Μικρά ή μεγάλα όλοι λένε ψέματα! Υπάρχει επιστημονική εξήγηση και μάλιστα το δικαιολογεί

Είναι στην ανθρώπινη φύση να λέμε ψέματα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Άλλοι λένε πιο συχνά και άλλοι πιο σπάνια. Μπορούν να είναι μικρά, μεγάλα ή ανάλογα με τις συνθήκες.

Γιατί λέμε ψέματα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει εγγενής προδιάθεση των ανθρώπων στο ψέμα, ως στοιχείο της εξελικτικής ανάπτυξης. Γι' αυτό θεωρείται ότι είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο. 

Τα ψέματα άλλωστε είναι μέρος της ζωής από τότε που κανείς είναι μωρό, αφού στην παιδική ηλικία η γραμμή που χωρίζει την αλήθεια από τη φαντασία δεν είναι πάντα ευδιάκριτη. 

Κατά συνθήκη ψεύδη

Είναι τα πιο συνηθισμένα, τα οποία λέει ακόμη και ο πιο ειλικρινής τύπος.  Τα λέει κανείς για να μην αναγκαστεί να μπει σε λεπτομέρειες για ένα ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο (μισθός, ηλικία κλπ), για να μην στενοχωρήσει κάποιον, για να αποφύγει να έρθει σε δύσκολη θέση. 

Γιατί το κάνουμε; Στην περίπτωση του μισθού, για παράδειγμα, λέει κανείς ψέματα για να μην γίνει αγενής και να πει απλά στον άλλον «δεν σε αφορά» ή γιατί νιώθει περίεργα για το ποσό. 

Το ψέμα είναι συνήθως ανασφάλεια

Συχνά λέει κανείς ψέματα γιατί νιώθει ανασφάλεια και θέλει να καλύψει κάτι για το οποίο δεν νιώθει καλά με τον εαυτό του. Πχ, λέει ψέματα για σπουδές όταν νιώθει μειονεκτικά σε σχέση με άλλους. 

Τι ψέματα λένε οι άντρες και οι γυναίκες; 

Για διαφορετικά πράγματα λένε ψέματα οι γυναίκες και οι άντρες ειδικά στις ερωτικές τους σχέσεις. Για παράδειγμα στο θέμα του σεξ. Οι άντρες συνήθως λένε περισσότερα από όσα κάνουν και κατά κανόνα περηφανεύονται γι' αυτά, ενώ αντίθετα οι γυναίκες λένε λιγότερα. Γι’ αυτό φταίνε τα στερεότυπα που θέλουν τους άντρες έμπειρους ενώ τις γυναίκες όχι και τόσο.  

Ψέματα για τις κακές συνήθειες λόγω ενοχών

Πολλές φορές λέμε ψέματα για κακές μας συνήθειες, όπως το φαγητό και το κάπνισμα. Αυτό γίνεται είτε επειδή δεν θέλουμε να παραδεχτούμε την κατάσταση είτε επειδή φοβόμαστε τι θα πουν οι άλλοι.

Πόσο κακά είναι τα ψέματα;

Ούτε κακά ούτε καλά, λένε οι ειδικοί. Αυτό κρίνεται ανάλογα με την περίπτωση, την πρόθεση και το αποτέλεσμα που έχουν στους αποδέκτες. 

Βέβαια αν κάποιος λέει συστηματικά πολλά ψέματα χωρίς ιδιαίτερο λόγο, τότε πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση, την οποία πρέπει να λύσει με κάποιον ειδικό. 

Επιμέλεια: Αφροδίτη Γεωργίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.