέτη, πλάι στον Κούλλη Θεοδώρου, τον Δημήτρη Φανή, τον Σταύρο Κωνσταντίνου, τη Μαρία-Έλενα Κυριάκου, τη Χριστίνα Μεταξά, τη Σάρα και τη Σοφία Πατσαλίδου και άλλους καλλιτέχνες, ενώ η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, υπό την διεύθυνση του Γιώργου Κουντούρη, εκτέλεσε Συμφωνικά έργα του. Ηχολήπτης της Συναυλίας ήταν ο συνθέτης Ανδρέας Γιωργαλλής.

Ο Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών στα πλαίσια του «Μήνα Καρδιάς» παρουσίασε την εν λόγω παράσταση που τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας Δρα Χρίστου Πατσαλίδη.

Στις 17 Ιουλίου 2012 πραγματοποιήθηκε στο Κηποθέατρο Λεμεσού η συναυλία «Στέλιος Πισής, στην πόλη που γεννήθηκα». Το 2012 και το 2013 (τον Δεκέμβριο) με πρωτοβουλία του κύπριου βαρύτονου Κύρου Πατσαλίδη, σε παραστάσεις με έργα ελλήνων και κυπρίων συνθετών, παρουσιάστηκαν έργα του Στέλιου στη Βιέννη. Στις 7 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε συναυλία με τίτλο “Στέλιος Πισής - Μελωδίες ζωής” στο Δημοτικό Θέατρο Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό. 


Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς…

Η κατάσταση της υγείας του σταδιακά επιδεινώθηκε και έτσι τώρα η ασθένεια τον κρατά μόνιμα στο κρεβάτι, με αναπνευστήρα. Αυτό όμως…

Δεν πρόκειται να τον σταματήσει, συνεχίζει με ενθουσιασμό και μεράκι, χωρίς να τα βάζει κάτω. Δημιουργεί με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή γράφοντας μία-μία νότα με το ποντίκι.

Σήμερα που έχει τα γενέθλια του…

Του ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και καλή συνέχεια σε ότι και αν κάνει. Πάντα θα τον αγαπάμε και πάντα θα θαυμάζουμε το ταλέντο αλλά και τη δύναμη της ψυχής του.

 

Χριστιάνα Διονυσίου

Κώστας Χατζιδάκης

26/09/2016>16:58

Τιμή σε εκείνους που τους δοκιμάζει η μοίρα γιατί έχει τον σκοπό της αλλά και τιμή σε εκείνους που με την ευαισθησία τους και την εγρήγορσή τους αγγίζουν την συγκίνηση του κόσμου για να μην χαθεί...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Eleni

21/09/2016>01:56

Χρόνια πολλά και συνέχισε να δημιουργείς!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ανδρεας Καραγιαννης

20/09/2016>20:55

Παντα γινονται θαυματα ,μακαρι ο Θεος να βοηθησει να αναστραφει η πορεια της αρρωστας σου και να γινεις καλυτερα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Άννα Ευσταθίου

20/09/2016>00:23

Χρόνια Πολλά, Στέλιο μας, καμάρι και περηφάνεια της Κύπρου μας!!! Υποκλίνομαι στο μεγαλείο της ψυχής σου!!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Eleni Kyriacou

19/09/2016>20:36

Εκφράζω τον θαυμασμό μου και την εκτίμηση μου για το μεγαλείο της ψυχής του Καλιτεχνη Στέλιου Πιση και την ευφυα του για τις τόσες και τόσες Δημηουργιες του !!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Afroditi Panayiotou

19/09/2016>16:56

Ευχομαι να συνεχίσει να δημιουργεί και είναι πάντα για μας τους υπόλοιπους ένα παραδειγμα θέλησης και καρτεριας,για μας που ή παραμικρή αναποδια της ζωής μας λυγίζει!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Rena Kilaniotou

19/09/2016>15:30

Makari na eixame oloi tin dinami autou tou anthropou. Oti kai na tou euxithoume einai ligo. Tin mera ton genethlion tou tou euxomaste Xronia Polla kai makari na gini ena thauma pou na tou xanaferi tin igeia tou piso. O theos panta mazi tou.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.